Jos käsien iho hilseilee, punoittaa ja kutisee, kyse ei välttämättä ole pelkästä talvikauden aiheuttamasta ihon kuivumisesta. Ärsytyskosketusihottuma on etenkin naisilla melko yleinen käsi-ihottuma. Siihen liittyvät oireet voivat olla hankalia.
– Käsiin voi tulla halkeamia tai haavaumia, jotka ovat usein hyvin kipeitä. Myös pienet rakkulat eli vesikkelit ovat tavallisia, ja ne usein kutisevat kovasti, kertoo ihotautilääkäri Sonja Hahtola Ihosairaalasta.
Käsien ärsytyskosketusihottuma voi johtua monesta eri syystä. Käsillä tehdään paljon kaikenlaista, minkä vuoksi käsien iho on koetuksella.
– Tavallinen syy ärsytysihottumaan on liian kosteat ja hautovat olosuhteet käsien alueella. Käsiä voi ärsyttää liian tiheä käsienpesu, liian voimakkaat pesuaineet, huolimaton käsien kuivaus, kemikaalit, pöly ja lika.
Usein ärsytyskosketusihottuman taustalla on myös atooppinen taipumus, jonka vuoksi ihon suojamuuri ei toimi toivotulla tavalla ja iho on hyvin herkkä ulkopuolisille ärsyttäville tekijöille.
Lue myös: Halkeilevat sormenpäät voivat tulla ihonsa rasittajalle – käsivoide on syytä valita tarkkaan
Ärsytyskosketusihottuma tulee muita herkemmin atooppisesta ihosta kärsiville.
© iStock
Ärsytyskosketusihottuma vaatii usein lääkärikäynnin
Lieväasteisen ärsytysihottuman voi saada itse hallintaan. Ihoa ärsyttäviä tekijöitä on syytä välttää ja lisäksi valita hellävarainen ja kosteuttava käsienpesuaine.
Käsien kunnosta pidetään huolta käyttämällä perusvoidetta aamuin illoin sekä kaikkien käsipesujen jälkeen.
– Se on aika vaivalloista toki. Joskus käsipesun saippualla voi myös korvata perusvoidepesuilla, Hahtola kertoo.
Ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta voi myös kokeilla, mutta se ei välttämättä tehoa kuin lievään ihottumaan.
Jos itsehoitokeinot eivät riitä, kannattaa suunnata lääkäriin eikä kärsiä ihottumasta turhaan. Ärsytyskosketusihottuma kroonistuu herkästi, joten senkin vuoksi ihottuma kannattaa hoitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
– Lääkäri voi määrätä reseptin ihotulehdusta hillitsevään voiteeseen, joka useimmiten on vahva kortisonivoide. Hankalissa tapauksissa kysymykseen voivat tulla myös suun kautta otettavat lääkkeet ja valohoito.
Lue myös Kotiliesi.fi: Atooppinen ihottuma kannattaa hoitaa vikkelästi kuntoon, ettei iho pääse tulehtumaan – lääkäri neuvoo, millainen hoito auttaa
Käsi-ihottuma voi johtua myös allergiasta
Ärsytyskosketusihottuman kanssa hyvin samankaltainen käsi-ihottuma on allerginen kosketusihottuma. Oireet muistuttavat toisiaan eikä ihottuman ulkonäöstä voi päätellä, kumpi kosketusihottumista on kyseessä.
– Jos mikään hoito ei auta ja tiedossa on jokin selkeä aine, jolle kädet altistuvat joko työssä tai kotona, kyse voi olla allergisesta kosketusihottumasta.
Allerginen kosketusihottuma tulee yleensä juuri sille ihoalueelle, jolle allergisoiva aine on kosketuksissa. Allergian aiheuttama kosketusihottuma löytyy Työterveyslaitoksen listaamien ammattitautien joukosta, ja siitä voivat kärsiä esimerkiksi terveydenhuollon työntekijät, kampaajat, kosmetogit, leipurit, kokit ja siivoojat.
– Jos on epäily työperäisestä käsi-ihottumasta, jonka taustalla voisi olla allergia, se on aina syytä selvittää.
Viivästynyt kosketusallergia voidaan diagnosoida epikutaanitestillä eli tyypillisesti selkään kiinnitettävien testilappujen avulla. Kosketusallergia on pysyvä, ja sen tärkein hoitokeino on allergiaa aiheuttavan asian välttäminen.