Saksalaislehti kiinnittää huomionsa myös siihen, ettei Suomi ole sitoutunut toimittamaan yhtäkään taistelupanssarivaunua Ukrainaan.

Saksalaislehti Weltin lähteiden mukaan Saksan muodostama liittouma Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen toimittamiseksi Ukrainaan on luhistumisen partaalla. Tankkitoimituksiin aiemmin myönteisesti suhtautuneista maista Tanska ja Hollanti ovat nyt kieltäytyneet toimituksista.

Maiden hallituslähteet vahvistavat asian lehdelle. Tankkitoimitusten sijasta maat kertovat rahoittavansa Saksan varastoissa olevien ja Ukrainaan toimitettavien vanhojen Leopard 1 -tankkien kunnostusta.

Weltin mukaan Saksan hallinto on nyt joutunut yksinäiseen asemaan, jonka se halusi kaikin keinoin välttää ennen suostumistaan modernien taistelupanssarivaunujen toimituksiin. Toistaiseksi Saksan ohella vain Puola on sitoutunut kaksinumeroisten tankkimäärien lähetyksiin.

– Tilanne ei ole innostusta herättävä, jos asian varovaisesti muotoilee, sanoo Weltille Saksan puolustusministeri Boris Pistorius.

Kysyttäessä Pistorius peitteli vain ohuesti Saksan happamuutta maille, jotka alun perin painostivat Saksaa toimituksiin ja ovat nyt jahkailemassa omien toimitustensa suhteen. Welt kysyi puolustusministeriltä sitä, onko hänellä myötätuntoa näille maille.

– Liikun tässä diplomaattisilla parketeilla, joten tuohon kysymykseen sanon: vähän.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Luvatut Leopard 2 -määrät kaukana tavoitteesta

Kun Saksa alun perin julisti Leopard 2 -lähetykset, tavoitteena kerrottiin olevan se, että Ukrainalle lähetettäisiin kaksi pataljoonaa Leopard 2 -tankkeja. Saksan puolustusvoimissa pataljoonaan kuuluu 44 panssarivaunua, joten tämän tulkittiin alun perin tarkoittavan lähes 90 tankkia.

Sittemmin on käynyt ilmi, että tavoitteena on muodostaa ukrainalaiset pataljoonat, joihin kuuluu 31 vaunua. Näin ollen suunniteltu määrä kutistui liki kolmanneksella reiluun 60:een.

Saksa on luvannut 14 Leopard 2 -tankkia ja Puola 14, minkä lisäksi Norja on luvannut kahdeksan, Kanada neljä ja Portugali kolme tankkia. Toistaiseksi vain toinen suunnitelluista pataljoonista ollaan saamassa kasaan.

Espanjan ja Suomen osuudesta on vielä epäselvyyttä. Suomi ei ole vielä sitoutunut yhdenkään tankin toimittamiseen, vaikka maalla on yksi Euroopan suurimmista Leopard 2 -tankkien arsenaaleista: noin 200 kappaletta. Suomen edellä ovat vain Puola, Espanja, Kreikka ja Saksa.

Weltin lähteiden mukaan Nato-maiden käsitys on, että Suomi haluaa odottaa Nato-jäsenyytensä hyväksyntää ennen tankkilähetyksiä.

Related Post