Deodorantin tehtävä on piilottaa hien hajua hajusteiden avulla. Lisäksi deodorantti tappaa bakteereja, jotka saavat hien haisemaan. Jos tuttu deodorantti ei pidä enää, voiko kyse olla siitä, että bakteerit olisivat tulleet sille immuuniksi?
– Lyhyt vastaus on, että ei. Deodorantit sisältävät hajusteiden lisäksi myös alkoholia, johon bakteerit eivät voi tottua, sanoo ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.
Iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Allergia- ja Astmayhdistyksestä on samoilla linjoilla.
– Tieteellistä näyttöä en ole nähnyt väitteelle, että deodorantille voisi tulla immuuniksi.
Myöskään antiperspirantille ei voi tulla immuuniksi. Antiperspiranttien teho perustuu hikirauhasia tukkivaan alumiiniin.
Miksi deodorantti ei pidä? Hikoilu voi selittyä monella asialla
Jos hiki alkaa haista voimakkaammalta kuin ennen, katse kannattaa deodorantin sijaan kääntää omaan elämäntilanteeseen.
Hien eritykseen vaikuttavat esimerkiksi iän ja raskauden tuomat hormonaaliset muutokset.
– Myös muun muassa stressi ja erilaiset sairaudet, kuten paniikkihäiriö, kilpirauhasen liikatoiminta ja diabetes voivat vaikuttaa hien eritykseen, Laine luettelee.
Aiemmin hyvin toiminut deodorantti ei myöskään välttämättä tunnu enää riittävältä, jos ihminen on alkanut treenata enemmän tai vaikka kulkea työmatkat pyöräillen.
Jotkin ruoka-aineet, kuten valkosipuli, sekä kofeiini ja alkoholi voivat myös vaikuttaa hien hajuun.
Lue myös Kotiliesi.fi: Yöhikoilu voi olla merkki vakavasta sairaudesta: Lääkäri kertoo, milloin pitää olla huolissaan
Kannattaisiko dödöä vaihtaa välillä? – Jos nykyisestä deodorantissa ei ole mitään ongelmaa, sitä ei vaihtamisen ilosta tarvitse vaihtaa, Carl Kyrklund sanoo.
© iStock
Deodorantti vai sittenkin antiperspirantti?
Deodorantti voi olla syytä vaihtaa antiperspiranttiin, jos dödö ei enää tunnu toimivan. Antiperspirantti tukkii hikirauhasia ja vähentää hien määrää.
– Antiperspiranttia ei ole pakko käyttää päivittäin, vaan sitä voi käyttää harvakseltaan, Kyrklund sanoo.
Antiperspirantin teho säilyy, vaikka välillä kävisi suihkussa.
Toisaalta tuotteiden tehot voivat vaihdella ja hikoilun määrä on yksilöllistä, joten antiperspiranttia voi myös joutua käyttämään joka päivä.
– Voi myös olla niin, että aluksi kunnollisen tulpan muodostumiseksi ja hien erityksen vähentymiseksi antiperspiranttia pitää käyttää joka päivä, mutta jatkossa enää 2– 4 kertaa viikossa, Laine kertoo.
Laine muistuttaa myös, että antiperspirantti suositellaan usein laitettavaksi illalla aamun sijaan, jotta sen teho ehtii kunnolla alkaa. Jos antiperspiranttia laittaa kainaloihin esimerkiksi juuri ennen aamutreeniä, voi olla, ettei se toimi kuten pitäisi, koska alumiinisuolat eivät ole vielä ehtineet muodostaa tulppaa.
Lue myös: Dödön laittamiseen liittyy yleinen väärinkäsitys – asiantuntija kertoo, milloin tuote todella toimii
Alumiini ei ole terveysriski – ei silti käy kaikkien iholle
Antiperspiranttien sisältämä alumiini ei ole ihmiselle nykytiedon valossa haitallista.
– Antiperspirantit olleet niin kauan olemassa, että moni sukupolvi on jo niitä käyttänyt. Tietoa niistä on siis pitkältä ajalta. Vaikea kuvitella, että tulisi uusia riskejä, joita ei olisi tähän mennessä havaittu, Kyrklund sanoo.
Kaikkien ihoille antiperspirantit eivät kuitenkaan välttämättä sovi. Alumiinijohdannaiset saattavat aiheuttaa ihoärsytystä, kuten ihon punoitusta, kirvelyä tai kuumotusta. Tällöin antiperspirantti kannattaa vaihtaa deodoranttiin.
Myös deodorantit saattavat aiheuttaa allergiaoireita, kuten kutisevaa ihottumaa, näppylöitä ja pieniä vesikelloja. Jos allerginen reaktio on voimakas, oireet voivat levitä kainalosta kyljen alueelle. Eniten allergiaa aiheuttavat hajusteet sekä tietyt säilöntäaineet. Myös deodoranttien alkoholi saattaa ärsyttää ihoa.
Tarvitsevatko kaikki dödöä?
Kaikki eivät välttämättä tarvitse deodoranttia lainkaan, jos hikoilu on niukkaa eivätkä kainalot juurikaan kostu. Lasten hiki ei haise, mutta on myös aikuisia, joiden hien haju on hyvin neutraali.
– Deodoranttia voi myös käyttää tilannekohtaisesti, kuten silloin, jos on lähdössä treenaamaan, Laine sanoo.