Home » Glaukoomaan on tulossa uusia hoitoja – yksi on silmään asetettava implantti

Glaukoomaan on tulossa uusia hoitoja – yksi on silmään asetettava implantti

Glaukooman hoito kehittyy: silmään asetettava implantti vapauttaa potilaan silmätippojen tiputtelusta ja uudenlaisia lääkkeitäkin on kehitteillä. Apulais­professori, ylilääkäri Mika Harju, HYKS Silmäklinikan glaukoomaosastolta vastaa kysymyksiin glaukoomasta ja sen hoidosta.

1. Glaukooma on etenevä silmäsairaus. Sokeuttaako se?

Glaukooma on etenevä näköhermon sairaus. Hoitamattomana se kaventaa vähitellen näkökenttää ja aiheuttaa pitkälle ehtineenä putkinäön. Se on länsimaissa toiseksi yleisin syy yli 65-vuotiaiden näkövammaisuuteen silmänpohjan ikärappeuman jälkeen.

Glaukooma on hyvin pitkään oireeton. Keskeinen, tarkka näkö säilyy pitkään hyvänä, ja sairastunut voi nähdä optikon tekemässä silmätarkastuksessa näöntutkimustaulun symbolit.

Lue lisää: Tytin, 36, glaukooma etenee vauhdilla ja uhkaa näköä – silmänpaineet kannattaa mitata säännöllisesti

2. Moni puhuu glaukoomasta silmänpainetautina. Miksi lääkärit ovat luopuneet tästä nimestä?

Silmän sisällä oleva kammioneste kulkeutuu eri reittejä pitkin silmän ulkopuolelle. Osalla glaukoomapotilaista nesteen kulkeutuminen häiriintyy, mikä nostaa heillä silmänpainetta. Noin puolella sairastuneista kohonnut silmänpaine vaurioittaa näköhermoa. Puolella silmänpaine on normaali. Heillä näköhermon pään tukirakenteet voivat olla sellaisia, et­teivät ne tue hermosäikeitä riittävästi, jolloin vauriota voi tulla normaalillakin silmänpaineella. Silmänpainetauti on harhaanjohtava nimitys.

3. Millaista glaukooman hoito on?

Glaukoomaa hoidetaan laskemalla silmänpainetta. Silmänpaineen alentaminen hidastaa sairauden etenemistä myös silloin, kun silmänpaine on ollut normaali.

Silmänpainetta lasketaan laserhoidolla, lääketipoilla ja leikkauksella. Laserhoidolla parannetaan nesteen poistumista silmästä, ja se on usein ensimmäinen hoito. Lasertoimenpide on kivuton ja kestää muutaman minuutin.

Glaukooman hoito voidaan aloittaa myös lääketipoilla, jotka vähentävät kammionesteen tuotantoa tai parantavat sen ulosvirtausta silmästä. Jos laserhoito ja lääkkeet eivät laske riittävästi silmänpainetta tai tauti etenee, turvaudutaan leikkaukseen. Siinä silmään tehdään uusia reittejä kammionesteen poistumisesta varten.

4. Pitääkö silmätippoja käyttää, vaikka silmät tuntuvat hyviltä?

Pitkään oireettomana pysyvän glaukooman hoitoon voi olla vaikea motivoitua, ja tippa voi jäädä pipettiin. Tippa voi jäädä käyttämättä myös siksi, että se ärsyttää silmää.

Säilöntäaineettomat tipat sopivat useimmille. Ärsytysoireita voi vähentää käyttämällä lisäksi kuivien silmien hoitoon tarkoitettuja tippoja. Tällöin lääketippa laitetaan silmään ensin ja odotetaan viisi minuuttia, ennen kuin on kostutustipan vuoro.

5. Voiko glaukooman etenemistä hidastaa?

Tärkeintä on noudattaa lääkärin antamia hoito-ohjeita ja käydä säännöllisesti seurantakäynneillä. Jos silmälääkäri on määrännyt glaukooman tippoja, niitä tulee käyttää ohjeen mukaan. Jos kontrollikäynnillä huomataan, että glaukooma on alkanut ottaa juoksuaskelia, hoitoa voidaan tehostaa.

