Home » Aloe vera on helppohoitoinen huonekasvi, jota voi käyttää myös ihon hoitamiseen – näillä vinkeillä onnistut!

Aloe vera on helppohoitoinen huonekasvi, jota voi käyttää myös ihon hoitamiseen – näillä vinkeillä onnistut!

Aloe vera -kasvin tunnistaa vaaleanvihreästä väristä ja paksuista mehevistä lehdistä, joiden reunoissa on sahalaita-piikkejä.

Aloe vera voi elää pitkään hyvässä hoidossa, mutta se kasvaa hitaasti. Sopivissa olosuhteissa se voi kasvaa yli 60 senttimetrin pituiseksi ja leveäksi pensasmaiseksi kasviksi.

Kysyimme Plantagen Lahden myymäläpäällikkö ja puutarhuri Kati Harttuselta, miten kasvia hoidetaan ja miten sitä voi käyttää ihon hoitamiseen.

Lue myös: Osaisitko luetella Suomen myydyimpiä huonekasveja? Top 10:ssä näkyy nyt värikkäiden lehtien trendi

Aloe vera ei pidä liiasta vedestä

Aloe vera kuuluu niin sanottuihin kituuttamalla kasvaviin kasveihin, jotka kestävät hyvin kuivuutta.

Mehikasvina se kerää itseensä vesivarastoa ja sisältää lähes 100 prosenttisesti vettä, joten sitä ei tarvitse kastella kovin usein.

Kastele kasvi noin kahden viikon välein ja anna vettä vähän kerrallaan.

Kasvuympäristö vaikuttaa kastelumäärään: lämpimässä paikassa vedentarve on isompi ja varjoisassa paikassa vähäisempi.

– Aloe veran multa ei saa olla liian märkä. Multaa kannattaa kokeilla sormella silloin tällöin, ja vettä voi antaa aina silloin, kun pintamulta on hieman kuivahtanut, Harttunen sanoo.

Liikaa kastellun kasvin lehdet muuttuvat ruskeiksi ja juuret mädäntyvät.

Anna aloe veralle mehikasveille ja kaktuksille soveltuvaa lannoitetta kasvukauden aikana helmikuun puolivälistä marraskuun puoliväliin. Tarkista lannoitusväli ja -määrä tuotteen ohjeesta.

Tuholaiset ja taudit kiusaavat harvoin aloe veraa. Jos kasvista löytyy kirvoja, ne voi huuhtaista pois vedellä.

Aloe veran voi istuttaa kaktus- tai kukkamultaan

Kaktusmulta on hiekkaisempaa, eikä se tiivisty samalla tavoin kuin kukkamulta.

Jos istutat hyvin pienen aloe veran taimen kukkamultaan, varmista, ettei mullassa ole liian paljon lannoitteita, sillä ne eivät ole hyväksi nuorelle kasville.

Laita ruukun pohjalle lekasoraa, joka toimii salaojituksena. Sen avulla liika kasteluvesi valuu pois ruukusta.

Lisää halutessasi mullan päälle kunnon kerros rahkasammalta, joka on antiseptistä ja antaa ilmaa kasvupohjalle.

Hengittävä saviruukku sopii parhaiten aloe veralle. Jos haluat laittaa kasvin umpinaiseen ruukkuun, istuta kasvi istutusruukkuun ja laita se umpinaisen ruukun sisälle.

– Aloe vera kannattaa istuttaa reiälliseen ruukkuun. Kasvin juuristo pysyy paremmassa kunnossa, kun ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois reiästä.

Kasvi viihtyy kesällä sisällä tai ulkona

Sijoita kasvi kesäaikaan sisälle tai ulos valoisaan ja lämpimään paikkaan. Vältä suoraa auringonpaahdetta, sillä se voi polttaa kasvin lehdet.

Ole tarkkana, jos sijoitat kasvin aurinkoiselle ikkunalaudalle, sillä ikkuna moninkertaistaa lämmön. Jos kasvin lehdet osuvat ikkunaan, lehdet voivat muuttua kuumuudesta tummiksi ja kuolla.

Aavikolta kotoisin oleva kasvi on tottunut siihen, että lämpötila voi laskea matalaksi.

– Aloe veraa voi pitää ulkona myöhäiseen syksyyn, kunhan lämpötila ei laske alle viiden asteen. Kastele kasvia niukemmin silloin, kun lämpötila lähentelee viittä astetta.

Kasvia voi lisätä versoista

Jos aloe vera kasvaa hyvin, se muodostaa ympärilleen pieniä versoja. Hieman kasvaneet versot voi irrottaa emokasvista ja istuttaa ruukkuihin.

– Kasvin lisääminen on helppoa pienistä versoista. Pistokkaista kasvattaminen on haasteellisempaa, sillä kasvi on niin nestemäinen. En ole itse ikinä onnistunut kasvattamaan aloe veraa pistokkaista, Harttunen kertoo.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kaktuksen hoito on oikeastikin helppoa: tiedätkö nämä 7 piirrettä piikikkäistä kasveista?

Aloe vera sopii ihonhoitoon

Aloe veraa käytetään esimerkiksi auringon polttamalle iholle, rauhoittamaan kutiavia hyönteisten puremia tai viilentämään ihoa sheivauksen tai parranajon jälkeen.

Erilaisia aloe vera -lajikkeita on noin 250. Ihonhoitoon soveltuvan lajikkeen latinankielinen nimi on Aloe vera. Jos käytät jotain muuta lajiketta, tarkista ensin, sopiiko lajike varmasti ihonhoitoon.

Aloe veran lehtien kuoressa on ärsyttäviä ainesosia, joten älä käytä lehtien kuoria ihon hoitamiseen.

Pääset käsiksi kasvin geelimäiseen lehtimehuun, kun halkaiset lehden pituussuunnassa ja kaavit lusikalla geelin talteen.

Kokeile geeliä ensin pieneen kohtaan ihoa, jotta varmistut, että se on ihollesi sopivaa.


Lehden sisällä oleva geeli kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa.

© iStock
Selaa ylöspäin