Uimahallin säännöt on laadittu yhteistä turvallisuutta, siisteyttä ja puhtautta ajatellen. Uimahallietikettiin kuuluu muun muassa oikeanlaisen uima-asun käyttö, omaa uintivauhtia vastaavan radan valitseminen ja peseytyminen ennen altaaseen menoa.
Toimialajohtaja Eija Holmala Urheiluhallit Oy:stä kertoo, että uimahallietikettiä noudatetaan pääasiassa hyvin.
”Jos ajatellaan uimavalvojan työvuoroa, niin sen täyttävät pääosin turvallisuuden valvomiseen liittyvät tehtävät. Tilanteita joissa hän joutuu huomauttamaan etikettiä rikkonutta, kuten hiukset auki uivaa uimaria, ei tule välttämättä edes kerran tunnissa.”
Holmala kiittelee hyvästä tilanteesta suomalaista pitkää uimahallikulttuuria. Saunakansana suomalaiset hallitsevat myös saunaetiketin, kuten peflettialustan käyttämisen.
Poikkeuksia kuitenkin on. Tietyt uimahallin säännöt ovat kävijöillä huonommin hallussa. Näitä kuutta etikettisääntöä rikotaan tiheämmin kuin toisia.
Lue myös: Uiminen uimahallissa kuukautisten aikaan – hyvä vai huono ajatus?
1. Peseytymättä altaaseen
”Yleisen viihtyvyyden kannalta olisi erittäin tärkeää käydä suihkussa aina ennen altaaseen menoa, myös saunasta tullessa”, Holmala muistuttaa.
Jos uimaan menee peseytymättä, kantautuu veteen kaikki ihmisen ihollaan kantava hiki, rasva, pöly ja muu lika. Uimahalleissa käy päivittäin satoja, jopa tuhansia uimareita, ja jos vain osakin heistä jättää peseytymättä, lian määrä altaassa on jo huomattava.
Tärkeää on kastella ja pestä myös hiukset. Niissä voi olla monia erilaisia kemikaalituotteita, kuten hiuslakkaa ja -puuteria. Hiusten mukana kaikki se päätyy veteen.
Mitä enemmän uimahalliveteen joutuu likaa, sitä enemmän siihen joudutaan lisäämään puhdistavia kemikaaleja, kuten klooria. Veden laatua valvotaan jatkuvasti ja puhdistusaineita lisätään sen mukaan.
”Mitä kovemmin uimahallissa tuoksuu kloori, sitä enemmän puhdistusaineita on jouduttu lisäämään”, Holmala sanoo.
2. Alushousut uimahousujen alla
Uimahallin säännöt sanelevat, että allasosastolla ollaan aina uima-asussa. Materiaalin tulee olla ohutta ja nopeasti kuivuvaa, esimerkiksi lycraa.
Miehillä uima-asuksi suositellaan ensisijaisesti uimahousuja, Holmala kertoo. Aiemmin sääntöihin kuului, että uimashortsit ovat kiellettyjä, mutta nykyisin säännöstä on joustettu. Myös lyhyissä uimashortseissa voi uima-altaassa polskutella. Shortsikielto perustui siihen, että uimashortseissa on usein taskut, joihin voi jäädä nenäliinoja ja veteen liukenevaa tavaraa.
Shortsien alla ei saa olla alushousuja, sanotaan jo uimahallietiketissä. Holmala kertoo, että valitettavasti aika ajoin etikettiä näkee tässä rikottavan, ja alushousut pilkottavat shortsien alta.
”Alushousuja ei saisi missään nimessä pitää uima-altaassa. Se ei kerta kaikkiaan ole hygieenistä.”
Pitkät hiukset tulee pitää altaassa kiinni. Mutta mitä uimahallin säännöt sanovat meikistä?
© iStock
3. Meikit päällä tai hiukset auki uimaan
Meikatuilla kasvoilla altaaseen meno on Holmalan mukaan hiukan hankala asia siksi, että esimerkiksi vesijuoksija ei välttämättä kastele kasvojaan.
