Joskus kampaamossa voi tulla vastaan termejä ja sanoja, joiden merkitys mietityttää. Mitä eroa on esimerkiksi kevytvärillä, kestovärillä ja sävytteellä? Entä miten mallinmuutosleikkaus eroaa hiusten muotoonleikkauksesta?
Listasimme Elycia-kampaamon omistaja Outi Heikkilän avulla yleisiä kampaamossa käytettyjä termejä.
Hiustenleikkaukset
Muotoonleikkaus
Muotoon leikkaus on käytännössä hiusten nykyisen mallin ehostamista. Muotoon leikkaukseen voi kuulua hiusten kerrostamista, porrastamista sekä otsahiusten muotoilua.
Mallinmuutosleikkaus
Mallinmuutoksessa hiuksiin tehdään kattavampi muodonmuutos. Ajallisesti siihen varataankin enemmän aikaa. Mallinmuutoksesi kutsutaan esimerkiksi hiustenleikkausta, jossa pitkät hiukset lyhennetään polkkatukaksi.
Otsahiusten leikkaus
Otsahiusten leikkuu on nimensä mukaisesti otsahiusten muotoilua. Otsahiusten leikkuussa kampaaja leikkaa hiusten etuosion haluttuun malliin.
Hiustenleikkuutekniikat
Sakset ja kampa -tekniikka
Yksi yleisimmistä kampaajien käyttämistä hiustenleikkuutekniikoista on sakset ja kampa. Tekniikkaa hyödynnetään kaikissa hiustenleikkuumalleissa, mutta etenkin lyhyissä hiusmalleissa. Saksien leikkuujälki on esimerkiksi parturoinneissa hiustenleikkuukonetta pehmeämpi.
Veitsitekniikka
Kampaaja voi leikata ja muotoilla hiukset saksien sijasta myös veitsellä. Veitsi leikkaa pehmeästi latvaa tuoden hiuksiin rakennetta ja kerroksia. Kaikille hiustyypeille veitsitekniikka ei kuitenkaan sovi.
Hiustenvärjäystekniikat
Kevytväri
Kevytväri on nimensä mukaisesti kestoväriä kevyempi. Kevytväri ei ole yhtä peittävä, eikä se värjää hiuksissa olevia harmaita hiuksia täysin piiloon. Hoitava kevytväri valitaan hiuksiin, kun ei haluta selkeää tyvikasvua ja tarkoituksena on korostaa hiusten omaa sävyä ja tuoda hiuksiin kiiltoa.
Kestoväri
Kestovärillä hiusten oma sävy saadaan puolestaan peitettyä täysin. Kestoväriä käytetään muun muassa harmaiden hiusten värjäämiseen.
Tyviväri
Tyvivärillä tarkoitetaan hiuksissa kasvavan juurikasvun värjäämistä, joka voi erota sävyltään hiusten pituuksien väristä. Tyviväriksi määritellään juurikasvu, joka on pituudeltaan noin yhdestä sentistä neljään senttimetriä.
Raidat
Raidoilla hiuksiin luodaan valoa ja eloisuutta. Raidoituksessa hiusten olemassa olevaan pohjaväriin tehdään vaaleita osioita vaalennusvärin tai -aineen avulla. Raidoitus toteutetaan foliotekniikalla tai vapaalla kädellä.
Sävyte
Sävytteitä käytetään esimerkiksi pesupaikalla raidoituksen yhteydessä. Sävytteellä raitojen väriä saadaan taitettua halutun sävyiseksi. Vaaleisiin hiuksiin saadaan lisättyä esimerkiksi viileyttä, joka taittaa hiusten keltaisuutta pois.
Monivärivärjäys
Monivärivärjäyksestä puhutaan, kun hiusten värjäämisessä käytetään kahta tai useampaa eri väriä. Monivärivärjäyksessä hiukset voidaan värjätä muun muassa tummemmalla pohjavärillä ja vaaleilla raidoilla.
Balayage
Balayage on hiusten raidoitustekniikka, jossa raidat tehdään hiuksiin vaalennusaineella vapaalla kädellä maalaten. Balayage-termi tulee ranskan kielestä ja tarkoittaa lakaisemista tai harjaamista. Lopputulos on luonnollinen ja pehmeä – hiukset ovat ikään kuin auringon vaalentamat. Balayage-tekniikka tuo valoa kasvoille ja hiuksiin kirkkautta.
Ombre
Ombre-tekniikassa hiusten tyveen valitaan yleensä tummempi sävy ja latvat värjätään vaaleammaksi. Ombre-värjäys tuo hiuksiin kontrastia ja lopputulos on balayage-raitoja rohkeampi.
