Leipä kuuluu olennaisena osana monen suomalaisen ruokavalioon. Leivästä saadaan tärkeitä ravintoaineita, kun sen valintaan kiinnitetään huomiota. Kun etsinnässä on terveellinen leipä, pussin kyljestä kannattaa tarkistaa erityisesti yksi luku.
– Kuitupitoisuus on avainasemassa. Arkileivän olisi hyvä olla mahdollisimman kuitupitoinen eli sisältää kuitua vähintään kuusi prosenttia, kuten kauraleivissä yleensä on, tai mielellään yli 10 prosenttia, kuten ruisleivissä on, kertoo ravitsemusterapeutti Mari Aalto Terveystalosta.
Välillä kaupasta voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla ostaa myös vehnäleipää tai vaikka karjapanpiirakoita, joissa kuitua on alle suosituksen.
– Kunhan enimmäkseen syö runsaskuituista leipää, se on tärkeintä.
Lue myös: Mistä lisää kuitua ruokavalioon? 10 erilaista ohjetta, joiden avulla hellit vatsaasi
Haussa terveellinen leipä? Tarkista myös suolan määrä
Leipäpakkauksesta kannatta tarkistaa myös suolan määrä, jos verenpaineen kanssa on ongelmia. Leipä on melko suolainen elintarvike. Suurimmassa osassa leipiä suolaa on reilu prosentti.
– Jos pitäisi valita vähäsuolainen leipä, suolapitoisuus saisi olla 0,7 prosenttia. Tällaisia leipiä on hankalampi löytää, sillä valinnanvaraa on vähemmän.
Energiamääriä tai sokerigrammoja ei sen sijaan kannata kenenkään lähteä leivistä liikaa syynäämään. Niiden määrät ovat melko samanlaisia leivästä toiseen, eikä pienillä eroilla ole juurikaan väliä kokonaisuuden kannalta.
Omasta energiankulutuksesta riippuu, kuinka monta leipäviipaletta päivässä olisi suositeltavaa syödä. Noin neljä viipaletta on kuitenkin monelle sopiva määrä. Urheilija tai suurikokoinen mies voi tarvita leipää tätä enemmän, noin 6–8 viipaletta päivässä.
Suomen myydyimmät leivät vertailussa
Pyysimme Keskoa ja S-ryhmää kertomaan myydyimmät valmiiksi pakatut leipänsä. Keskolta kerrottiin, että vaikka vaaleaa leipää myydään euromääräisesti enemmän kuin tummaa, ovat kaikkein suosituimmat leivät ruisleipiä.
– Tämä on hyvä uutinen. Ruisleivästä saadaan runsaasti kuitua ja rautaa. Monesti puhutaan siitä, että monilla suomalaisilla on huonot ruokailutottumukset, mutta jos ruokavalioon kuuluu ruisleipää, se pelastaa jo paljon, Aalto sano.
Poimimme myydyimpien leipien joukosta kuusi hieman toisistaan eroavaa leipää ja pyysimme Aaltoa arvioimaan leivät:
Fazer Puikula Täysjyväruis
© Fazer
Ravintosisältö 100 grammassa:
Energia: 249 kcal
Rasva: 1,4 g, josta tyydyttynyttä 0,2 g
Hiilihydraatit: 43 g, josta sokereita 3,5 g
Ravintokuitu: 10 g
Proteiini: 11 g
Suola: 1,1 g
Ravitsemusterapeutin kommentti: ”Tässä on klassikkoesimerkki perinteisen ruisleivän ravintoarvoista. Tämä toimii hyvänä arkileipänä oikein hyvin. Silloin, jos suolan määrään tulee omassa ruokavaliossa kiinnittää huomiota, etsisin hyllystä vähempisuolaisen vaihtoehdon.”
Oululainen Reissumies Tosi Tumma
© Fazer
Ravintosisältö 100 grammassa:
Energia: 247 kcal
Rasva 3,1 g, josta tyydyttynyttä 0,2 g
Hiilihydraatit: 37 g, josta sokereita 8,1 g
Ravintokuitu: 9,1 g
Proteiini: 11 g
Suola: 1,1 g
Ravitsemusterapeutin kommentti: ”Tämä on muuten samanlainen leipä kuin edellinen, mutta sokeria on enemmän. Siirappi nostaa sokeripitoisuutta, mutta sillä ei ole käytännön merkitystä, eikä tätä sen takia kannata jättää valitsematta, jos maku miellyttää itseä. Kyseessä on hyvä ja terveellinen perusleipä.”
