Ripsipidennyksien ja irtoripsien supersuosiosta huolimatta harva taitaa tietää, millaisia haittavaikutuksia ripsien kiinnitykseen tarkoitetulla ripsiliimalla voi olla.
Vaikuttaja Maria Kangaskortet kertoi vastikään Instagramissaan pelottavasta tilanteesta ripsiliiman kanssa. Maria kertoo, että viikko ennen joulua hänellä meni pieni määrä ripsiliimaa oikeaan silmään. Omasta mielestään hän sai poistettua silmästä ripsiliiman, eikä sen jälkeen ajatellut asiaa enempää.
Parin päivän päästä silmä alkoi tuntua todella kuivalle, Maria kuvailee somessa. Hän sanoo, ettei kuitenkaan osannut yhdistää tätä oiretta ripsiliimaan, sillä oireet ilmestyivät vasta parin päivän päästä haaverista.
Maria sanoo hakeutuneensa hoitoon viikon päästä, kun ei enää nähnyt silmällä kunnolla.
Päivystyksessä Maria sanoo huomanneensa mainita silmään joutuneesta ripsiliimasta. Maria kertoo Instagramissa päässeensä heti lääkärinvastaanotolle sen varalta, sillä ripsiliimaa on edelleen silmässä tekemässä vahinkoa. Vastaanotolla todettiin Marian mukaan, että liimaa oli yhä oikean silmän sarveiskalvon päällä.
”En ole tullut ajatelleeksi, että tuote, joka on tarkoitettu silmän viereen, voisi olla silmälle oikeasti tosi vaarallista”, Maria sanoo laajasti levinneellä videolla.
Marian kertoman mukaan näkö palautui normaaliksi ja silmä parantui viikon antibiooteilla.
Nyt esiin noussut kohtalo ei olisi ainoa laatuaan. Julkisuudessa on ollut Suomessa aiemminkin vastaavanlainen tapaus.
Silmälääkäri ei suosittele ripsiliimaa jatkuvaan käyttöön
Silmäaseman johtava ylilääkäri Kaisu Järvinen kertoo, että ripsiliima on pikaliimaa. Silmään ja sarveiskalvon pinnalle joutuessaan ripsiliima voi aiheuttaa aristusta, kipua, silmän vetistymistä tai jopa näön sumentumista.
– Nopeasti kuivuva ripsiliima saattaa kiinnittyä tiiviisti sarveiskalvon pintaan. Sitten kun sitä lähdetään poistamaan, sarveiskalvon pinnasta voi irrota kudosta mukana, jolloin sarveiskalvon pintaan voi tulla haavauma, Järvinen kertoo.
Järvisen mielestä ripsiliiman käyttämiseen liittyy paljon erilaisia riskitekijöitä, eikä hän siitä syystä voi suositella ripsiliiman jatkuvaa ja säännöllistä käyttöä kenellekään.
– En itse laittaisi ripsiliimaa ripsiini, enkä voi suositella sitä jatkuvaan käyttöön kenellekään. Kyseistä tuotetta käytetään myös lääketieteellisiin tarkoituksiin haavojen sulkemisessa ja säästäisin käytön tuohon tarkoitukseen sekä muuhun ihon tai kudoksen liimaamiseen, Järvinen kertoo.
Ripsiliiman yleisimpiä ongelmia ovat Järvisen mukaan erilaiset allergiaoireet.
– Ripsiliima voi aiheuttaa allergisen reaktion, jonka seurauksena luomen reuna ärtyy ja punoittaa. Jos allerginen reaktio on voimakas, silmäluomeen voi tulee rakkuloita ja haavaumia. Ja se helposti vaurioittaa omatkin ripset, Järvinen kertoo.
Jatkuva tai pitkäkestoinen liimalle altistuminen lisää myös allergisoitumisen riskiä.
– Allergiaoireita tulee, kun ihminen joutuu kontaktiin liiman tai sen ainesosien kanssa missä tahansa tilanteessa – ripsien kiinnittämisen lisäksi, Järvinen kertoo.
Miten tulee toimia, jos ripsiliima joutuu silmään?
Järvisen mukaan aluksi on tärkeää huuhdella silmä runsaalla vedellä ja laittaa silmään kosteutustippoja. Vesi ja kosteutustipat suojaavat ja voitelevat silmän pintaa ja voivat auttaa poistamaan ripsiliiman silmästä.
– Jos oireilu ei muutamassa päivässä mene ohi tai se on erityisen voimakasta, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Voimakkaita oireita voivat olla esimerkiksi silmän punoitus, jatkuva roskantunne, rähminen tai näön heikkeneminen, Järvinen kertoo.