Home » Nettikauppahuijari kärähti nerokkaalla tempulla – Poliisi huomasi kuvassa yksityiskohdan, joka johti rikollisen jäljille

Nettikauppahuijari kärähti nerokkaalla tempulla – Poliisi huomasi kuvassa yksityiskohdan, joka johti rikollisen jäljille

Nettikauppahuijari jäi kiinni, kun poliisi katsoi tarkemmin hänen kädestään otettua valokuvaa.

Kännykkäkauppaan liittynyt tavallinen huijaus päättyi taannoin epätavallisesti, kiitos Helsingin poliisilaitoksella työskennelleen poliisin tarkkasilmäisyyden.

Ylikomisario Dennis Pasterstein tviittasi tapauksesta, jossa innokas ostaja saapui noutamaan netissä myynnissä ollutta matkapuhelinta. Kauppa syntyi nopeasti, ja puhelintaan myymässä ollut henkilö luovutti puhelimensa, koska ostajaksi tekeytynyt huijari vaikutti asialliselta. Hän näytti omasta puhelimestaan maksukuittia todisteena jo toteutuneesta maksusta. Todellisuudessa kuitti oli kuitenkin väärennös.

Paljastava sormikuva

Kun rahojen tulo viivästyi, puhelimen myynyt henkilö ymmärsi tulleensa petetyksi ja teki rikosilmoituksen. Hän liitti ilmoitukseen pari kuvaa, joissa huijari pitelee omaa kännykkäänsä esitellen sen näytöllä näkynyttä maksukuittia.

Sen enempää huijari kuin epäonninen myyjäkään ei arvannut, mitä tapahtuisi seuraavaksi. Kuvassa näkyivät huijarin sormenpäät – eli samalla sormenjäljet. Pasterstein arvelee, että sopivassa valossa kuvasta huomasi, että sormenjäljet näkyivät niin hyvin, että niitä voitiin verrata poliisin rekisterissä oleviin.

– Noheva tutkija huomasi, että kuvissa näkyvät sormenjäljet. Jollain kikalla sormenjäljet saatiin vertailuun rekisteriin, joka tunnisti ne, ja tekijä jäi kiinni, Pasterstein kertoo.

Pasterstein kertoo, että tapaus ei ole aivan tuore, vaan muutaman vuoden takaa.

Pasterstein korostaa, että aina kun tekee kauppaa netin kautta, kannattaa varmistautua toisen osapuolen rehellisyydestä. Henkilöpaperit kannattaa katsoa ja painaa mieleen nimi ja syntymäaika. Myös kuvan ottaminen voi kannattaa, kuten kävi puhelintaan myyneen tapauksessa.

– Jos on rehellinen ostaja tai myyjä, miksi ei saisi ottaa kuvaa.

Tarkkana kaupoilla

Paras ja turvallisin kaupantekotilanne on sellainen, jossa raha ja tavara vaihtavat omistajaa samaan aikaan.

– Kun tavara ja raha liikkuvat samassa tilaisuudessa, silloin ollaan saletissa. Mieluummin käytetään sellaista sovellusta, jossa raha liikkuu heti. Tai jos käyttää pankin sovellusta, niin käyttää saman pankin, jotta näkyy heti, että raha on tullut tilille.

Netissä kauppaa tekevät ovat alttiina huijauksille ja petoksille. Helsingin poliisilaitoksen tilasto kertoo, että tämän vuoden tammikuussa petoksia ja maksuvälinepetoksia kirjattiin 500. Viime vuonna niitä tilastoitiin 7 500.

– Netti on otollinen maasto ennen kuin opitaan se, että ollaan tarkkana, Pasterstein sanoo, mutta luo uskoa siinäkin tapauksessa, että joutuu huijatuksi.

– Suomalainen poliisi ratkaisee rikoksia, ja onnistumisia on.

Selaa ylöspäin