Brie kuuluu ranskalaisen juustovalikoiman kruununjalokiviin. Se on pehmeä juusto, joka on saanut nimensä Brien alueen mukaan. Tiettävästi briejuustoa on valmistettu jo 700-luvulta lähtien.
Pelkällä brie-nimellä ei ole alkuperäsuojaa, joten myös muualla valmistettuja juustoja voidaan kutsua briejuustoiksi. Sen sijaan Nimet Brie de Meaux ja Brie de Melun ovat nimisuojattuja, joten niillä saa kutsua vain Seine-et-Marnenen alueella valmistettuja juustoja. Näiden juustojen makua pidetään hienostuneena ja kaupallisempiin juustoihin verrattuna parempina.
Briejuusto voidaan valmistaa joko pastöroidusta tai raakamaidosta. Juoksuttamisen jälkeen maito kaadetaan muottiin, jossa ylimääräisen nesteen annetaan valua pois vajaan vuorokauden ajan. Juoksuttamisen jälkeen seuraa suolaus ja mikrobien istutus.
Useimmat briejuustotyypit ovat täysin kypsiä kuudesta kahdeksaan viikon ikäisenä. Nuori brie on sisältä kiinteä ja sen pinnalla on kaunis, vitivalkoinen homekerros. Sen maussa on aavistus herkkusientä ja pähkinää.
Kypsyessään juusto alkaa pehmetä pinnoilta keskustaan päin. Pintaan ilmestyy oranssinvärisiä kulmia, täpliä ja raitoja. Täysin kypsä briejuusto on sisältä valuva ja ammoniakille tuoksuva ja sen maku on voimistunut.
Miten brie tarjoillaan?
Briejuusto tarjoillaan huoneenlämpöisenä, jolloin sen maut ja aromit tulevat parhaiten esiin. Kylmä ja raaka briejuusto ei riemastuta kenenkään makunystyröitä. Isoin virhe on sulattaa juusto ja viilentää se jääkaapissa uudestaan. Lämpötilan vaihtelu vie briestä sille ominaisen maun ja koostumuksen.
Brie on loistava juusto vaikka sellaisenaan syötynä ja se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Joulun aikaan briejuusto ja piparkakut muodostavat suussasulavan tutkaparin. Sama pätee myös erilaisten hillojen ja hunajan kohdalla. Brien seuraan sopivat loistavasti myös pähkinät ja päärynät sekä persimon. Kesällä puolestaan briejuusto ei kaipaa seurakseen kuin tuoreita mansikoita ja palan patonkia.
Näyttävän tarjottavan briestä saa, kun kokonaisen juustokiekon koristelee viikunoilla sekä sitruuna-rosmariinimanteleilla tai vaikkapa karamelliomenoilla.
Briejuusto nautitaan usein punaviinin kanssa, mutta sitä kannattaa maistella rohkeasti myös makeiden valkoviinien kanssa.
Brie sulostuttaa salaatit
Salaatteihin brie sopii erinomaisesti erityisesti mansikoiden seuraan. Mansikka-briesalaatissa kaksikko saa seurakseen myös viinirypäleitä sekä omenaisen kastikkeen. Makupariksi kannattaa yhdistää myös vesimelonia ja saksanpähkinöitä tai katkarapuja.
Briejuuston kanssa yksinkertaisuus on kaunista. Kirsikka-briejuustosalaatti valmistuu muutamasta aineksesta, mutta hurmaa syöjänsä. Hunajapaahdetut pekaanipähkinät ovat tämän salaatin juju.
Juures-briejuustosalaatti on näyttävä tarjottava laakealta vadilta. Salaatti yhdistää kotimaiset juurekset eli porkkanan, palsternakan ja juurisellerin sekä ranskalaisen herkkujuuston.
Hyödynnä briejuustoa leivonnassa tai tarjoa aamiaispöydässä
Hieman sulanut brie on sopivan rasvainen aamiaistäyte. Juustoa voi esimerkiksi levittää lempileivän tai keksien päälle sellaisenaan tai mansikoiden kanssa. Balsamicosiirappi antaa makukaksikolle viimeisen silauksen.
Kun kaipaat todellista hemmotteluherkkua, yhdistä brie pekonin kanssa. Pekoni-briequiche on hurmaava viikonloppuherkku, vierastarjottava tai arjen ilahduttaja. Jo pelkkä ajatus muhevasta pekoni-juustopiirakasta saa veden nousemaan kielelle.
Lue myös Kotiliesi.fi: Pehmeät juustot