Nordean asiantuntija arvioi, kuinka paljon viitekorko kasvaisi, jos se tarkastettaisiin nyt.

Merkittävällä osalla suomalaisista asuntovelan korontarkistuspäivä on vielä edessä tänä vuonna. Asiasta uutisoi aiemmin Kauppalehti.

Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoo Iltalehdelle, mitä tämä saattaisi tarkoittaa, jos heidän asiakkaansa 12 kk euriborin viitekorko tarkastettaisiin juuri nyt.

– Jos esimerkiksi asiakkaan viitekorkona oleva 12 kk euribor tarkistetaan tänään, muuttuu se noin 0,3 prosentista noin 3,8 prosentin tasolle. Tämän perustella voi laskea 12 kuukauden euriborin aiheuttamia muutoksia lainakuluissa.

Alle kolmasosalla suomalaisista on oma asunto, johon on otettu asuntolainaa. Kysymys viitekoroista koskee siis isoa osaa kotitalouksista. Näistä lainoista 95 prosenttia on sidottu vaihtuvaan viitekorkoon, kuten 3 kk, 6 kk tai 12 kk euriboriin.

Kuitenkin isossa osassa, noin 25 prosentissa, vaihtuvaan viitekorkoon sidotuista lainoista on korkosuojaus. Merkittävällä osalla korkosuojan ottaneista lainan korko pysyy tässäkin korkotilanteessa 1–2 prosentin tasolla. Eli tästä voidaan laskea, että korot eivät suinkaan kovin isolla osalla nykyisen euriborin tasolle.

Voivatko asuntolainojen korot moninkertaistua (miten moninkertaisiksi)?

Asuntolainojen korot ovat nousseet jo viime vuoden keväästä, kertoo OP-Ryhmän henkilöasiakasrahoituksen johtaja Hanna Heinonen.

– Lyhyiden viitekorkojen ennakoidaan saavuttavan huipputasonsa tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja laskevan sen jälkeen maltillisesti vuoden 2024 aikana.

– Isolla osalla asiakkaistamme korko on jo tarkastunut lähemmäs nykyistä korkotasoa, ja markkinakoroissa huiput alkavat ekonomistien arvioiden mukaan olla lähellä.

Heinonen kertoo, että markkinakorkojen kehitys riippuu kuitenkin inflaation kehityksestä.

– Viimeisen vuoden aikana nähty korkojen nousu on ollut hyvin poikkeuksellinen, ja osaltaan se johtui poikkeuksellisista sokeista (pandemia ja sota). On hyvin epätodennäköistä, että vastaavaa nousua nähtäisiin kuluvana vuonna tai ensi vuonna.

– Osa asiakkaista on päässyt hyötymään 12 kk euriborin alhaisesta tasosta vuoden takaa aina tähän päivään asti. Heille koronnousu on isompi, kun taas osa on jo maksanut vähän korkeampaa korkotasoa ja heillä seuraava korontarkistus on vähän myöhemmin.

Miten välttää korkojen nousua?

OP:n asiakkaista kolmannes on suojannut asuntolainansa korkosuojalla.

– Korkojen nousulta voi edelleen suojautua kiinteällä korolla tai korkokatolla. Korkojen noustessa myös koronnousulta suojautumisen hinta noussut, mutta samaan aikaan nousevat myös vaihtuvakorkoisen eli suojaamattoman lainan kustannukset, Heinonen sanoo, Heinonen sanoo.

– Yleensäkin suosittelemme säästämistä kaikissa taloustilanteissa lainan maksun ohella. Omaan talouteen suhteutettua, riittävää puskuria kannattaa pitää tilillä elämän yllättävien tilanteiden varalla. Viimeistään nyt tulisi miettiä säästämisen aloittamista, ja pienikin kuukausittainen summa sivuun kannattaa.

Heinonen sanoo, että nousseista korkokustannuksista huolimatta OP:n asiakkaat ovat maksaneet lainansa säntillisesti, ja lyhennysvapaidenkin kysyntä on vähentynyt jonkin verran aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Jos omat keinot korkojen nousulta varautumiseen eivät enää riitä, voi pankin kanssa neuvotella joustoista lainojen takaisinmaksussa.

Iltalehti.fi

Related Post