Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Galambosi kertoo, mistä alapään kutina yleensä johtuu ja miten sitä voi hoitaa.
1. Alusvaatteet, saippuat ja kuukautissiteet
Alapään kutina johtuu usein varsin viattomasta syystä. Kutinaa voivat aiheuttaa esimerkiksi iholle sopimattomat alusvaatetekstiilit tai voimakkaasti hajustetuilla pesuaineilla pestyt alusvaatteet.
− Lisäksi alapesussa käytettävät saippuat ja hautovat kuukautissiteet voivat saada aikaan kutinaa. Myös allergisoituminen kaikille näille on mahdollista, Galambosi kertoo.
2. Hiivatulehdus
Kutina alapäässä on usein hiivasienitulehduksen syy. Galambosin mukaan tulehdukset ovat yleistyneet antibioottien käytön lisääntyessä. Hiivasienitulehdus myös uusii usein.
− Normaalisti alapäässä vallitsee hyödyllisten maitohappobakteerien ja hiivan tasapaino. Maitohappobakteerit kontrolloivat hiivan ylikasvua. Kun antibiootit hävittävät maitohappobakteereita, hiivarihmat valtaavat alaa ja pystyvät tarttumaan limakalvojen pintasoluihin, Galambosi selittää.
Myös estrogeenihormoni edistää hiivarihmojen tarttumista pintasoluihin. Siksi raskauden ja joskus myös yhdistelmäehkäisypillerien käytön aikana hiivaa esiintyy useammin.
− Mikä tahansa tila, joka horjuttaa emättimen normaalia bakteerikantaa, voi aiheuttaa hiivaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi flunssat, stressi tai uusi kumppani, Galambosi listaa.
Kutina alapäässä ja virtsankirvely voivat johtua hiivatulehduksesta, sillä alapään limakalvot ovat usein turvonneet ja herkästi kirvelevät. Oireiluun kuuluu usein myös kokkareinen, limakalvoille tarttuva valkovuoto sekä pienet paperinviiltämää muistuttavat haavaumat.
Toisinaan alapään kutina saa seurakseen pikkuhousut sotkevia vuotoja.
Hiivasientä voi ennaltaehkäistä terveellisin elintavoin, eli välttämällä sokerin ja vaalean viljan syömistä sekä painonhallinnalla. Myös turhia antibioottikuureja kannattaa välttää.
− Muita keinoja ovat kireiden, keinokuituisten alushousujen ja stringien vaihtaminen löysempiin puuvillaisiin alusvaatteisiin ja sheivaamisen lopettaminen. Alapää kannattaa pestä pelkällä vedellä, Galambosi neuvoo.
Jo iskenyttä hiivatulehdusta voidaan hoitaa hiivasienen kasvua hillitsevillä sienilääkkeillä.
− Ensimmäinen hiivatulehdus tulee terveydenhoidon ammattilaisen tunnistaa, mutta jatkossa hiivan uusiutumisiin voi hakea apteekista käsikauppavalmisteen, Galambosi toteaa.
Jos hiivatulehdus toistuu yhä uudelleen, tarkan aiheuttajan voi selvittää hiivaviljelyllä. Tällöin kyseeseen voi tulla kerran viikossa otettava estohoito.
− Tärkeää on muistaa käyttää lääkärin määräämä hiivahoito loppuun. Uusimisen yleisin syy on hoidon jättäminen kesken. Jos kumppanilla on genitaalien hiivaa, myös se tulee hoitaa, Galambosi painottaa.
3. Bakteerivaginoosi
Emätintulehdus eli bakteerivaginoosi on lähes yhtä yleinen kuin hiivatulehdus. Sen yleisin oire on runsas pahanhajuinen valkovuoto. Vuoto voi olla harmahtavaa tai maitomaista. Oireita ovat myös alapään kutina ja polttava tunne.
Galambosin mukaan myös bakteerivaginoosi on emättimen normaaliflooran häiriö, jossa maitohappobakteerit ovat korvautuneet ilman happea selviävillä bakteereilla. Tulehduksessa esiintyy useita bakteerilajeja, jotka aiheuttavat koko ekosysteemin häiriön.
− Bakteerivaginoosin riskitekijät tunnetaan huonosti. Se ei ole sukupuolitauti, mutta sitä esiintyy useammin seksuaalisesti aktiivisilla naisilla.
Bakteerivaginoosia voidaan hoitaa tiettyjä antibiootteja sisältävillä emätinpuikoilla tai suun kautta otettavalla kuurilla. Oireetonta tulehdusta ei tarvitse hoitaa.
