Liisa Haukijärven kotona Kouvolassa on kaksi nukketaloa, kaksi isoa vanhaan kaappiin tehtyä nukkekotia, pari pientä vitriiniä ja nukkeasukkaita myös pienoiskasvihuoneissa. Niissä asuu kymmeniä käsintehtyjä nukkeja.
Liisa aloitti nukkekotiharrastuksen 20 vuotta sitten viisivuotiaan tyttärensä kanssa kansalaisopiston kurssilla. Anopilta oli saatu upea vanha liinavaatekaappi nukkekodiksi.
”Mieheni hioi ja maalasi kaapin, minä tapetoin seinät ja päällystin lattiat laminaattipaloilla ja hankin kalusteet ja asukkaat. Tyttäreltä harrastus jäi, mutta minulla se vain kiihtyi, kun jäin kolme vuotta sitten eläkkeelle matematiikan opettajan työstäni”, Liisa kertoo.
Vuonna 2016 Liisa meni mukaan Kouvolan nukkekotiharrastajien toimintaan. Nukkekotikerho kokoontuu kolmen viikon välein Kymin Nikkarien isoissa tiloissa Kuusankoskella.
”Yhdessä tekeminen on hauskaa ja muilta oppii aina uutta. Vaikka lähtisin kerhoiltaan väsyneenä ja ilman ideoita, kerhokaverien avulla saatan saada valmiiksi vaikkapa puutarhatuolin kuohuviinipullon korkin metalliosasta.”
Kerho on hyvin aktiivinen, ja vuosittain on järjestetty kursseja ja nukkekotinäyttely Kouvolan alueella. Savityökurssilla tehtiin nukkekodin kukkaruukkuja ja laattoja. Sähköistyskurssilla taloihin saatiin valot.
Kerhoillan jälkeen Liisan sormet saattavat syyhytä päästä tekemään lisää jotain juuri oppimaansa. Näin kävi esimerkiksi, kun kerhossa oli tehty pikkuruiset gramofonit ja maitokärryt.
Liisa Haukijärvi harrastaa nukkekoteja, niiden rakentamista ja tavaroiden valmistusta.
© Pihla Liukkonen
”Nukkekotiharrastuksessa viehättää se, että voin toteuttaa oikean elämän unelmia pienessä koossa. Olen aina ollut hevoshullu, ja nyt minulla on pieni hevostalli. Minikoossa on myös kyläkoulu, kukkakauppa ja kanala. Rakastan joulua, joten joulutalokin on. Mutta unelmanani on rakentaa vielä isompi tonttula, jossa olisi omat kerrokset poroille, tontuille ja lahjoille.”
Liisa löysi Facebookista Nukkekotiharrastajat-ryhmän, jossa on lähes 10 000 jäsentä.
”Siellä ihmiset kyselevät toisiltaan vinkkejä ja esittelevät omia askartelujaan. Somen nukkekotiyhteisö on suuri, ja olen löytänyt ystäviä sekä Suomesta että ulkomailta.”
Liisan nukkekodeissa asuu ikäihmisiä
Harrastajissa on eri koulukuntia. Yksi tekee viktoriaanista kartanoa, toinen modernia designkotia. Liisan nuket elävät vanhanaikaista elämää 1950–70-luvun sisustuksessa ilman telkkaria.
”Tykkään vanhoista suomalaisista esineistä, ja nukkekodeissani asuu ikäihmisiä, joten tuon ajan tyyli on vähän kuin vahingossa valikoitunut nukkekodin sisustukseksi. Myös oma lapsuus ja nuoruus osuvat tuohon aikaväliin.”
Aluksi Liisa ei luottanut omiin kädentaitoihinsa ja aloitti siitä, minkä jo osasi. Hän virkkasi, neuloi ja ompeli pikkuruisia nukenvaatteita: villasukkia, lapasia, pipoja, villapuseroita, tyynyjä ja päiväpeittoja. Vähitellen hän alkoi tehdä huonekaluja kokoamalla niitä valmispakkauksista, joissa on kaikki osat.
”Olen tutustunut moniin uusiin työvälineisiin ja materiaaleihin. Kädentaitoni ovat kehittyneet ja olen oppinut tekemään makrameeta, ristipistotöitä, kirjontaa, puutöitä ja huovutusta. Työkalupakissani on leikkureita, pihtejä ja erilaisia pinsettejä.”