Terveellinen ruokavalio saattaa vaikuttaa jonkin verran glaukooman kulkuun. Se tarkoittaa runsaasti antioksidantteja eli värikkäitä kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä rasvaista kalaa sisältävää ruokavaliota.

Glaukooman hoito on erikoissairaanhoitoa. Osassa Suomea sairaalat vastaavat seurantakäynneistä, osa hankkii ne ostopalveluna. Osa potilaista hakeutuu itse yksityiseen terveydenhoitoon. Alussa kontrollikäyntejä on tiheämmin, jotta nähdään, että silmänpaine asettuu hoidolla tavoitellulle tasolle. Jos taudin eteneminen on saatu pysäytettyä, kontrollikäyntiväli voidaan harventaa jopa kahteen vuoteen.

6. Mitä kaihileikkaus tekee glaukoomalle?

Glaukoomaa on olemassa useita, erilaisia tautimuotoja. Niistä kahdessa yleisimmissä eli avokulmaglaukoomassa silmänpaine nousee vähitellen ja ahdaskulmaglaukoomassa se voi nousta nopeasti hyvin korkeaksi.

Kaihileikkaus yleensä helpottaa ahdaskulmaglaukoomaa. Se voi alentaa hivenen myös avokulmaglaukoomaa sairastavan silmänpainetta, mutta silmänpaine voi myös nousta leikkauksen jälkeen ajoittain korkealle.

Kaihi kannattaa leikata aina, kun se haittaa näkökykyä. Jos glaukoomaleikkaus näyttää tulevaisuudessa todennäköiseltä, kaihi on hyvä leikata ensin ja glaukooma parin vuoden kuluttua. Joskus molemmat joudutaan leikkaamaan yhtä aikaa.

7. Mitä uusia hoitoja glaukoomaan on tulossa?

Glaukoomaan on tullut jo nyt vähemmän kajoavia leikkaustekniikoita. Niihin liittyvät leikkausriskit ovat pienempiä ja niistä toipuu nopeammin. Vuosi sitten Suomen markkinoille saatiin uusi lääke, jonka vaikutusmekanismi eroaa­ aiemmista lääkkeistä. Tämä mahdollistaa uusien lääkeyhdistelmien käytön potilaalle.

Lääkkeiden annosteluun on tulossa uusia implanttiratkaisuja, jotka vapaut­tavat potilaan silmätippojen tiputtelusta. Implanttihoidossa lääkeaine pistetään implantin sisään, josta se vapautuu silmään.

Kehitteillä on myös uusia, suoraan näköhermoon vaikuttavia lääkkeitä. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Glaukooma aiheutti Eveliinalle, 50, kaameaa päänsärkyä – sairaus paljastui melkein vahingossa

Glaukooma löytyy silmä­lääkärin vastaanotolla

Silmäsairaudet yleistyvät ihmisen ikääntyessä. Jokaisen kannattaa käydä tarkistuttamassa silmien terveydentila silmälääkärin vastaanotolla viimeistään noin 45-vuotiaana, glaukoomakirurgi Mika Harju sanoo.

”Jos omilla vanhemmilla tai sisaruksilla on glaukooma, tutkimuksiin tulee hakeutua tätä aiemmin.”

Silmälääkäri kertoo tutkimuksen jälkeen, koska silmät tulee tutkia seuraavan kerran.

Näköhermon tutkiminen vaatii silmälääkärin osaamista. Optikon tekemä näöntutkimus ei riitä silmän terveydentilan seurantaan, ei vaikka tutkimukseen kuuluisi OCT- eli valokerroskuvaus.

”Kuvauslaitteet tuottavat huomattavan paljon vääriä, positiivisia tuloksia eli terve silmä voi näyttää niiden mukaan sairaalta. Tämä johtaa turhiin tutkimuksiin ja huoleen.”

Juttu on julkaistu Vivan numerossa 9/2024.

Selaa ylöspäin