”Ruoanlaitto on arjessani positiivinen asia, jossa pääsen toteuttamaan luovuuttani. Tykkään kokeilla monenlaisia reseptejä, niin terveellisempiä arkiruokia kuin herkkujakin.”
Näin hyvinvointivaikuttaja ja personal trainer Julia Ahvenus kuvailee suhdettaan ruoanlaittoon. Hän ei ole omien sanojensa mukaan ruoanlaittajana varsinainen hifistelijä. Kiireisessä arjessa on tärkeää, että reseptit ovat maukkaita ja nopeita tehdä.
Julia sairastui nuorena syömishäiriöön
Julian suhde ruokaan ja ruoanlaittoon ei aina ole ollut nykyisenlainen. Julia kertoo sairastaneensa nuorempana syömishäiriötä.
”Minun syömiskäyttäytyminen ja syömiseen liittyvät ajatukset olivat todella häiriintyneitä usean vuoden ajan”, Julia kertoo.
Lihomisen pelko sai Julian rajoittamaan jakamaan ruokia ”hyviin” ja ”pahoihin”. Hän pyrki syömään hyvin askeettisesti ja ainoastaan terveellisinä pitämiään ruokia.
Hiljalleen Julia alkoi kuitenkin toipua syömishäiriöstä läheisiltään ja ammattilaisilta saamansa tuen ja avun ansiosta.
Nykyään Julia ei koe, että hänellä olisi häiriintynyttä tai pakonomaista suhtautumista ruokaan, mutta tiedostaa, että alttius siihen on edelleen olemassa.
”Olen tarkkana sen suhteen, millaisia ajatuksia päässäni liikkuu. Jos elämässäni tapahtuu suuria muutoksia, tiedostan, että se saattaa nostaa vanhoja, vääristyneitä ajatusmalleja mieleeni. Silloin minun on kuunneltava omia tuntemuksiani tarkemmin”, Julia kertoo.
Kiireisessä arjessa Julia suosii mealpreppausta: hän valmistaa kerralla suuren määrän ruokaa, joka riittää useammalle päivälle. ©Julia Ahvenus
Inspiraatiota suomalaisten rakastamista herkuista
Syömishäiriöstä toipumisen ja liikunta-alan opintojen myötä Julia on oppinut näkemään ravitsemuksen uudella tavalla. Hän ymmärtää, että ruoka ei vain ravitse kehoa, vaan myös mieltä, ja se vaikuttaa hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.
”Nykyään en stressaa jokaista syömääni suupalaa ja tykkään herkutella. Nautin ruoanlaittamisesta ja kehittelen jatkuvasti uudenlaisia arkireseptejä”, Julia kertoo.
Julia on alkanut jakamaan reseptejään sosiaalisessa mediassa, ja monet hänen ohjeitaan ovat nousseet ilmiömäisiksi hiteiksi. Esimerkiksi hänen vadelmajuustokakku-uunipuuroreseptinsä on saanut Instagramissa 322 000 näyttökertaa.
Inspiraatiota resepteihin hän saa sosiaalisesta mediasta sekä suomalaisista perinneherkuista.
”Bravuureihini kuuluu erilaiset aamu- ja iltapalat kuten uunipuurot. Monet uunipuuroresepteistäni ovat syntyneet siten, että olen miettinyt, minkä suomalaisten rakastaman herkun voisi muokata aamupalaksi”, Julia kertoo.
Ennen vadelmajuustokakku-uunipuuroa Julia oli tehnyt myös muita suussasulavia uunipuuroreseptejä, kuten mustikkapiirakka-uunipuuroa ja mokkapala-uunipuuroa.
Uunipuuroissa Juliaa viehättää niiden helppous ja monipuolisuus.
”Yhdellä kokkauksella saa valmiiksi useamman päivän aamupalat, iltapalat tai välipalat. Makujen suhteen vain taivas on rajana, ja niitä voi tuunata loputtomasti,” Julia kertoo.
Lue myös Kotiliesi.fi: Uunipuuro on herkkusuun valinta – näillä resepteillä haudutat puurosta täyteläisen ja pehmeän
Resepteillään Julia pyrkii laajentamaan käsitystä terveellisestä ravinnosta
Julia uskoo hänen reseptiensä olevan suosittuja siksi, koska ne tarjoavat monen rakastamia makuja ja ovat nopeita valmistaa. Lisäksi useimmat resepteissä käytettävät ainekset löytyvät monen kotoa valmiiksi.
Uunipuurojen lisäksi Julia on esimerkiksi tehnyt proteiinipitoista marjapiirakkaa, Snickers-smoothieta ja tomaatti-mozzarellapastaa kanalla.
Julia toivoo, että omalla ruoanlaittamisellaan hän pystyisi laajentamaan käsityksiä terveellisestä ravinnosta.
”Yritän reseptieni kautta näyttää, että terveellinen ruoka voi olla paljon muutakin kuin perinteinen maitorahka ja kana. Omasta lempiherkusta voi helposti muokata ravitsevan ja täyttävän ruoan, mitä voi hyvin syödä vaikka joka päivä”, Julia sanoo.
Julian mielestä onkin mukavaa, että ihmiset lähettävät kuvia hänen resepteillään tehdyistä ruoista.
”On todella ihanaa nähdä, kun joku testaa reseptini heti samana päivänä, kun olen sen julkaissut, ja kertoo kuinka hyvää se on”, Julia sanoo.
Vadelmajuustokakku-uunipuuroon voi käyttää vadelmien sijaan esimerkiksi mustikoita tai mansikoita. Myös täytteen vanilja-skyrin voi korvata vegaanisella vaihtoehdolla. ©Julia Ahvenus
Vadelmajuustokakku-uunipuuro Julian tapaan
Pohja:
150 g isoja kaurahiutaleita
1 kanamuna
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
100 g vaniljan makuista skyriä/maitorahkaa tai kreikkalaista jogurttia
2 dl maitoa
2 kaurakeksiä murusteltuna
0,5 tl suolaa
Juustokakkutäyte:
400 g vaniljan makuista skyriä
150 g kevyt tuorejuustoa (esim. Philadelphia 11%)
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
Päälle:
100 g (pakaste)vadelmia
Tee näin:
Riko kananmuna vuokaan (20x23x6cm) ja sekoita rakenne rikki.
Lisää kananmunan joukkoon muut pohjan ainekset ja sekoita hyvin.
Sekoita erillisessä kulhossa keskenään rahka, kananmuna, tuorejuusto ja sitruunamehu.
Kaada seos vuokaan pohjan päälle.
Sulata vadelmat, jos käytät pakastevadelmia. Muussaa vadelmat ja lusikoi ne puuron päälle.
Paista 25–30 min uunin keskitasolla 200 asteessa. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Uunipuuro säilyy jääkaapissa 3-4 päivää ilmatiiviissä rasiassa.