Ukrainan sisäministeri Denis Monastyrskyi on kuollut Brovaryn kaupungissa tapahtuneessa helikopterionnettomuudessa, kertoo Ukrainan poliisi.

Myös Monastyrskyin apulaissisäministeri Jevhen Jenin ja valtiosihteeri Juri Lubkovytš saivat surmansa turmassa. Tiedot kuolonuhrien kokonaismäärästä ovat vaihdelleet keskiviikon aikana, mutta kaikkiaan kuolleita on ainakin 14 ja sairaalaan toimitettuja loukkaantuneita 25.

Helikopteri putosi keskiviikkoaamuna asuintalon ja päiväkodin väliin. Kiovan alueen kuvernöörin mukaan päiväkodissa oli lapsia onnettomuuden aikaan. Kuolleista yksi on lapsi.

Ukrainan sisäministeri Denis Monastyrskyi kuvattuna viime vuoden maaliskuussa. ALL OVER PRESS

Onnettomuuden syystä ei ole toistaiseksi tietoa. Poliisin mukaan sisäministeriön johto matkusti valtion hätäpalvelun helikopterissa, Ranskalta saadussa Super Pumassa. Ukrainan presidentin kansliasta kerrotaan, että määränpäänä oli jokin sodan ”kuumista” paikoista (”hot spot”).

Brovaryn kaupunki sijaitsee Ukrainan pääkaupunkiseudulla, noin 20 kilometrin päässä Kiovasta. Kaupungin hallinnasta käytiin Venäjän hyökkäyssodan alkuvaiheessa tiukkoja taisteluita, kunnes Venäjän joukot vetäytyivät alueelta huhtikuun alussa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on määrännyt viranomaiset tutkimaan helikopteriturman perin pohjin. Hän luonnehtii tapahtunutta ”kammottavaksi tragediaksi”.

– Kipu on sanoinkuvaamaton, Zelenskyi kirjoittaa Telegramissa.

– Denis, Jevhen, Juri, sisäministeriön tiimi... Todellisia Ukrainan patriootteja. Levätköön he rauhassa! Levätköön kaikki, joiden elämä vietiin tänä mustana aamuna, rauhassa!

Presidentti Zelenskyin puoliso Olena Zelenska järkyttyi kuullessaan helikopteriturmasta Davosin talousfoorumissa Sveitsissä. Vierellä Ukrainan varapääministeri Julija Svyrydenko. AP

Korkea-arvoisin kuolonuhri

Monastyrskyi, 42, on tähän mennessä korkea-arvoisin Ukrainan sodassa kuollut ukrainalainen virkahenkilö. Hän toimi maansa sisäministerinä heinäkuusta 2021 lähtien.

Ennen poliittista uraansa Monastyrskyi työskenteli juristina. Vuoden 2019 presidentinvaaleissa hän oli mukana Zelenskyin kampanjassa asiantuntijaroolissa.

Vasta viime viikolla Monastyrskyi tapasi Suomen sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) Kiovan lähellä tilaisuudessa, jossa Suomi luovutti Ukrainalle majoituskontteja. Mikkonen ilmaisi osanottonsa Monastyrskyin läheisille ja koko Ukrainan kansalle Twitterissä.

– Kollegani kuolema koskettaa syvästi. Suomen tuki Ukrainalle jatkuu, Mikkonen tviittaa.

iltalehti.fi

Related Post