Toteutuessaan lakot alkaisivat varastoista 6. helmikuuta ja jatkuisivat marketeissa 9. helmikuuta.

Palvelualojen ammattiliitto Pam on antanut lakkovaroituksen, joka koskee yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.

Toteutuessaan lakot alkaisivat maanantaina 6. helmikuuta varastoista ja jatkuisivat torstaina 9. helmikuuta ympäri maan marketeissa, kuten Prismoissa ja Citymarketeissa. Kauppoja koskevan lakon olisi määrä päättyä lauantaina 11. helmikuuta.

Kaikki kaupat, joita lakkovaroitus koskee, on koottu tämän jutun lopussa olevaan taulukkoon.

Lisää palkkaa

Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy tammikuun lopussa.

Pam sanoo antaneensa lakkovaroituksen kaupan työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Pam kertoo tavoittelevansa neuvotteluissa Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia.

Kaupan alan työntekijöille tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Pamin mukaan palkkaneuvottelut ovat jumissa.

– Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

”Poikkeuksellinen käänne”

Työnantajapuoli pitää Pamin lakkovaroitusta yllättävänä, poikkeuksellisena ja ikävänä käänteenä.

Kaupan liiton tiedotteessa sanotaan, että osapuolet ehtivät neuvottelupöytään ainoastaan neljä kertaa ennen kuin Pam ilmoitti lakoista.

– Kaupan liitto pitää Pamin toimintaa vastuuttomana ja kokee, että Pam ei ole ollut aidosti neuvottelemassa ja kehittämässä työehtosopimusta, tiedotteessa moititaan.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kutsuu tiedotteessa neuvotteluita Pamin osalta teatteriksi. Hänen mukaansa neuvottelut olivat täysin kesken ja keskusteluja oli käyty vasta tekstiesityksistä.

– Seuraava vaihe neuvotteluissa olisi ollut palkkakeskustelu. Toisin kuin Pam väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata Pamin palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina, Lavikkala sanoo tiedotteessa.

Jos alla oleva taulukko ei näy kokonaan, näet sen tästä.

Related Post