Saksanpähkinä eli saksanjalopähkinä on isolehtinen yksikotinen noin 20 metriä korkeaksi kasvava puu, joka kasvaa luonnonvaraisena Balkanilta aina Aasiaan asti. Biologisesti meillä tunnettu saksanpähkinä on puun hedelmän kivi ja verrattavissa vaikka kirsikan kiveen.
Saksanpähkinä: Ravintosisältö
Saksanpähkinää kutsutaan usein aivopähkinäksi, sillä pähkinän iso muoto muistuttaa aivoja. Pähkinä itsessään on myös todellista aivoruokaa ja saksanpähkinää pidetäänkin pähkinöistä terveellisempinä. Siksi pähkinää suositellaan päivittäiseen käyttöön.
Saksanpähkinän suurin voima muihin pähkinöihin verrattaessa on sen sisältämissä välttämättömissä omega-3-rasvahapoissa. Lisäksi saksanpähkinöitä popsiessa tulee tankanneeksi roppakaupalla muun muassa kaliumia, magnesiumua, rautaa, kalsiumia ja sinkkiä sekä vatsaa helliviä kuituja.
Energiaa saksanpähkinässä on muiden pähkinöiden tapaan runsaasti. Sadassa grammassa saksanpähkinöitä on energiaa noin 650 kcal. Sen sisältämä proteiini sekä kuidut täyttävät kuitenkin vatsan ja pitävät nälän loitolla pitkään. Rasvaa saksanpähkinässä on yli puolet ja proteiiniakin noin 15 grammaa sadassa grammassa pähkinöitä. Kuituja on yli 6 grammaa, mikä on verrattavissa kuitupitoiseen leipään.
Saksanpähkinä: Säilytys
Rasvainen saksanpähkinä ei säilykään kovin pitkään pilaantumatta, vaan sen sisältämät rasvat härskiintyvät helposti ja itse pähkinät alkavat maistua kitkeriltä.
Parasta olisi säilyttää pähkinät poissa suoralta auringonvalolta. Paras säilytyspaikka on jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa tiiviissä rasiassa. Saksanpähkinöitä ei siis kannata hamstrata kaappiin kilo tolkulla, vaan avattu pähkinäpussi olisi hyvä syödä muutamassa päivässä. Jos pussi uhkaa unohtua kaapin perälle, voi saksanpähkinöitä myös pakastaa, jolloin ne säilyvät hyvinä jopa vuoden.
Saksanpähkinän käyttö
Saksanpähkinä on herkullinen ja aromaattinen syötävä vaikka sellaisenaan. Popsi saksanpähkinöitä välipalaksi siltään tai sujauta niitä turkkilaisen jogurtin päälle yhdessä hunajan kera. Saksanpähkinä on oiva lisä myös juustotarjottimelle.
Saksanpähkinää käytetään erityisesti itämaisessa ruoanvalmistuksessa, mutta ne sopivat monipuoisesti myös muunlaiseen ruoanvalmistukseen sekä leivontaan. Superpähkinä on kuin kotonaan niin leivonnassa, salaateissa, erilaisissa tahnoissa kuin suolaisessa ruoanvalmistuksessakin, kuten oheisista ohjeista huomaat.
Nauti saksanpähkinä välipalaksi tai pikkunälkään
Saksanpähkinät tuovat makua ja mehevyyttä erilaisiin tahnoihin. Istanbulin tyyliin valmistettu Cevizli biber eli saksanpähkinä-leipätahna on maultaan mausteinen, mutta ei tulinen. Se sopii loistavasti alkupalapöytään muoden Lähi-idän herkkujen seuraan. Toinen hurmaava saksanpähkinöillä rikastettu tahna on muhammara, jossa pähkinän parina on paahdettua paprikaa.
Itse tehty granola on parasta, sillä mausteita ja sattumia saa laittaa juuri oman suun mukaisesti eikä niissä tarvitse kitsastella. Terveellinen mustikka-saksanpähkinägranola syntyy kuivatuista mustikoista ja mustikkajauheesta sekä terveellisistä saksanpähkinöistä.
Pikaista energiaa voi tankata taateli-saksanpähkinäkarkeista, joita voi popsia hyvällä omallatunnolla vaikka useamman. Tarvitset saksanpäkhinöiden ja taateleiden lisäksi vain ripauksen suolaa ja hieman sitruunan raastettua kuorta. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen surauta tahnaksi ja pyörittele massa palloiksi.
Leivonnassa saksanpähkinöitä kannattaa käyttää rohkeasti. Lisää kourallinen pähkinöitä esimerkiksi syksyisen palsternakkapiirakan täytteeseen tai sujauta niitä ranskalaisen mausteleivät sattumiksi. Pain d’épice on kakun ja leivän välimuoto, joka maistuu erityisen hyvältä juuston kanssa tarjottuna.
Saksanpähkinä rikastaa suolaiset ruoat
Saksanpähkinä sopii loistavasti myös osaksi suolaista ruoanvalmistusta. Herkullisen lisukkeen salvialla ja appelsiinilla maustetulle kalkkunalle valmistat kukkakaalista ja saksanpähkinöistä uunissa paahtamalla. Mausteeksi riittää ripaus curryjauhetta ja rouhaisu suolaa.
Avokado-saksanpähkinäkeitto pursuaa terveellisiä rasvahappoja. Kylmänä tarjottava soppa valmistuu pikapikaa tehosekoittimessa ja sopii lounaaksi tai aterian alkuun. Valuta päälle hieman seesaminsiemenöljyä ja halutessasi rouhittua saksanpähkinää ja korianteria.
Päärynä ja saksanpähkinä on loistava makupari, joka yllättää myös pizzan päällä. Täydennä kaksikko sinihomejuustolla ja suloinen makean ja suolaisen yhdistelmä on valmis.
Ihana idea on lisätä saksanpähkinöitä myös pastan joukkoon. Lehtikaalipestopastaan saksanpähkinät surautetaan kastikkeeseen, syksyisessä raakamakkarapastassa ne rouskuvat yhdessä meheväksi paistetun makkaran sekä omenoiden seurana. Maun pastaan tuovat salvia sekä aromikas Västerbotten-juusto.
Sujauta saksanpähkinöitä salaatteihin
Kokeile saksanpähkinää myös salaattien seassa. Raikas juuressalaatti on versio klassisesta waldorfin salaatista, jossa pääosassa ovat juuriselleri ja porkkana sekä saksanpähkinät. Ruokaisa ja rouskuva salaatti on hyvä alkupala ja lisuke.
Saksanpähkinä sopii erityisen hyvin talvisten ja syksyisten makujen seuraan. Yhdistä saksanpähkinä salaateissa esimerkiksi rucolan, viinirypäleiden ja vuohenjuuston tai vaikka punajuurien ja perunoiden kanssa. Myös punakaali ja viikuna ovat aromikkaalle pähkinälle makoisia kumppaneita.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Cashewpähkinä paranee paahtamalla – katso, mihin kaikkeen suosikkipurtava sopii