− Harvinaisissa tapauksissa kuitenkin hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa raskauden aikana ennenaikaisen lapsiveden menon ja ennenaikaisen synnytyksen sekä kohtutulehduksen äidille synnytyksen jälkeen.
4. Alapään kutina ihosairaudessa
Kutina alapäässä voi kertoa myös ihosairaudesta. Yleisin ihosairaus hankalan kutinan takana on valkojäkälä. Sitä esiintyy eniten vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Galambosin mukaan valkojäkälä on alidiagnosoitu sairaus, joka todetaan usein viiveellä.
− Kyseessä epäillään olevan autoimmuunipohjainen tulehduksellinen alapään iholla esiintyvä sairaus. Siihen liittyvät ulkosynnyttimiin ilmaantuvat valkoiset, laajenevat ja toisiinsa yhtyvät läiskät, ihon oheneminen ja läiskien alueella myös sarveistuminen.
Taudin oireena voi olla öisin paheneva sietämätön alapään kutina ja raapinen. Myös yhdyntäkipuja ja hermokiputiloja voi esiintyä.
− Sairaus on krooninen. Erityisesti hoitamattomana se voi edetessään aiheuttaa pienten häpyhuulten ja klitoriksen surkastumisen ja emättimen aukon pienenemisen. Hyvin harvinaisissa tapauksissa hoitamaton valkojäkälä voi aiheuttaa ulkosynnytinsyöpää, Galambosi kertoo.
Valkojäkälää voidaan hoitaa vahvalla kortisonivoiteella, jota voidaan käyttää myös ylläpitohoitona.
− Viimeistään gynekologi tunnistaa valkojäkälän ja osaa määrätä hoidon. Jos kortisonivoide ei tehoa, voidaan harkita myös immuunijärjestelmään vaikuttavaa takrolimuusivoidetta.
Alapäässä voi esiintyä myös muualla iholla viihtyviä ihosairauksia. Esimerkiksi psoriasis, allergiset kontakti-ihottumat sekä atooppinen ihottuma voivat aiheuttaa kutinaa alapäässä.
− Lisäksi karvatupen tulehdukset ovat yleisiä alapään iholla. Hoitona näihin ovat kortisonivoiteet ja tarvittaessa antihistamiinit, Galambosi sanoo.
5. Sukupuolitauti
Kondylooma eli visvasyylä voi aiheuttaa kutinaa. Galambosin mukaan se on erittäin yleinen ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama infektio. Oireina voi olla punoitusta ja ihon rikkoutumista sekä kutina alapäässä.
Seksikontakteissa tarttuva kondyloomat eli visvasyylä aiheuttaa ulkosynnytinten iholle myös karheita kukkakaalimaisia syyliä tai litteitä luomimaisia muutoksia. Galambosin mukaan kondomi suojaa tartunnoilta heikosti. Hän kertoo kondyloomien olevan häiritseviä mutta vaarattomia.
− Niitä hoidetaan viruksen lisääntymistä estävillä voiteilla. Tarvittaessa gynekologi voi laseroida kondyloomat hiilidioksidilaserilla. Kondyloomat saattavat kuitenkin uusiutua.
Alapään kutina voi joskus olla myös merkki genitaaliherpeksestä. Yleisempiä oireita ovat kuitenkin kivuliaat haavaumat genitaalialueilla. Kutina ei ole yleensä klamydian, tippurin tai kupan oire.
Milloin alapään kutina on syy mennä lääkäriin?
Galambosin mukaan alapään kutina on hyvin yleinen vaiva ja sitä voivat aiheuttaa lukuisat eri syyt. Kutinasta ei tarvitse huolestua välittömästi, mutta lääkärin tutkimuksiin kannattaa hakeutua, mikäli kutina on sitkeää eivätkä omat hoitokeinot, kuten ihoa ärsyttävien tekstiilien, kuukautissuojien ja hajusteiden välttäminen auta.
Lääkärissä on hyvä myös käydä, jos alapäässä esiintyy haavautuvaa ihottumaa tai alueelle ilmestyy yli kaksi viikkoa kestävä parantumaton haava tai kasvain.
−Lääkäri pystyy diagnosoimaan oireen syyn ja määräämään tähän hoidon, Galambosi lohduttaa.
Lue myös: Alapään kutina voi johtua tästä vaarattomasta sairaudesta – näin tunnistat ja hoidat sytolyysin