Home » Hammaslääkäri tietää salaisetkin tapamme – näin kasvissyönti, vissyn naukkailu ja jopa stressi näkyvät suussa

Hammaslääkäri tietää salaisetkin tapamme – näin kasvissyönti, vissyn naukkailu ja jopa stressi näkyvät suussa

Ylihammaslääkäri Ritva Lindblad Terveystalosta kertoo, mitä hammaslääkäri näkee potilaan elintavoista. Nuuska on asia, jota hän ei omaan suuhunsa laittaisi. ”Se tekee niin kamalan näköistä jälkeä. Annan yleensä nuuskaa käyttäville potilailleni peilin käteen ja nostan huulen ylös. Yleensä heidän reaktionsa on kauhistunut.”

1. Sokeri altistaa reikiintymiselle

Sokerihiiren suu on altis reikiintymiselle, sillä sokeri on ruokaa suun bakteereille. Yhdessä bakteerien kanssa ne alentavat hampaan pintojen happamuutta, jolloin suun pH alenee. Kun pH laskee alle viiden, hampaiden pintojen mineraalit alkavat liueta syljen mukana pois. Tätä tapahtuu 20 minuutin ajan sokeripitoisen ruoan nauttimisesta. Jos suuhun ei lisätä tämän jälkeen enää sokeria, hammas imee itseensä syljestä korjaavia mineraaleja, jolloin hampaiden pinta kovettuu entiselleen.

Jos kuitenkin napostelu jatkuu, uudelleen kovettumista ei tapahdu ja hampaisiin alkaa kehittyä alkavia reikiä, jotka muuttuvat ajan saatossa sopivissa olosuhteissa kariekseksi.

Lue myös: Lorautatko kahviin kauramaitoa? Hammaslääkäri: “Sama kuin pistäisi sokeria”

2. Trendijuomat pilaavat kiillettä

Trendijuomat, kuten kombuchat, makuvissyt, sokerittomat limut ja energiajuomat alkavat näkyä nuorison suussa lisääntyneenä eroosiona. Vaikka juomat eivät sisältäisikään sokeria, niiden pH on alle 5,5 eli alhainen, jolloin happamuus syövyttää hampaiden kiillettä pehmentäen sitä. Jos lisäksi vielä pureskelee jotain kovaa, esimerkiksi pähkinöitä, se edesauttaa kiilteen kulumista.

Paitsi hampaiden kulumista ja hammaspintojen himmentymistä, eroosio aiheuttaa etuhampaiden kärkien rispaantumista sekä hampaiden vihlomista. Edetessään se voi aiheuttaa purennan madaltumista ja leukanivelongelmia.

Ratkaisevaa on se, kuinka tiheästi happamia juomia nauttii. Niiden naukkailu pitkin päivää on hampaille tuhoisaa. Pelkkä vesi tai hiilihapotettu vesi ilman makuaineita on hampaille ystävällisin janojuoma.

Lue myös: Miksi kombuchasta tuli niin suuri ilmiö? Asiantuntijan mukaan trendijuoman terveysväittämät ovat tieteellisesti heikolla pohjalla: ”Kyseessä on plaseboefekti”

3. Kasvisruoka kuluttaa hampaita

Kasvissyöjätkään eivät välttämättä säästy hampaiden eroosiolta, sillä kasvikset, kuten marjat, monet hedelmät ja vihannekset, ovat happamia. Monet kasvisruokavaliota noudattavat syövät myös paljon hapankaalituotteita ja viinietikkaa sisältäviä salaatinkastikkeita, joiden pH on alhainen.

Suomalaistutkimuksen mukaan niillä, jotka noudattavat laktovegetaarista ruokavaliota, 70 prosentilla näkyy jonkinasteisia eroosiomuutoksia hampaissa, kun taas sekaruokaa syövillä eroosiomuutoksia on 10 prosentilla.

Kasviksia kannattaa kuitenkin ehdottomasti sisällyttää ruokavalioon. Ne eivät aiheuta suussa eroosiota, jos pitää kiinni normaaleista ruokailuväleistä eli syö maksimissaan viisi kertaa vuorokaudessa. Myös ksylitolipastilli tai -purkka ruokailun jälkeen neutraloi happovaikutuksen.

4. Stressi voi näkyä kulumina

Hampaiden kiilteen kuluminen ja kulumapintojen viisteet voivat kieliä yöllisestä narskuttelusta. Narskuttelu voi puolestaan johtua stressaavasta elämäntilanteesta. Kannattaa ensisijaisesti pureutua stressin syihin, mutta yöksi suuhun laitettava purentakisko suojaa hampaita kulumiselta. Lisäksi hyvä fluorihammastahna suojelee hampaita.