Liisa Haukijärvi harrastaa nukkekoteja, niiden rakentamista ja tavaroiden valmistusta.
© Pihla Liukkonen
Harrastus on vienyt niin mukanaan, että Liisa on useana vuonna osallistunut Nukkekotiyhdistyksen järjestämille viikonloppuleireille.
”Siellä tapaan harrastajia eri puolilta Suomea. Nukkekotiharrastus on minulle hyvin sosiaalista toimintaa. Viime vuonna teimme leirillä hartsista akvaarioita, makrameesta kukka-amppelin ja punoimme tuohikontin paperista.”
Eräällä kurssilla tehtiin posliinista 1:12 mittakaavan nukkeja. Nestemäinen posliini valettiin kipsimuottiin, jossa tehtiin pää ja raajat.
”Ne poltettiin useaan kertaan. Kasvot maalasimme suurennuslasin avulla pienillä parin karvan pensseleillä. Nukkien vartalo on kangasta. Ensi syksynä menen joulupukkikurssille.”
”Tarinallisuus on viehättävä osa nukkekotiharrastusta”
Liisa on innostunut harrastuksensa ansiosta myös kirjoittamisesta ja kuvaamisesta. Hän aloitti nukkekotiblogin pitämisen jo 2014. Yksi nukeista, Lyydia-mummo, on erityisen rakas ja reissaa Liisan mukana nukkekotitapahtumissa ja matkoilla.
Liisa Haukijärvi harrastaa nukkekoteja, niiden rakentamista ja tavaroiden valmistusta.
© Pihla Liukkonen
”Blogissani kerron Lyydian matkoista ja annan yksityiskohtaisia ohjeita tekemistäni nukenvaatteista. Tarinallisuus ja valokuvaus ovat viehättävä osa nukkekotiharrastusta. Teen blogiini aina joulukalenterin, jossa tontut seikkailevat yön aikana.”
Ennen Liisasta oli ihanaa ostaa kaikkea hurmaavaa Facebookin nukkekotikirppikseltä, mutta nykyisin hän arvostaa itse tehtyä enemmän. Miniatyyriesineen valmiiksi saaminen antaa melkoisen onnistumisen tunteen.
”Toki edelleen innostun ostamisestakin. Pakkasimme kesällä auton täyteen naisia ja lähdimme Forssan Wanhan ajan lelumarkkinoille, joilla oli 50 nukkekotitarvikemyyjää. Harrastus kerää samanhenkisiä ihmisiä yhteen.”
Juttu on julkaistu Vivan numerossa 9/2024.
Näin pääset alkuun
Tutki kirjastossa nukkekotikirjoja. Vinkkejä saa myös Pinterestistä, Instagramista ja blogeista. Inspiraatiota voi etsiä myös Facebookin Nukkekotiharrastajien ryhmästä, jossa on yli 10 000 jäsentä. Siellä osataan kertoa nukkekotikursseista ja -tapahtumista.
Liity Nukkekotiyhdistykseen, joka kokoaa yhteen alan harrastajia ja julkaisee Nukkekoti-lehteä. Yhdistys järjestää tapaamisia, kursseja, retkiä ja näyttelyitä.
www.nukkekotiyhdistys.fi.
Kokeile miniatyyrirakentelua pienesti luomalla huone esimerkiksi lyhtyyn, pienoiskasvihuoneeseen tai pahvilaatikkoon. Alan kaupoissa voi käydä tutkimassa nukkekotitarvikkeita. Voit ostaa myös pakkauksen, jossa on ainekset valmiina nukkekotihuonekaluun.
3 plussaa
+ Oikeassa elämässä ei aina ole mahdollista saada omaa kahvilaa, kanalaa tai kartanoa. Nukkekotimaailmassa unelmien paikan voi tehdä miniatyyrikoossa, olipa se sitten kesämökki, hevostalli tai sisustuskauppa.
+ Nukkekotikerhoissa, -tapahtumissa, -markkinoilla ja -näyttelyissä tapaa samanhenkisiä ihmisiä, joista voi saada uusia ystäviä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
+ Kädentaidot karttuvat koko ajan, kun tekee eri tekniikoilla ja materiaaleista nukkekodin huonekaluja, esineitä ja vaatteita. Voi tutustua niin savitöihin, kirjontaan kuin sähkötöihinkin.