Roiskeita ja kasvojen osittaista kastumista ei kuitenkaan useinkaan voi ennakoida tai estää, joten meikkiä saattaa joka tapauksessa päätyä veteen. Uimahallivalvojat katsovat Holmalan mukaan meikattuna uimista tai vesijuoksemista yleensä läpi sormien, jos asiakas ei laita päätään veteen. Asiakkailta toivotaan kuitenkin asiassa omaa harkintaa.
”Suotavaa olisi, että kasvot olisi kunnolla pesty ennen uintia tai vesijuoksua”, Holmala sanoo.
Hiusten täytyy olla uimareilla kiinni. Valvojat huomauttavat aina, jos näkevät tästä säännöstä poikettavan. Hiusten kiinni pito on Holmalan mukaan tärkeää siksi, että auki olevista hiuksista päätyy irtohiuksia veteen väistämättä.
4. Kielletyt toimet suihkussa
Uimahallin säännöt eivät salli ihokarvojen poistoa tai kynsien leikkaamista uimahallin tiloissa. Tätä on Holmalan mukaan vaikea valvoa, sillä suihkutiloissa peseytyjillä on luonnollisesti oikeus yksityisyyteen.
Jos tällaista toimintaa havaitaan, siivoojat huomauttavat asiasta herkästi.
”Jos kaikista uimahallikävijöistä pienikin osa sheivaisi suihkussa, aikamoiset määrät siitä valuisi viemäreihin karvaa”, Holmala huomauttaa.
Ennen kaikkea kyse on hygieniasta ja toisten huomioon ottamisesta, kuten monessa muussakin uimahallietiketin säännössä.
”Ei ole kovin miellyttävä mennä suihkuun, jos edellisen peseytyjän ihokarvat ovat siinä näkyvillä.”
5. Vesijuoksu rinnakkain
Uimahalleissa säännöllinen kiistanaihe uimareiden välillä liittyy uimaradoilla käyttäytymiseen ja ohittamiseen. Moni kiista ratkeaisi Holmalan mukaan sillä, että uimari jo alun perin valitsisi omalle uimanopeudelleen sopivan radan ja antaisi ohittajille tilaa.
Vesijuoksijoilla meno on kauttaaltaan hitaampaa kuin uimareilla, mutta ohituskiistoja syntyy silti. Yleinen harmin aihe vesijuoksijoiden keskuudessa on kahden juttelijan rinnakkain eteneminen. Silloin ohittamiselle tai pahimmassa tapauksessa vastaantulijoillekaan ei jää riittävästi tilaa.
Joissakin halleissa kuten Helsingin Mäkelänrinteessä on vesijuoksijoille omat leveämmät kaistat, joten rinnakkain juoksu onnistuu paremmin. Holmala kehottaa rinnakkain juoksussa hienotunteisuuteen ja tilanteen huomioon ottamiseen. Jos hallissa ei ole ruuhkaa, rinnakkain voi juosta, mutta vilkkaampina aikoina se ei ole kovin kohteliasta.
Lue myös Kotiliesi.fi: Vesijuoksun hyödyt hämmästyttävät – vesi tehostaa kalorinkulutusta, vähentää turvotusta ja lievittää kipuja
6. Saunaan uima-asu päällä
Saunassa ei saa käyttää uima-asua hygieniasyistä. Jos saunassa hikoilee uima-asu päällä, se imee hien itseensä ja siirtyy sitä kautta altaan veteen.
”Varsinkin jos menee suoraan saunasta uima-altaaseen uimapuku päällä, se saattaa olla hyvinkin hikinen veteen joutuessaan”, Holmala sanoo.
Jos saunassa ei halua olla alasti, Holmala neuvoo kääriytymään pyyhkeeseen.
Toisin kuin usein luullaan, uimapuvusta haihtuva kloori ei ole syy uimapukukiellolle saunassa.
”Meillä on niin vähän klooria vedessä, että siitä ei ole mitään akuuttia terveyshaittaa.”