NImettömänä pysyneen virkamiehen mukaan ei ole yllätys, että Venäjä pyrkii aktiivisesti hyödyntämään historiallisia taloussuhteitaan Turkkiin.

Yhdysvallat on varoittanut Turkkia kemikaalien, mikrosirujen ja muiden sellaisten tuotteiden viennistä Venäjälle, joita Venäjä voi käyttää sotatoimissaan Ukrainassa, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Yhdysvallat saattaa Reutersin mukaan ryhtyä rankaisemaan niitä turkkilaisia yrityksiä tai pankkeja, jotka rikkovat asetettuja pakotteita.

Kauppaa pakotteiden kohteena olevien yritysten kanssa

Turkissa vierailleen Yhdysvaltain valtiovarainministeriön virkamiehen mukaan turkkilaisten yritysten tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta välttääkseen sellaisia kaksikäyttötuotteisiin liittyviä liiketoimia, joita Venäjän sotateollisuus voisi hyödyntää.

Toisen nimettömänä pysyneen yhdysvaltalaisvirkamiehen mukaan Turkissa pidetyissä kokouksissa tuotiin esiin kymmenien miljoonien dollarien viennit Venäjälle.

Ainakin 13 turkkilaista yritystä vei yhteensä vähintään 18,5 miljoonan dollarin arvosta tavaroita, mukaan lukien muovia, kumituotteita ja ajoneuvoja pakotteiden kohteena oleville venäläisille yrityksille, kirjoittaa yhdysvaltalaismedia Wall Street Journal.

Virkamiehen mukaan ei ole yllätys, että Venäjä pyrkii aktiivisesti hyödyntämään historiallisia taloussuhteitaan Turkkiin.

Miljardien arvosta kompotentteja

Reuters uutisoi joulukuussa Venäjän tullitietoihin viitaten, että Venäjälle toimitettiin seitsemän kuukauden aikana ainakin 2,6 miljardin dollarin edestä tietokone- ja muita elektroniikkakomponentteja. Länsimaisten yritysten valmistamien komponenttien osuuden arvioidaan olleen vähintään 777 miljoonaa dollaria.

Länsimaisten komponenttien siruja on löydetty venäläisistä asejärjestelmistä.

Related Post