Mopomiittitapahtumaan osallistuneet nuoret moottoripyöräilijät törmäsivät toisiinsa.

Toinen mies kuoli, toinen sai vammoja. Turma sattui haminalaisella teollisuusalueella toukokuussa 2021.

Mäkelänkankaantie on julkinen katu ja sillä on 50 kilometrin nopeusrajoitus. Mopomiitissä kuitenkin rikotaan yhtenään nopeusrajoitusta, onhan kyse keulimis, temppuilu- ja kuminpolttotapahtumasta.

Tämän tiesi Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan myös nykyään 20-vuotias mies, jolle syyttäjä vaati rangaistusta huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kuolemantuottamuksesta.

Nuorukainen oli käyttänyt kahta päivää aiemmin kannabista, jonka aineen jäämiä oli vielä mopomiitin aikaan hänen kehossaan. Nuorukaisella ei ollut ajokorttia. 300-kuutioinen supermoto-tyylinen pyöräkin oli rekisteröimätön.

Raskain syyte koski tapahtumia, joissa nuori kuski oli kääntynyt suoralla tiellä toisen moottoripyörän eteen. Hän aikoi vasemmalla puolella sijaitsevalle parkkipaikalle.

Keskellä tietä pyörät osuivat yhteen.

”Ei mahdollisuutta reagoida”

Nuorukainen myönsi kolme ensimmäistä syytettä, mutta kiisti liikenneturvallisuuden vaarantamisen sekä kuolemantuottamuksen.

Toinen osapuoli oli kuljettanut pyöräänsä hyvin suurella nopeudella ja keulinut juuri ennen onnettomuutta. Syytetyn mukaan toisen nopeus oli ollut odottamaton. Hänellä ei ollut mahdollisuutta reagoida siihen.

Vastaan tullut moottoripyörä sitä vastoin oli liikkunut 126—156 kilometrin tuntinopeutta. Onnettomuudessa kuollut mies oli nostanut pyöränsä keulaa, mutta laskenut keulan alas hetkeä ennen törmäystä.

Syyte kaatui

Käräjäoikeus toteaa, että syytetyllä oli ollut perusteltu aihe epäille toisten tienkäyttäjien kiihdyttävän ajonopeuttaan ja nostavan keulan ilmaan tavalla, joka estää muun liikenteen havainnoimisen. Osallistuihan hän itsekin ”miittitapahtumaan”.

Nuori mies tiesi niin ikään, että miitissä käytetään molempia kaistoja.

Oikeus toteaa, että toisen moottoripyöräilijän ajonopeus oli kuitenkin ollut syytetyn näkökulmasta kuitenkin niin odottamattoman suuri, ettei häneltä ole voinut olettaa toimimista toisin. Nuorukainen ei ollut huolimaton.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kuolemantuottamuksesta. 20-vuotias haminalainen sai kannabiksen käytöstä, rattijuopumuksesta ja kortitta ajosta 40 päiväsakon rangaistuksen. Sakot ovat hänen tuloillaan 240 euroa.

Tuore tuomio ei ole lainvoimainen.

Related Post