Mies oli naisen mukaan käyttäytynyt epäasiallisesti aiemminkin.

Yli 60-vuotias poliisimies oli joulukuussa lähettämässään sähköpostissa toivonut pääsevänsä partiohommiin partionjohtajana toimineen tutun naisen kanssa, jotta tämä voisi neuvoa häntä ”tietokonehommissa”.

Poliisinainen ja poliisimies päätyivät samaan työvuoroon tammikuussa 2018 Helsingissä.

Nainen oli partionjohtajana ehdottanut kuusikymppiselle miehelle, että tämä istuisi apukuskin paikalla opettelemassa tietokoneen käyttöä.

Mies halusi kuitenkin ajaa.

Kummankin osapuolen mukaan autossa vallitsi aluksi letkeä tunnelma. Mies oli kertoillut omistamistaan maapaikoista ja ehdottanut partionjohtajalle, että he kävisivät näitä katsomassa. Partionjohtaja koki, että poliisimies yritti pehmittää häntä seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Koski reittä

Auto jouduttiin pysäyttämään liikenne-esteen vuoksi. Partionjohtajana toiminut nainen oli kirjaamassa juuri saatua tehtävää tietokoneelle, kun mies liu’utti yhtäkkiä kätensä tämän reidelle.

– Älä koske minuun! kertoi nainen sanoneensa kovalla äänellä, mutta kun mies ei lopettanut, heilautti nainen hänen kätensä pois reideltään.

Partionjohtajan mukaan mies oli tämän jälkeen nojannut partioauton ikkunaa kohti ja jupissut jotain. Hän oli loukkaantunut ja hiljainen. Naisen mukaan mies kohteli häntä koko loppuvuoron ajan kalseasti.

Työpaikalle palattuaan nainen oli kertonut heti miehen koskettelusta esimiehelleen. Pitkään poliisina työskennellyt nainen kertoi oikeudelle, ettei hän ollut koskaan aikaisemmin kokenut tarpeelliseksi pelätä kollegaansa, vaikka toiminta ei hänen mukaansa ollut kyseiselle miehelle ainutkertaista.

Naisen mukaan mies oli kerran vuosia aiemmin tarrannut häntä rinnoista ja saanut toisen kollegan ahdistelusta varoituksen, joka oli sittemmin hallinto-oikeuden päätöksellä purettu.

Tuomittiin virkarikoksesta

Ahdistelusta syytetty poliisimies kiisti rikokset. Hän kertoi yrittäneensä taputtaa partionjohtajaa olkapäälle, jolloin tämä oli muuttunut vihaiseksi. Hän ei kuitenkaan osannut yksilöidä, minkälaisessa tilanteessa hän oli yrittänyt koskea naista. Yli 60-vuotias poliisimies oli eläköitynyt pian tapahtumien jälkeen.

Oikeus piti uhrin kertomusta johdonmukaisena ja yksityiskohtaisempana, kuin poliisimiehen näkemystä. Näyttö perustui uhrin kertomuksen lisäksi sitä tukeviin lääkärinlausuntoihin, potilaskertomukseen sekä muiden todistajien, kuten naisen esihenkilöiden kertomuksiin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi nykyään 68-vuotiaan poliisimiehen seksuaalisesta ahdistelusta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakon sakkorangaistukseen, joka teki miehen tuloilla 2010 euroa. Helsingin hovioikeus päätti pitää tuomion voimassa.

Related Post