Home » Jääpala kasvoille? Trendikkäällä ihonhoitorutiinilla voi väärin tehtynä olla ikäviä seurauksia

Jääpala kasvoille? Trendikkäällä ihonhoitorutiinilla voi väärin tehtynä olla ikäviä seurauksia

Jääpalat kasvojen hoidossa voi kuulostaa varsin oudolta – ja kylmältä. Kylmää se onkin, mutta juuri kylmyydessä piilee hoidon luvattu teho. Jääpalahoidon nimittäin luvataan poistavan turvotusta, heleyttävän ihoa ja supistavan ihohuokosia.

Jääpalahoidosta ihonhoidossa on tällä hetkellä tullut suorastaan trendikästä. Kate Moss on vannonut jääpalahoidon nimiin jo vuosikausia. Myös Bella Hadidin kauneudenhoitorutiineihin kerrotaan kuuluvan säännöllinen jääpalahoito.

Mutta onko jääpalahoidon väitetyssä tehossa perää ja onko jääpalaa turvallista laittaa kasvojen iholle? Kysyimme asiantuntijalta.

Katso videolta, miten jääpalahoito toimii:

Jääpala kasvoille: Onko jääpalahoidosta oikeasti hyötyä?

Kysyimme kosmetologilta, onko jääpalojen käytössä ihon hoidossa järkeä.

”Kylmällä tosiaan on turvotusta vähentävä vaikutus, ja hetkellisesti se voi myös supistaa ihohuokosia. Kylmä piristää myös pintaverenkiertoa, joten se voi sitä kautta tehdä ihon heleämmän näköiseksi”, vastaa kosmetologi Liina Kärmas kauneushoitola L-Beautystä.

Lisäksi jääkylmällä voi olla myös tulehdusta rauhoittava vaikutus, joten sitä voi Kärmaksen mukaan mainiosti kokeilla ärtyneiden finnien hoitoon.

Kärmas kertookin, että monet hänen asiakkaansa ovat kertoneet käyttävänsä jääpaloja kasvojen hoidossa kotona.

”Näkisin, että jääpalahoito toimii oikein hyvin aamulla turvotusten vaivaamalle iholle. Erityisesti suosittelisin sitä silmäpusseihin. Ennen meikkausta jääpalahoito voi toimia freesaavana ja ihohuokosia supistavana hoitona.”

Lue myös: Kosteuttava kasvonaamio syntyy edullisesti kaurapuurosta – tähän naamaputsariin luottaa myös Meghan Markle

Muista tämä: Älä laita jääpalaa kasvoille ilman suojakangasta

Kärmas ei suosittele jääpalahoitoa kaikille ja aivan varauksetta.

”Jos iho on atooppinen tai couperoottinen tai jos kärsii mistä tahansa ihosairaudesta tai pahasta aknesta, en jääpalahoitoa kokeilisi. Muutoinkin jääpalahoitoa kannattaa ensin varovasti kokeilla, ja jos jälkeen päin tulee minkäänlaista kutinaa, ärtymistä tai kovaa punoitusta, kokeilua ei kannata toistaa.”

Kärmaksella on jääpalahoidosta innostuville myös toinen varoituksen sana: jääpaloja ei tule laittaa suoraan kasvoille. Ne täytyy hänen mukaansa aina kääriä ohueen liinaan ennen kasvokontaktia.

Jos jää osuu suoraan kasvoille, riskinä voi pahimmillaan olla paleltumien syntyminen. Tästä syystä jääpalaa ei ole myöskään hyvä pitää pitkään samassa kohdassa kasvoilla.

Jääpalahoidossa paras tekniikka on liu`uttaa liinaan käärittyä jääpalaa pyörivin liikkein ja vain kevyesti painaen iholla, Kärmas neuvoo. Tarkoitus ei ole, että iho kärsii kylmästä.

Kärmas myös tyrmää tekniikan, jota meikkitaiteilija Isamaya Ffrench on esitellyt Instagram-tilillään, eli kasvojen kastamisen jääpaloilla täytettyyn vatiin. Sellainen voi olla kasvojen herkälle iholle liian kylmää kyytiä.


Kylmän käyttäminen ihonhoidossa ei sinänsä ole mitään uutta, kosmetologi muistuttaa. Esimerkiksi jääkaappikylmä jaderulla kuuluu monen kauneusrutiineihin.

© iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Jalkahoito kotona – näin hellit jalkasi kuntoon! Asiantuntija kertoo, milloin jalat kannattaa käydä näyttämässä hoitajalle

Kosmetologi: Jääpalamuotteihin voi jäädyttää myös ruusuvettä tai kahvia

Jos ohueen kankaaseen käärittyjen jääpalojen käytön toteaa omalle iholle sopivaksi, sen voi Kärmaksen mukaan mainiosti ottaa osaksi ihonhoitorutiinia. Aivan päivittäin jääpalahoitoa ei välttämättä kannata ryhtyä tekemään, mutta muutaman kerran viikossa sen voi aivan hyvin tehdä, jos se sopii omalle iholle.

Tavallisen veden sijasta jääpalakuutioissa voi jäädyttää myös vaikkapa ruusuvettä tai aloe vera -geeliä, Kärmas vinkkaa. Myös esimerkiksi C-vitamiinipitoinen ruusunmarjatee sopii tähän tarkoitukseen. Näin iho saa kylmähoidon lisäksi vitamiini- ja kosteutushoitoa.

Silmänalusten turvotuksiin kannattaa Kärmaksen mukaan kokeilla jääkahvipaloja eli jäädyttää jääpalakuutioissa tavallista suomalaista kahvia.

”Kofeiini poistaa jo sinänsä turvotusta, ja yhdistettynä kylmähoitoon lopputulos voi olla tehokkaampi.”

Näin teet jääpalahoidon kotona

Puhdista iho meikistä ja epäpuhtauksista.

Kääräise jääpala ohueen liinaan, esimerkiksi meikinpoistoliinaan.

Liu`uta jääpalaa pyörivin liikkein ja kevyesti ihoa vasten painaen. Pidä jääpala koko ajan liikkeessä.

Jos kokeilet jääpalahoitoa ensimmäistä kertaa, kokeile sitä ensin vain pienelle osalle ihoa ja seuraa vuorokauden ajan, miten iho reagoi. Jos iholle ei ilmesty oireita, kuten kutinaa, ärtymistä tai kovaa punoitusta, voit toistaa hoidon muutaman kerran viikossa koko kasvojen iholle.

Levitä lopuksi iholle kosteusvoide.

Selaa ylöspäin