Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin matka Kiovaan oli tarkoin varjeltu salaisuus, kertoo uutiskanava CNN.

Bidenin kone Air Force One lähti matkaan Joint Base Andrewsin lentotukikohdasta hämärän peitossa sunnuntaina aamuyöllä kello 4.15 paikallista aikaa eli kello 12.15 Suomen aikaa.

Koneen kyydissä olleet toimittajat eivät saaneet kantaa laitteitaan, kuten puhelimiaan ja tietokoneitaan, mukanaan.

Myöskään Bidenin julkinen työohjelma ei heijastellut matkaa. Valkoinen talo puolestaan sanoi toistuvasti viime viikolla, että vierailu Ukrainassa ei ole suunnitelmissa.

Liikkeellä pienellä joukolla

Lauantai-iltana Biden kävi illallisella vaimonsa kanssa. Sen jälkeen häntä ei nähty julkisuudessa ennen kuin tänään Kiovassa.

Biden matkustaa suhteellisen pienellä porukalla. Mukana ovat kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, varakansliapäällikkö Jen O'Malley Dillon ja henkilökohtainen avustaja Annie Tomasini.

Zelenskyi pyysi Bidenia jo ensimmäisen kerran Kiovaan jo vuosi sitten, kun Venäjän joukot ryhmittyivät rajalle.

Vielä viime viikollakin Zelenskyi sanoi kutsun olevan voimassa, vaikka hän kertoi tiedostavansa, että on muitakin tapoja viestiä.

Valkoinen talo antoi Venäjälle ennakkovaroituksen Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin vierailusta Kiovaan, kertoo muun muassa CNN. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan syynä oli halu välttää mahdollisia konflikteja.

Ukrainan-vierailun toteuttamisesta päätettiin Valkoisessa talossa lopullisesti perjantaina, mutta Moskovalle asiasta kerrottiin muutama tunti ennen kuin Bidenin kone nousi ilmaan. Sullivan ei kertonut, mitä Venäjä oli vastannut ilmoitukseen.

Bidenin ollessa Kiovassa kaupungissa kuultiin ilmahälytyksiä, mutta mahdollisista iskuista ei ole saatu tietoja.

Biden ollut useasti Ukrainassa

Varapresidenttinä, Barack Obaman ollessa presidenttinä, Biden vieraili Ukrainassa kuusi kertaa. Viimeisin vierailu oli vuonna 2017, vain muutamia päiviä ennen virkakauden loppua.

Yhdysvalloista ei ole Bidenin edellisen vierailun jälkeen tehty niin korkean tason vierailua Ukrainaan. Entinen presidentti Donald Trump tai entinen varapresidentti Mike Pence eivät vierailleet Ukrainassa.

Biden poistui Kiovasta iltapäiväkahdelta

Related Post