Veljeni kuoli vuonna 2022. Hän oli testamentannut koko omaisuutensa toiselle veljelleni. Omaisuuteen kuului mm. vuonna 2022 ostettu asunto-osake, jonka hinta oli 76 000 euroa.

Veljeni myisi nyt minulle tuon asunnon 50 000 eurolla. Jos ostan tämän osakkeen veljeltäni alemmalla hinnalla, pidetäänkö erotusta lahjana minulle ja verotetaanko siitä? Miten paljon veroa lahjasta pitää maksaa?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Jos ostat 76 000 euron arvoisen asunnon veljeltäsi 50 000 eurolla, käyvän hinnan ja maksetun hinnan erotus eli 26 000 euroa katsotaan lahjaksi sinulle veljeltäsi. 

Maksat veroa tästä 26 000 euron lahjasta 4 150 euroa. Lahja ei ole veronalainen, jos kauppahinta ylittää 75 prosenttia kaupan kohteen käyvästä arvosta. 

Maksat myös kaksi prosenttia varainsiirtoveroa asunnon velattomasta hinnasta, ellet ole oikeutettu ensiasunnon ostajan varainsiirtoverohuojennukseen. 

Sinun pitää tehdä lahjaveroilmoitus viimeistään 3 kuukauden kuluttua siitä päivästä, kun sait lahjan. Lisäksi sinun pitää tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero kahden kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja on allekirjoitettu.

TalousTaito 

Related Post