Air touch
Air touch on kampaajien käyttämä raidoitustekniikka, kun hiuksiin toivotaan luonnollista, hyvin sulautuvaa lopputulosta. Tekniikassa hiuksista napataan sormien väliin pieniä kaistaleita, jonka jälkeen osioihin puhalletaan ilmaa föönillä. Näin lyhyemmät hiussortuvat tippuvat sormien välistä pois. Jäljelle jääneet hyväkuntoiset hiukset raidoitetaan vaalennusaineella. Air touch -raidat peittävät hyvin oman tyven juurikasvua.
Hiustenpidennykset
Hiustenpidennykset eli lisäkkeet tuovat omiin hiuksiin pituutta ja tuuheutta. Hiustenpidennyksien kiinnitykseen on olemassa eri tekniikoita. Sopiva kiinnitystapa valitaan yhdessä kampaajan kanssa. Tarvittaessa eri tekniikoita on mahdollista myös yhdistää.
Hiusten kasvaessa lisäkkeet vaativat säännöllistä huoltoa. Huoltoväli riippuu kiinnitystavasta. Pidennysten huoltoväli voi olla muutamista viikoista useampiin kuukausiin.
Mago-pidennykset
Mago-tekniikassa hiusten pidennykset kiinnitetään hiuksiin puuvillalangalla. Mago-tekniikan etuna on, että pidennykset ovat huomaamattomat. Kiinnitystapa ei myöskään sisällä kemikaaleja ja on hellävarainen ja allergiaystävällinen. Mago-pidennysten huoltoväli on kolmesta viiteen kuukautta. Huollossa vanhat pidennykset poistetaan ja korvataan uusilla pidennysosioilla.
Teippipidennykset
Teippipidennykset istuvat myös hieman lyhyempään tukkaan.
Teippipidennysten kiinnityksessä käytetään noin neljän senttimetrin levyisiä pidennysosioita. Pidennykset asetetaan hiuksiin pareittain: Hiuksista valitaan ohut hiuskaistale, johon lisäke kiinnitetään teipillä lähelle hiusten juurta. Tämän jälkeen päälle liimataan vielä toinen lisäke, siten että omat hiukset jäävät pidennysten väliin.
Teippipidennysten huoltoväli on noin kuudesta kahdeksaan viikkoa. Pidennysten huollossa teipit irrotetaan pidennysten poistoaineella, teipit uusitaan ja nostetaan takaisin hiusten tyven kohdalle.
Sinettipidennykset
Sinettipidennykset ovat huomaamaton ja helposti muokattavissa oleva pidennystekniikka. Lisäkkeistä voidaan tarvittaessa leikata pienempiä tuuhenteita, jotka istuvat hyvin ohuisiin hiuksiin. Lisäkkeiden kiinnitys tapahtuu sinettikolvilla, jonka avulla sinetti lämmitetään omaan hiukseen kiinni.
Sinettipidennysten huoltoväliksi suositellaan kolmesta viiteen kuukautta. Lisäkkeet poistetaan pihdeillä, joilla sinetti murretaan auki ja vedetään hiuksesta pois.
Beaded weft -pidennykset
Beaded weft on uusin pidennystekniikka, jossa kiinnitykseen käytetään pieniä silikonisia helmiä (mikroring). Helmet asetetaan riviin hiusten tyveen, joihin pidennysnauhat ommellaan kiinni. Beaded weft -tekniikan hyötynä on, että lisäkkeet ovat nopea kiinnittää ja mukavat käyttää.
Pidennysten huoltoväli on noin kuudesta kahdeksaan viikkoa. Huollossa pidennykset nostetaan ylöspäin sen verran kuin omat hiukset ovat kasvaneet.
Rakennekäsittely
Rakennekäsittely tarkoittaa käytännössä hiusten rakenteen muuttamista. Permanentiksi kutsutaan rakennekäsittelyä, joka tuo hiuksiin pysyvää kiharaa ja taipuisuutta. Kiharoiden tekemiseen kampaaja käyttää permanenttipatukoita tai rullia.
Rakennekäsittely voidaan tehdä myös luonnonkihariin hiuksiin, jolloin hiukset suoristetaan. Esimerkki kiharien hiusten rakennekäsittelystä on kampaamossa tehtävä keratiinisuoristus.
Hiusten tehohoidot
Kampaamoiden hinnastoista löytyy myös erilaisia lisäpalveluja, kuten hiusten tehohoidot K18 tai Olaplex. Niiden tehtävä on korjata ja vahvistaa hiusta sisältä päin. Tehohoitoja suositellaan hiusta kuluttavien värikäsittelyjen yhteydessä. Ne vahvistavat hiusta muun muassa erilaisten vaalennusten välissä seuraavia vaalennuskäsittelyjä varten.
Lue myös Kotiliesi.fi: Hiusten hoito – 5 asiaa, joita kampaaja ei tekisi hiuksilleen – Kotiliesi.fi