Harrastus sai alkunsa kuin vaivihkaa. Ajatus kolmen tähden Michelin-ravintolaan menemisestä syntyi Espanjan Gironassa, jossa yrittäjä ja hospitality-alan ammattilainen Aki Keskitalo, 39, oli viinitilavierailulla. Elettiin vuotta 2014, ja Aki kollegoineen huomasi seudulla sijaitsevan siihen aikaan maailman toiseksi parhaaksi ravintolaksi rankatun El Celler de Can Rocan.
Sillä reissulla ei ollut toivoakaan saada pöytää paikasta buukattua, mutta seurue varasi seuraavalle vuodelle 10 hengen pöydän.
Lopulta vuonna 2015 matkalle oli tosissaan lähdössä vain kaksi henkilöä, Aki ja hänen hyvä ystävänsä Iikka Virkkunen. Kaksikko oli tavannut toisensa Master Chef -ohjelman kuvauksissa vuonna 2012, ja ystävyys oli kantanut siitä saakka.
– Iikka oli tuolloin alle nelikymppinen tekniikan tohtori ja minä alle kolmekymppinen baarimestari, joten taustamme olivat melko erilaiset. Emme varmasti olisi koskaan tavanneet ilman Master Chefiä, Aki kertoo.
8 kolmen tähden ravintolaa, noin tuplat yhden tai kahden tähden ravintoloita
Intohimo ruokaan kuitenkin yhdisti, ja nyt ystävyys vei heidät huikeiden ruokaelämysten ääreen Espanjaan. Koska reissu oli niin onnistunut, alettiin heti suunnitella seuraavaa.
Siitä lähtien uusi reissu on ollut suunnitteilla heti, kun edellinen on saatu tehtyä. Yhden ja kahden tähden Michelin-ravintoloissa Aki on käynyt yksinäänkin tai muussa seurassa, mutta kolmen tähden matkoilla seurana on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ollut Iikka.
Tällä hetkellä Aki ja Aalto-yliopiston professorina toimiva Iikka ovat käyneet yhteensä seitsemässä kolmen tähden ravintolassa, ja ilman Iikkaa Aki on käynyt yhdessä. Yhden ja kahden tähden ravintoloita on tullut kierrettyä toistakymmentä, Aki kertoo.
Kuvassa Akin seurassa oikealla Iikka Virkkunen ja keskellä ravintola El Celler de Can Rocan sommelier ja omistaja Josep Roca i Fontané.
© Aki Keskitalon kotialbumi
20 ruokalajia, 300–700 euroa
Äkkiseltään harrastus kuulostaa kovin kalliilta. Millaisia summia siihen saa oikein kulumaan?
– Jos ottaa mukaan matkojen ja majoitusten kulut, niin totta kai hinta nousee melko korkeaksi. Kyse on kuitenkin kokonaisvaltaisesta elämyksestä, josta maksan mielelläni. Tämä harrastus on ehdottomasti hintansa arvoinen, Aki sanoo.
Hän jatkaa, että vaikka matkan tarkoitus ja kohokohta on totta kai kolmen tähden illallinen, se on samalla lomamatka, jonka aikana hän pyrkii käymään muissakin kiinnostavissa paikoissa. Esimerkiksi Bilbaossa Azurmendi-ravintolamatkalla hän piipahti myös kaupungin Guggenheim-museossa.
Itse aterioiden hinnat liikkuvat juomineen 300-700 euron pinnassa ja niihin kuuluu tyypillisesti noin 20 ruokalajia.
– Pohjois-Espanjassa Baskimaalla hinta-laatusuhde on ollut mielestäni eniten kohdallaan. Siellä ateriakokonaisuus on maksanut noin 300 euroa, kun taas kalleimmissa paikoissa loppulasku on ollut lähes 700.
Kalliimpiakin kolmen tähden ravintoloita on olemassa, Aki tietää. Ranskassa hinnat liikkuvat jo tuhannessa eurossa, mutta sellaisissa hän ei ole vielä käynyt.
Vaikka summat ovat suuria, Aki kokee kolmen tähden ravintolaelämyksen olevan vain yksi kalliimman puoleinen harrastus muiden joukossa.
– Toiset golfaavat tai käyttävät tuhansia vuodessa moottoripyöriin ja saavat kiksinsä siitä, minä käyn Michelin-ravintoloissa.
Ei vain ruokaa vaan kokonaisvaltainen elämys
Näissä ravintoloissa ei makseta pelkästään ruoasta, joka tietenkin toki on itsessään jo erinomaista, Aki muistuttaa. Sen lisäksi tulee kaikki muu ruoan ympärillä, saumattomasti toimiva, huippuunsa hiottu kokonaisuus. Niistä ja koko matkasta jää elämänmittaisia muistoja.
