Home » Pärnu on paljon muutakin kuin kylpyläkaupunki – vinkit viiden tähden lomaan!

Pärnu on paljon muutakin kuin kylpyläkaupunki – vinkit viiden tähden lomaan!

Suunnitteletko kesälomareissua Pärnuuseen? Olemme koonneet sinulle parhaat vinkit täydellisen loman takaamiseksi! Katso vinkit herkutteluun, aktiiviseen liikkumiseen ja rentoutumiseen.

Pärnun ravintolat: kielen vievät keittiöt

Uljas, linjakasta funkisarkkitehtuuria edustava Rannahotell eli rantahotelli kuuluu Pärnun tunnetuimpiin maamerkkeihin. Vuonna 1937 valmistunut rakennus sijaitsee hiekkarannan tuntumassa. Jos majoitut siellä, voit nukahtaa rentouttavasti aaltojen ääneen.

Rannahotellissa kannattaa vierailla myös lasillisella tai ruokailemassa. Jos tyydyt pelkkään kahvikupilliseen tai viinilasilliseen, ulkoterassi tarjoaa siihen mainiot puitteet. Aterioimaan kannattaa mennä elegantin tyylikkääseen ruokasaliin. Viimeisen päälle entisöity ravintola huokuu menneiden aikojen charmia. Ruokalistalta löytyy muun muassa ilmakuivattua ankkaa, kampelaa voikastikkeessa sekä mansikoita samppanjahyytelön kera.

Rannahotell tunnetaan maankuuluna funkishelmenä.

© Rannahotell

Mikäli haluat matkustaa kauemmas historiaan, suuntaa vehreän puiston keskellä lepäävään Villa Ammendeen. Vuonna 1905 Ammenden perheen yksityisvillaksi valmistunut jugendhuvila palvelee hotellina ja ravintolana.

Jo eteisaulaan astuminen muistuttaa aikamatkaa 120 vuoden takaiseen hienoston elämään. Jokainen yksityiskohta vastaanottotiskin soittokelloa tai kirjahyllyjen niteitä myöten viestii vanhan ajan charmia. Ravintolan lista on lyhyt, mutta hienostunut. Paikka sopii kuin nakutettu vaikka hää- tai syntymäpäivän viettoon. Keskiviikkoisin täällä on tarjolla luksusta henkivä kello viiden tee.

Villa Ammende huokuu 1900-luvun alun yläluokkaista tunnelmaa. © iStock

Toinen romantiikkaa huokuva ravintola on Mon Ami. Elegantin Frost-putiikkihotellin kellarissa sijaitsevaa ravintolaa hehkutetaan White Guide -oppaassa. Kynttilänvalossa – ja viileämmällä säällä takan loimussa – täällä voi nauttia ranskalaishenkisiä herkkuja. Merenelävät ovat mainiosti edustettuina. Vai mitä sanot karamellisoidusta mustekalasta alkupalaksi tai hummerilla höystetystä pastasta pääruoaksi?

Rannahotell, Ranna pst 5, Pärnu

Villa Ammende, Mere pst 7, Pärnu

Mon Ami, Kuninga 11, Pärnu

Näin matkaat Pärnuun

Lautta + auto

Omatoimimatkailija ylittää Suomenlahden lautalla ja suuntaa sitten autonsa keulan kohti Pärnua.

Lautta + bussi

Vaihtoehtona on matkata Pärnuun bussilla. Tallinnassa bussien kaukoliikenneterminaali sijaitsee noin kahden kilometrin päässä keskustasta. Busseja kulkee säännöllisesti yöaikaa lukuun ottamatta, ja matka kestää noin kaksi tuntia.

Valmismatka

Monet matkanjärjestäjät myyvät valmiita paketteja Pärnuun.

Lue myös: Visbyn risteilyt ja parhaat ravintolat – lue matkavinkit kesälle 2024

Pärnun idylliset reippailureitit

Pärnun suosituin reippailureitti kulkee pitkin rantaviivaa. Pituutta hiekkarannalla on peräti kaksi kilometriä. Moni lähtee liikkeelle Rannahoonen kohdalta. Se on vuonna 1938 valmistunut funkisrakennus, jonka muodot tuovat mieleen kantarellin. Nykyään siinä toimii baari, jonka terassilla on mukava siemailla hellepäivänä virvokkeita.

Rannahoonen ympäristöstä löytyy vuokrauskojuja, joista saa itselleen päiväksi polkupyörän tai vaikka tandemin. Kun Rannahoonelta kävelee kohti itää, lukuisat jäätelökojut ja rantabaarit houkuttelevat kulkijaa pysähtymään. Rannan loppupäästä löytyy surffareille varattu alue. Aloha- tai Surf Center -surffikeskuksesta voit vuokrata surffi- tai sup-laudan sekä kanootin. Tarjolla on myös yksityistunteja – ja tietenkin drinkkejä ja välipaloja muiden surffarien seurassa. Pärnu ei turhaan ole lunastanut mainettaan Itämeren keskeisenä surffauskaupunkina!

