• Ukrainan sisäministeri kuoli helikopterin iskeytyessä päiväkodin viereen.
  • Venäjän ulkoministeri Lavrov ilmoitti, ettei Venäjä voi keskustella rauhasta Zelenskyin kanssa, mutta on avoin länsimaiden ehdotuksille.
  • Putin vakuuttaa voiton Ukrainassa olevan varma.

Ukraina nimitti sisäministerin sijaisen

klo 16:17: Ukrainan poliisivoimien komentaja Ihor Klymenko on nimitetty sisäministerin sijaiseksi sisäministeri Denys Monastyrskyn ja varasisäministerin kuoltua tänään helikopteriturmassa. 

Parlamentti valitsee varsinaisen sisäministerin äänestyksellä myöhemmin.

Viimeisimpien, Ukrainan pelastuslaitoksen Reutersille antamien tietojen mukaan helikopteriturmassa kuoli 14 henkilöä, joista yksi oli lapsi. Uhriluku on vaihdellut päivän mittaan.

Putin: voitto Ukrainassa on varma

klo 15:27: Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona Venäjän voiton olevan väistämätön, Reuters kertoo.

Putinin vierailu Pietarin asetehtaalla näytettiin tänään Venäjällä televisiossa. Videolla Putin kertoi uskostaan Venäjän mahtiin toimittajille ja tehtaan työntekijöille.

- Voitto on varma, minulla ei ole epäilystäkään siitä, Putin sanoi.

Venäläisen median oikeutta kritisoida Venäjän toimintaa Ukrainassa on rajoitettu. Televisiossa ei siis sovi esittää muita väitteitä.

Putin myös jatkoi entisellä linjallaan vakuuttaen, että Moskova ei ole hyökännyt vaan se koettaa pysäyttää Ukrainan sisällä pitkään jatkuneen sodan. Tällä hän viittasi separatistialueiden levottomuuksiin ja Venäjän haluun auttaa alueiden venäjänkielisiä asukkaita.

Unkari haluaa poistaa pakotelistalta oligarkkeja

klo 14:30: Unkari pyrkii edelleen torppaamaan EU:n pakotelistan, Radio Free Europe/ Radio Liberty uutisoi asiaan liittyvien nimettömien diplomaattilähteiden kertoneen.

Unkari haluaa poistaa pakotelistalta yhdeksän henkilön nimet. Näihin nimiin kuuluvat Putinin kanssa läheisissä väleissä olleet oligarkit Alisher Usmanov, Pyotr Aven, ja Viktor Rashnikov, jotka Unkari koetti saada listalta pois jo syyskuussa, kun EU teki asiasta tilannekatsauksen.

Muut henkilöt ovat heidän perheenjäseniään ja liikekumppaneitaan. Pakotteet on kohdistettu yksityishenkilöihin, jotka EU on katsonut olevan kytköksissä sotaa koskeviin päätöksiin, Putiniin tai Kremliin.

Jotta pakotteet säilyvät, kaikkien EU-jäsenmaiden tulee hyväksyä lista 15 maaliskuuta mennessä. Syyskuussa, kun Unkari vaati oligarkkien poistamista pakotelistalta, se vetäytyi vastarinnasta poliittisen paineen takia. Radio Libertyn lähteiden mukaan Unkari ei kuitenkaan ole luovuttanut asiassa.

iltalehti.fi

Related Post