Tuoreen tutkimuksen mukaan tietty reaktio alkoholin nauttimisen jälkeen voi kieliä vakavammasta terveysongelmasta.

Iskeekö kasvoillesi ja korviisi kuumotus ja punoitus, kun olet nauttinut muutaman annoksen alkoholia? Reaktio saattaa vaikuttaa lähinnä kiusalliselta ja kosmeettiselta haitalta, mutta voi kieliä vakavammasta piilevästä terveysongelmasta, kertoo uusi tutkimus. Tutkimustuloksista kertoo muun muassa New York Post.

Reaktio johtuu geenivirheestä

Karkeasti arvioituna vain noin kahdeksan prosenttia maailman ihmisistä kokee humaltuessaan kuumotusta ja punoitusta pään alueella ja toisinaan myös koko kehossa. Tutkijoiden mukaan reaktio johtuu perinnöllisestä geenivirheestä.

Reaktion saavilla ihmisillä on osunut geenibingossa ALDH2*2-geenivariantti, jonka vuoksi heiltä puuttuu alkoholin metaboloinnista eli hajottamisesta vastaava ALDH2-entsyymi.

Stanfordin yliopiston lääketieteellisen yksikön tutkijat analysoivat, mitä todella tapahtuu, kun jonkun iho alkaa punoittaa alkoholia nauttiessa. Tutkijat saivatkin selville, että kyseinen reaktio alkoholiin voi indikoida henkeä uhkaavasta sairaudesta.

Asian selvittämiseksi tutkittiin hiiriä, jotka kantoivat samaa geenivarianttia kuin alkoholin aiheuttamasta kuumotuksen tunteesta kärsivät ihmiset.

– Kun ALDH2*2-geenivarianttia kantaville hiirille annettiin alkoholia, niiden verisuonet laajenivat. Lisäksi verisuonten supistuminen ja rentoutuminen oli heikompaa.

Tutkijat päättelivät, että alkoholi aiheuttaa verisuonissa tulehdusreaktion, joka rajoittaa veren virtausta ja voi johtaa sepelvaltimotautiin.

Jatkotutkimus ihmisillä

Seuraavaksi tutkijat kokosivat jatkotutkimukseen joukon vapaaehtoisia ihmisiä, joille yksikin alkoholijuoma aiheutti punoitusta.

He saivat selville, että vaikka kuumotuksesta ja punoituksesta kärsivillä ihmisillä on suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin, pystyttiin alkoholin haitallista vaikutusta verisuoniin ehkäisemään tietyllä diabeteslääkkeellä.

Siinä missä lääkkeellä pystytään estämään alkoholin henkeä uhkaavat vaikutukset verisuoniin, se ei vaikuta alkoholin aiheuttamaan ihon punoitusreaktioon.

Katso myös: Sydänsairaus voidaan sekoittaa muihin ongelmiin – varo hiipivää oiretta

Related Post