Lue myös: Purentakisko ei aina ole narskuttelijalle tarpeen – jumppa ja palleahengitys ovat jopa tehokkaampi apu


Runsas kahvin juonti voi värjätä hampaita ja kuluttaa kiillettä. Tilkka maitoa neutraloi kahvin happamuutta.

© iStock

5. Kahvi, tee ja punaviini värjäävät hampaita

Mustan kahvin pH on alhainen, jolloin runsaasti kahvia päivittäin lipittävän suussa alkaa näkyä eroosion aiheuttamia vaikutuksia. Pieni määrä maitoa neutraloi kahvin happoja ja tekee siitä vähemmän happaman. Myös musta ja vihreä tee ovat vähemmän happamia kuin kahvi.

Tee, kahvi, punaviini ja mausteet aiheut­tavat hampaiden värjäytymistä. Jos hampaiden pinnalla on ennestään plakkia, karhea pinta kerää värjäymiä entistä herkemmin.

6. Alkoholilla on useita haittoja

Kevytlimujen tavoin alkoholijuomat ovat happamia, mutta lisäksi ne sisältävät enemmän tai vähemmän sokeria. Nämä yhdessä aiheuttavat sekä eroosiota että kariesta.

Pitkäaikaisessa ja runsaassa käytössä alkoholi vaikuttaa sylkirauhasten toimintaan ja kuivattaa suuta. Kuiva suu on altis reikiintymiselle.

Alkoholin suurkuluttajilla esiintyy suussa myös limakalvomuutoksia ja hiivainfektioita. Runsaassa käytössä alkoholi muodostaa yhdessä suun bakteerien kanssa asetaldehydiä, etanolin aineenvaihduntatuotetta, joka lisää suu- ja ruoansulatuskanavan syöpien riskiä.

7. Nuuskan käyttö näkyy suussa

Tupakan lämmin höyry tekee suusta lämpökaapin, jossa bakteerit viihtyvät erittäin hyvin. Bakteerit lisääntyvät nopeasti ja muodostavat hampaiden ympärille plakkia, joka kovettuu hammaskiveksi. Siihen ei harja enää tepsi. Siksi tupakoitsijoilla on enemmän hammaskiveä. Tupakka yhdessä alkoholin kanssa aiheuttaa kohonneen suusyöpäriskin.

Myös nuuska lisää suusyövän riskiä. Terve suun limakalvo on sileä ja vaaleanpunainen. Nuuskaajan suun limakalvo sen sijaan muistuttaa norsunnahkaa: se paksuuntuu ja muuttuu verkkomaiseksi ja harmahtavaksi. Mikään muu ei aiheuta tällaisia muutoksia, joten vaikka potilas ei myöntäisi käyttävänsä nuuskaa, hammaslääkäri näkee sen kyllä.

Nuuska aiheuttaa myös ikenien vetäytymistä. Jos nuuskaamisen lopettaa, limakalvot toipuvat hyvin ja jopa syövän esiaste korjaantuu. Sen sijaan vetäytyneet ikenet eivät palaudu.

Lue myös: Mitä tapahtuu, jos hammaskiveä ei poisteta? Hammaslääkäri kertoo 6 kiinnostavaa faktaa hammaskiven vaikutuksista terveyteen

8. Osa lääkkeistä vaikuttaa suuhun

Lääkkeet saattavat aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia suuhun, kuten esimerkiksi haavaumia limakalvoille, punoittavia läikkiä ja ikenien liikakasvua.

Osa lääkkeistä, esimerkiksi jotkin psyyken-, astma- ja tulehduskipulääkkeet, kuivattavat suuta, osa puolestaan lisää syljen eritystä, mikä lähinnä tuntuu häiritsevältä. Suun kuivuuteen auttavat apteekin kosteuttavat tuotteet, pastillit ja ruokaöljyllä purskuttelu. Joskus lääkkeen sivuvaikutusten vuoksi on tarpeen vaihtaa lääkitystä.

9. Suu voi paljastaa sairauden

Suu on osa elimistöä ja sen kokonaisterveyttä, ja siksi hammaslääkärien on tehtävä yhteistyötä muiden lääkärien kanssa. Jos esimerkiksi hampaissa näkyy eroosiokulumaa, mutta ruokapäiväkirja ei paljasta sen aiheuttajaa, kyseessä voi olla diagnosoimaton refluksitauti.

Tai potilas saattaa saapua hammaslääkärin vastaanotolle halutessaan kuorsauskiskon. Tällöin on syytä puuttua ensin kuorsauksen juurisyyhyn, sillä kyseessä voikin olla uniapnea.

Lue myös Kotiliesi.fi: Uniapnea aiheutti Erjalle, 51, piinallista väsymystä: ”Saatoin nukahtaa kesken jutustelun

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 13/2024.

Selaa ylöspäin