– Asiakas otetaan huomioon heti ovella ja jopa kauan ennen, kuin hän on ravintolaan edes astunut. Henkilökunta on koko ajan askeleen edellä asiakasta ja lukee tilanteen. Asiakkaan tilausta ei aivan varmasti näissä paikoissa unohdeta.
Myös ammatillisesti vuoden 2023 Diili-voittaja ja hotelli-ja ravintola-alan yrittäjä Aki kokee saavansa reissuista paljon uutta ja inspiroivaa.
Elämykset antavat paljon ahaa-elämyksiä siitä, miten asioita voi ravintolamaailmassa tehdä ja toteuttaa. Ja vaikkei idea sellaisenaan olisi vietävissä omaan työhön, hieman muunneltuna se voi onnistua.
– Itseisarvo ei ole, minun on päästävä kolmen tähden Michelin-ravintoloihin, vaan niihin jotka ovat kategoriassaan maailman parhaita. Oppia ja inspiraatiota saadakseen kannattaa suunnata niihin, sillä ne ovat käyneet aikamoisen myllyn läpi tähdet saadakseen. Yksinkertaiseltakin näyttävien ruoka-annosten taakse kätkeytyy valtava määrä tuotekehittelyä ja huippuunsa hiottuja tekniikoita.
Aki tutkii menuna toimivaa karttaa ravintola The Fat Duckissa. Oikealla viinilasin vieressä näkyy Master Chef -logolla varustettu kolikkorasia.
© Aki Keskitalon kotialbumi
Lue myös Kotiliesi.fi: Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2024 – katso koko lista!
Kampasimpukkaa ja persoonallista otetta
Parhaimpiin kolmen tähden elämyksiin ja muistoihin Aki lukee käynnin Lontoon ulkopuolella Brayssa sijaitsevassa The Fat Duck -ravintolassa vuonna 2019.
Sielläkin menu käsitti noin 20 ruokalajia. Ikimuistoiseksi elämyksen teki kuitenkin kokonaisuus ja tarina, jonka ympärille ravintolakäynti oli kääritty.
– Kommunikointi asiakkaan kanssa alkoi siitä hetkestä, kun pöytävaraus tehtiin. Kolme viikkoa ennen illallista saimme sähköpostia ravintolan storytelleriltä eli tarinankertojalta, joka kyseli makumuistoistamme ja kuinka olimme tavanneet.
Aki kertoili makumuistokseen hetken nuoruuden reppureissultaan kambodžalaisella rannalla:
– Katselin merelle, kun sieltä nousi paikallisia lapsia kampasimpukanpyyntiretkeltään. He avasivat edessäni yhden vasta pyytämistään simpukoista, valuttivat päälle yuzu-tyyppistä sitruunaista kastiketta ja tarjosivat minulle. Se maistui aivan mahtavalta.
Ravintolassa odotti häikäisevä ateriakokonaisuus, johon oli taitavasti ujutettu ystävysten yhteistä menneisyyttä sekä kummankin omia ruokamuistoja.
– Osana illallista eteemme tuotiin muropaketti, jonka sisältä paljastui puinen, koottava kolikkorasia Master Chef- logolla. Yhtenä ruokalajeista minulle tarjottiin kampasimpukkaa sen omassa kuoressa heidän kehittämällään yuzu-kastikkeella, Aki kertoo.
Heille kerrottiin, ettei ravintola ollut koskaan tarjoillut annosta kampasimpukan kuoresta. Nyt he olivat harjoitelleet sitä kolme viikkoa ja luoneet kolmen tähden annoksen Akin yuzu-kampasimpukka -muistosta.
– Siinä tuli todella olo, että kaikki mahdolliset odotukset olivat täyttyneet ja ylittyneet.
Akin makumuistoja jäljittelevä kampasimpukka-annos The Fat Duckissa. – Maku oli erinomainen ja vei minut takaisin nuoruuteni kambodžalaisella rannalle, Aki kertoo.
Ensimmäinen kolmen tähden Michelin-ravintola pian Suomeen?
Seuraava reissu on jo suunnitteilla, syksyksi oslolaiseen Maaemoon.
– Aina pitää olla jotain, mitä odottaa, Aki nauraa.
Ellei sitten sitä ennen kolmen tähden ravintola löydy lähempääkin. Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet julkistetaan toukokuun 27. päivä Helsingissä, ja Aki toivoo tilaisuudesta hyviä uutisia Suomelle.
– Ennustan, että toukokuussa Suomesta tulee löytymään ensimmäinen kolmen tähden ravintola.
Käymiensä kahden ja kolmen tähden ravintoloiden perusteella Aki sijoittaa helsinkiläisen Palacen ehdottomasti kolmen tähden kastiin. Kokemuspohjaa ennustukselle ainakin riittää.