Home » Finni alapäässä ei oikeasti ole finni – mutta se on harmiton, kuten nämäkin intiimialueen iho-oireet

Finni alapäässä ei oikeasti ole finni – mutta se on harmiton, kuten nämäkin intiimialueen iho-oireet

Mikä kumma on finni alapäässä? Vaatiiko intiimialueelle ilmestynyt paise, patti, näppylä, haavauma tai ihottuma lääkärikäynnin? Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri Laura Niskanen vastaa kysymyksiin naisen intiimialueen ihomuutoksista.

1. Miltä terve intiimialue tuntuu?

Intiimialueen iho muuntuu häpyhuulten alueella kosteaksi limakalvoksi. Normaalit naisen genitaalialueen anatomiaan kuuluvat rakenteet, kuten virtsaputken suu ja klitoris voivat tuntua kohoumina muusta limakalvosta. Sekin on normaalia, että häpyhuulet ovat epäsymmetriset ja että niiden koko vaihtelee yksilöllisesti.

Sisemmissä häpyhuulissa on paljon talirauhasia, jotka sisältävät keratiinia, vaaleaa, ihon tuottamaa sarveisainetta. Ne voivat tuntua ja näyttää samoilta kuin muualle kehoon tulleet finnit. Tukkeutuneet talirauhaset ovat vaarattomia.

2. Finni alapäässä – miten häpyhuulten finneistä pääsee eroon?

Häpyhuulissa olevia talirauhasia voidaan poistaa lääkärin vastaanotolla, jos niitä on paljon tai ne esimerkiksi hankaavat. Talirauhaspatteja ei kannata yrittää tyhjentää itse puristamalla, jotta ne eivät tulehdu.

Jos genitaalialueella sijaitseva rauhanen pääsee tulehtumaan, siihen voi kehittyä kivulias paise. Aluetta voi kuumottaa ja paiseesta voi vuotaa märkää. Kipeän paiseen hoito kuuluu aina lääkärille. Hän aukaisee ja tyhjentää paiseen paikallispuudutuksessa ja määrää antibioottikuurin.

Lue myös: Gynekologi kertoo 3+1 yleisintä vaivaa, miksi hänelle varataan aika: ”Ongelma on pienempi nuoremmilla, jotka ovat rohkeampia”

3. Onko kipeä patti häpyhuulessa vaarallinen? Entä paise alapäässä?

Kipeä patti häpyhuulen takaosassa voi olla tukkeutunut ja tulehtunut Bartholinin eli häpyhuulen rauhanen. Bartholinin rauhaset sijaitsevat emättimen suuaukon molemmilla puolilla lantionpohjan sisällä, ja niistä aukeavat pienet tiehyet pienten häpyhuulten takaosaan. Rauhasten tehtävänä on kostuttaa emättimen aukkoa erittämällä kirkasta limaa.

Jos rauhanen tukkeutuu, siihen voi tulla kipeä paise. Se voi vaikeuttaa istumista tai liikkumista ja nostaa kuumeen. Joskus emättimestä valuva märkäinen erite voi olla ainoa oire. Näiden oireiden vuoksi pitää hakeutua lääkäriin. Tulehdusta hoidetaan antibiooteilla, ja mahdollinen paise avataan ja tyhjennetään.

4. Millainen näppylä tai haavauma alapäässä vaatii lääkärikäynnin?

Lääkärille kannattaa varata aika, jos genitaalialueella tuntuva tai näkyvä muutos kasvaa nopeasti, se on kipeä tai kiinteä eikä liiku sormien alla, tai sen pintaan tulee huonosti paraneva haavauma.

Jos muutokseen liittyy tulehduksen merkkejä eli kuumotusta, jomotusta tai kipua tai siitä vuotaa märkää, tulee hakeutua lääkäriin.

Ulkosynnyttimissä oleva haavauma, voimakas kutina tai kirvely voi olla merkki valkojäkälästä tai punajäkälästä, jotka ovat kroonisia iho­sairauksia. Ne ohentavat limakalvoja ja voivat kuroa emättimen suuaukkoa. Jäkälätauteja hoidetaan kortisoni- ja estrogeenivoiteilla. Ne yleistyvät vaihdevuosi-iässä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Punajäkälä aiheuttaa piinallista kutinaa iholle ja haavaumia alapäähän – tunnistaminen ja oikea hoito ehdottoman tärkeää

5. Millaiset genitaalialueen haavaumat voi hoitaa itse?

Herkkä limakalvo ei pidä hankauksesta, ja siksi haavaumat ja hankaumat ovat yleisempiä esimerkiksi ratsastusta, pyöräilyä ja soutua harrastavilla ihmisillä.