Rantabulevardin monissa kahviloissa voi hemmotella itseään viilentävällä juomalla tai jäätelöannoksella.

© Enterprise Estonia/Tatiana Metsala

Toinen vaihtoehto merelliselle kävelylle on suunnata kohti länttä ja Pärnun huvivenesatamaa. Siellä järjestetään usein tapahtumia, joissa kuulee elävää musiikkia, ja pursiseuran ravintolassa voi herkutella meren antimilla, kuten sinisimpukoilla. Kaupunkiin kannattaa palata Pärnunjoen rantaa reunustavaa kävelytietä pitkin. Matkan varrelle osuu liki sadan vuoden takaisia, linjakkaita funkishuviloita, joissa Viron varakas väki aikanaan – ja myös nyt – on viettänyt lomiaan.

Jos maltat lähteä pois kaupungista ja olet pakannut matkaan mukaan kunnon patikointivehkeet, pääset nauttimaan Pärnumaan monipuolisista retkeilyreiteistä. Voit tepsutella turvallisesti metsäpoluilla tai uskaltautua kulkemaan soiden pitkospuilla. Alueella on peräti 18 retkeilyreittiä, jotka johdattavat samoilijan Viron rehevään luontoon. Niihin kannattaa tutustua ennakkoon.

Kaupungin ulkopuolelta löytyy paljon patikointireittejä, esimerkiksi Tuhun suolta.

© Visit Pärnu

Rannahoone, Ranna pst 3, Pärnu.

Aloha, Ranna pst 11, Pärnu

Pärnu Surf Center, Ranna pst 11, Pärnu

Pärnun pursiseuran huvivenesatama, Lootsi tänav 6, Pärnu

Kesän kohokohdat

4.–6. heinäkuuta romantiikan ystäviä muistetaan Pärnun oopperapäivillä muun muassa Gaetano Donizettin teoksella Rykmentin tytär.

12.–13. heinäkuuta elektronisen musiikin Electric Grind -festivaali valtaa Pärnun hiekkarannan. Kansainvälinen esiintyjäkaarti saa lanteet notkumaan ja puntit vipattamaan!

27. heinäkuuta hemmotellaan herkkusuita, kun Supeluse-katu muuttuu myyntikojujen ja -rekkojen ansiosta katuruoka­paratiisiksi.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tallinnan parhaat ravintolat – listasimme 14 houkuttelevaa makuelämystä tähtiravintoloiden tuikkeesta rapeisiin leivonnaisiin

Pärnun kylpylät: hyvän olon lähteillä

Entisaikaan Pärnuun tultiin kylpemään ja vaalimaan terveyttä. Moni seuraa yhä menneisyyden matkailijoiden esimerkkiä, sillä Pärnuun mahtuu edustava valikoima kylpylähotelleja. Niiden kruununjalokivi on Hedon, joka sijaitsee kuuluisan hiekkarannan varrella. Se tunnetaan merta kohti kurottautuvista parvekkeistaan, kaupungin eleganteinta menua tarjoilevasta Raimond-ravintolasta – sekä spastaan. Viimeksi mainittu toimii osittain 1920-luvulla valmistuneessa mutakylpylässä, joka on sulautettu hotellirakennukseen.

Enää tarjolla ei ole mutakylpyjä. Sen sijaan pääset nauttimaan hoitopaketeista, joista persoonallisin ammentaa ideoita entisajan Virosta saunoineen ja koivuvihtoineen. Allasosastolla vallitsee harmoninen hiljaisuus, ja sinne pääsee rentoutumaan aina puoleen yöhön asti.

Hedon Spa & Hotel tunnetaan kaupungin ylellisimpänä kylpylänä.

© Enterprise Estonia/ Ken Oja

Joogaajan ei tarvitse hyllyttää harrastustaan lomansa ajaksi, sillä Pärnusta löytyy monia joogastudioita. Vieraile esimerkiksi Resort Hotel & Spa Estonia -kylpylähotellin Active Spassa, jossa on tarjolla monipuolinen valikoima tunteja klassisesta joogasta aina pilatekseen ja ilmajoogaan. Ohjaajat pitävät tunteja myös suomeksi.

Suomalaisia ja virolaisia yhdistää rakkaus saunaan. Kaupungin kaikista kylpylähotelleista löytyy sauna, mutta Soomaan lomakylän hirsisaunoissa pääset lähimmäksi kesän ydintä. Tarjolla on monia eri saunoja, kuten höyry-aromisauna. Voit myös pulahtaa kylpytynnyriin. Paikka on erityisesti telttailijoiden ja karavaanarien suosiossa sen yhteydessä sijaitsevan leirintäalueen vuoksi.

Rakkaus saunomiseen yhdistää meitä ja virolaisia. Tämä sauna sijaitsee Soomaan lomakylpylässä.

© Enterprise Estonia/ Silver Gutmann

Hedon Spa & Hotel, Ranna pst 1, Pärnu

Resort Hotel & Spa Estonia, A. H. Tammesaare pst 4a/6, Pärnu

Soomaan lomakylä, Riisa küla, Tori vald

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 25-26/2024.

Selaa ylöspäin