Vaasan Kauratyynyt
© Vaasan
Ravintosisältö 100 grammassa:
Energia: 266 kcal
Rasva: 4,2 g, josta tyydyttynyttä 0,6 g
Hiilihydraatit: 42 g, josta sokereita 0,6 g
Ravintokuitu: 6 g
Proteiini: 12 g
Suola: 1,1 g
Ravitsemusterapeutin kommentti: ”Tässä on enemmän rasvaa kuin muissa vertailun leivissä, mutta rasvan määrä on tässä pelkästään positiivinen asia. Kaura on ainoa rasvainen vilja, ja sen sisältämä rasva on hyvää rasvaa. Tämä leipä on myös hyvä kuidunlähde, mutta toki ruisleivässä kuitua on tuplasti. Jos tätä käyttää vakioleipänä, ruokavaliossa voisi olla myös muita kuidun lähteitä enemmän, kuten täysjyväkuituisia muroa, mysliä ja kasviksia.”
Vaasan Ruispalat Ohut Herkku
© Vaasan
Ravintosisältö 100 grammassa:
Energia: 288 kcal
Rasva 1,8 g, josta tyydyttynyttä 0,3 g
Hiilihydraatit: 52 g, josta sokereita 1,2 g
Ravintokuitu: 13 g
Proteiini: 9,5 g
Suola: 1,1 g
Ravitsemusterapeutin kommentti: ”Tämäkin on hyvä perus ruisleipä. Tässä on kaloreita enemmän 100 grammassa kuin muissa vertailun leivissä, koska tällaisissa kuivemmissa jälkiuunityyppisissä leivissä – kuten myös näkkileivässä ja hapankorpussa – on enemmän kaloreita kuin kosteammissa eli vesipitoisemmissa leivissä. Koska kyseessä on nimensä mukaisesti ohut herkku, kaloreita leipäpalaa kohden on kuitenkin vähemmän. Toki myös kuitua tulee samalla hieman vähemmän. Tällaiset ohuemmat viipaleet sopivat erityisesti heille, joilla on hieman pienempi energian tarve, kuten toimistotyöläisille ja vähän liikkuville.”
Oululainen Reilu Vehnäviipaleet
© Fazer
Ravintosisältö 100 grammassa:
Energia: 268 kcal
Rasva 2,3 g, josta tyydyttynyttä 0,3 g
Hiilihydraatit: 50 g, josta sokereita 1,1 g
Ravintokuitu: 4,2 g
Proteiini: 9,2 g
Suola: 1,1 g
Ravitsemusterapeutin kommentti: ”Tässä on kuitua selkeästi vähemmän kuin ruisleivissä. Vehnäleipä ei olekaan paras valinta omaksi vakkarileiväksi, koska kuidun määrä jää vähäiseksi. Mutta jos esimerkiksi lapsi pitää tämän leivän mausta ja haluaa sitä syödä, totta kai tätä voi syödä. Välillä lasten kanssa pitää mennä se edellä, mikä heille maistuu. Tällaisen leivän lisänä aamiaisella voisi olla vaikka täysjyvämuroja, jotta ruokavalioon saadaan lisää kuitua.”
Vaasan Isopaahto Graham
© Vaasan
Ravintosisältö 100 grammassa:
Energia: 255 kcal
Rasva: 2,3, josta tyydyttynyttä 0,4 g
Hiilihydraatit: 47 g, josta sokereita 1,6 g
Ravintokuitu: 4,4 g
Proteiini: 9,4 g
Suola: 1 g
Ravitsemusterapeutin kommentti: ”Ravintosisältö on käytännössä samanlainen kuin toisessakin paahtoleivässä, mikä on hieman yllättävää, sillä grahamleivässä on mukana täysjyväviljaa. Kuidun määrä jää vähäiseksi, joten tällaista leipää voi ostaa silloin tällöin ja kiinnittää huomiota siihen, että kuitua saa myös muualta.”
Kiinnitä huomio myös leivänpäällisiin
Leivän lisäksi sen päällisillä on merkitystä terveellisen ruokavalion kannalta. Erityisesti leipärasva on tärkeässä osassa.
– Hyvälaatuinen, kasvipohjainen rasva eli margariini ennaltaehkäisee kolesterolin nousua ja saa kohonneet kolesterolit laskuun.
Juustoista Aalto suosittelee korkeintaan 17 prosenttia rasvaa sisältäviä tuotteita, ja leikkeleistä täyslihaa, kuten kalkkunaleikettä. Näin kovan rasvan saanti ei nouse turhan suureksi.
Leivänpäälliset voivat myös olla runsas suolan lähde, sillä juustot ja leikkeleet ovat suolaisia tuotteita.
– Etenkin jos suolan määrää pitäisi vähentää, leivän päälle voisi valita vain jompaa kumpaa ja lisätä kasvisten määrää.
Lue myös Kotiliesi.fi: Voileivän täytteillä on väliä terveydelle – 4 leivänpäällistä, joita ravitsemusterapeutti ei söisi joka päivä