Karvatuppitulehdus eli follikuliitti on yleinen karvaisella ihonalueella esiintyvä tulehdus. Karvatuppitulehduksen aiheuttaa bakteeritulehdus, tyypillisimmin stafylokokkibakteeri tai esimerkiksi porealtaan vedestä saatu pseudomonas.
– Iholla on pieni reikä, josta karva tulee ihon läpi. Sen reiän kautta bakteeri voi päästä ihon alle ja aiheuttaa karvatuppitulehduksen, Terveystalon erikoislääkäri Toni Vänni selvittää.
Karvatuppitulehduksen saa lähes jokainen ihminen jossain kohtaa elämäänsä. Altistavia tekijöitä ovat ihon hautuminen sekä ihon rikkoutuminen esimerkiksi ihokarvoja ajaessa, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, ylipaino ja hiertymät. Karvatuppitulehdukselle voi olla myös geneettinen alttius.
– Myös rasvainen iho, sekä erilaiset ihorikkoa aiheuttavat ihottumat altistavat karvatuppitulehdukselle.
Paras tapa erottaa karvatuppitulehdus aknesta
Karvatuppitulehdus tulee tyypillisimmin rasvaisen ihon alueelle eli päänahkaan tai kasvoihin – esimerkiksi parran alueelle.
– Tulehdus voi tulla myös genitaalialueelle, nivusiin, pakaroihin, selkään tai rintaan. Myös käsien ja jalkojen alue on mahdollinen. Toisin sanoen minne vain, missä on karvoja.
Tyypillisessä tapauksessa iholle ilmestyy muutama kipeä, kutiava, muutaman millimetrin kokoinen märkivä näppylä, jonka voi aluksi sekoittaa akneen.
– Erona akneen on se, että näpyn keskellä on karva.
Pienet, yksittäiset karvatuppitulehdukset voivat hävitä itsestään muutaman päivän kuluessa. Paranemista voi edesauttaa seuraavasti:
pesemällä aluetta muutaman kerran päivässä
kuivaamalla huolellisesti, ja
käyttämällä antiseptistä voidetta.
Voi äityä paiseeksi
Hankalat, jatkuvat oireet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.
Jos oireet eivät helpota tai karvatuppitulehdus laajenee ympäröiviin kudoksiin, on syytä hakeutua lääkärin arvioon. Hiuspohjan karvatuppitulehdukseen voi kehittyä pieniläiskäinen kaljuuntuminen.
Erityisesti pakaroiden, reisien ja vartalon alueella esiintyvässä karvatuppitulehduksessa on riskinä, että tulehdus äityy paiseeksi.
– Lääkäriin on mentävä, jos karvatuppitulehdus ei lähde paranemaan, oireet pahenevat, alue alkaa punoittaa ja turvottaa, tai nousee kuume. Hoitona laajoissa, syvissä tulehduksissa on suun kautta otettava antibioottikuuri, Toni Vänni kertoo.
Parhaiten karvatuppitulehdusta voi ehkäistä pitämällä hygieniastaan hyvää huolta. Kokeilla voi myös bentsoyyliperoksidia sisältävää pesuainetta tai glyserolia sisältävää desinfektiokäsihuuhdetta. Myös ylipainoa ja hiertymiä on syytä välttää.