Satulan ja istuimen hankauksesta tullutta haavaumaa voi hoitaa ilmakylvyillä, perusvoiteella tai esimerkiksi dekspantenolia sisältävällä tai muulla, apteekista ilman reseptiä saatavalla genitaalialueelle tarkoitetulla voiteella. Voiteet helpottavat oireita ja voivat nopeuttaa limakalvojen paranemista.

Jos genitaalialueen haavaumat ja hankaumat eivät parane kotikonstein muutamassa viikossa, varataan aika lääkäriin.

6. Voiko genitaalialueen ihottumaa hoitaa itse?

Intiimialueen iho voi hautua, hankautua ja ärsyyntyä esimerkiksi voimakkaista pesu- ja pyykinpesuaineista tai pikkuhousunsuojista. Ärsytysihottumaa voi suihkutella haalealla vedellä ja hoitaa ilmakylvyillä ja perusvoiteella.

Genitaalialueen ihottuma voi olla myös allergiaa tai atopiaa, joka joskus vaatii perusvoiteen rinnalle lääkevoiteen. Lääkevoiteita käytetään vain lääkärin ohjeella.

7. Millainen ihottuma alapäässä vaatii lääkärin apua?

Kaikkia ihottumia kannattaa näyttää lääkärille, jos ne eivät parane itsehoidolla muutamassa viikossa. Intiimialueelle voi tulla samoja ihosairauksia kuin muille ihoalueille, esimerkiksi psoriasis. Psoriasis voi joskus näkyä genitaalialueella yksittäisenä hilseilevänä alueena ilman, että siihen liittyy muita oireita.

Häpykarvoituksen alueelle voi puhjeta tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema. Siinä iho punoittaa ja hilseilee hennosti. Ihottumasta voidaan tarvittaessa ottaa pieni koepala, jotta hoidettavalle taudille saadaan tarkka diagnoosi.

8. Pitäisikö iäkkään naisen lähteä lääkäriin nopeammin?

Iäkkäällä naisella ulkosynnyttimien oireet ovat tavallisempia kuin nuorella, sillä vaihdevuosiin ja munasarjojen toiminnan hiipumiseen liittyvä estrogeenin puute kuivattaa limakalvoja. Iäkkäämmillä naisilla kuiva, ohut limakalvo ärtyy, hankautuu ja haavautuu herkemmin kuin nuorilla.

Kuivaan, ohueen limakalvoon liittyvät oireet eivät yleensä ole vaarallisia, mutta ne haittaavat elämänlaatua ja voivat esimerkiksi estää sukupuolielämän. Emättimeen tai ulkosynnyttimiin annosteltava estrogeeni tai tarvittaessa vaihdevuosioireisiin tarkoitettu hormonikorvaushoito helpottaa oireita ja voi parantaa naisen elämänlaatua.

Lue myös: Kuivat limakalvot kiusaavat kaiken ikäisiä naisia – onneksi hoito on helppo

9. Miten intiimialueen iho-ongelmia voi ehkäistä?

Hyvä hygienia suojaa intiimialueen ihoa ja limakalvoja. Vesipesu tai pesu intiimialueelle tarkoitetulla pesuvoiteella kerran päivässä riittää. Voimakkaat pesu- ja pyykinpesuaineet ja pikkuhousunsuojat voivat aiheuttaa ärsytysihottumaa. Alusvaatteissa kannattaa suosia hengittäviä materiaaleja ja yöllä ilmakylpyjä eli nukkumista ilman alushousuja.

Poikkeavat iho- ja limakalvomuutokset löytyvät usein ajoissa, kun tuntee oman kehonsa. Niiden laatua ei kannata jäädä murehtimaan yksin, vaan ottaa ne ja elämänlaatua haittaavat oireet rohkeasti puheeksi lääkärin kanssa.

Asiantuntijana LT, naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri Laura Niskanen, Kuopion yliopistollinen sairaala

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 3/2024.

Selaa ylöspäin