Erkki Toivasen sivistynyt puheenparsi on oleellinen osa suomalaisen radion ja television historiaa. Toivanen työskenteli Yleisradion Lontoon-kirjeenvaihtajana vuodet 1972–1982, kunnes siirtyi Pariisiin, jossa työskenteli vuoteen 1987 asti. Politiikan ohella Toivanen perehtyi laajasti Euroopan historiaan, kulttuuri-ilmiöihin ja selosti ansiokkaasti jopa Eurovision laulukilpailuja.
Kuopiossa kaksikieliseen kotiin syntynyt Toivanen kutsui itseään eurosaurukseksi. Hän oppi lapsena kodinhoitajalta venäjää ja sukulaisilta saksaa.
Anna-Maija Tantun vuonna 1999 toimittamassa Glorian uudessa ruokakirjassa Erkki Toivanen kertoo: ”Minun äitini oli eestiläinen. Hänet pakotettiin talouskouluun ennen kuin hän sai lähteä taidekouluun Riikaan.”
Talouskoulusta oli ilmeistä hyötyä, sillä kuuluksi kulinaristiksi kohonnut Toivanen arvioi aikamiehenä, että ”paras kaikista keittiöistä on äidin keittiö.”
Kelluvat saaret on hänen lapsuusmuistonsa.
”Ile flottante on ranskalainen jälkiruoka, jossa keitetyt marenkipallot kelluvat samettisessa vaniljakastikkeessa. Äiti teki näitä kelluvia saaria. Hän oli erikoisen taitava, sillä hän aikaansai erikoismuotissaan valkuaisvaahdosta selviä joutsenia. Ellei muottia ole, täytyy tehdä lumimunia.”
Kelluvat saaret oli Erkki Toivasen rakkain lapsuusmuisto.
© Sampo Korhonen ja Otavamedia
Kelluvat saaret – ota talteen helppo resepti!
Tarvitset:
3 keskikokoisen kananmunan valkuaista
6 rkl sokeria
Vaniljakastike:
½ l maitoa tai maidon ja kerman seosta
vaniljatanko
½ rkl peruna- tai maissijauhoja
3 munankeltuaista
3-4 rkl sokeria
Keittämiseen: vettä tai maitoa
hippunen suolaa
Pinnalle: paahdettuja mantelilastuja
Tee näin:
1. Valmista ensin vaniljakastike. Halkaise vaniljatanko. Laita kastikeainekset pieneen kattilaan ja vatkaa sekaisin.
2. Kuumenna koko ajan vatkaten, kunnes seos kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä seos kylmäksi.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista, lisää puolet sokerista ja vatkaa taas. Kääntele loput sokerista joukkoon lusikalla.
4. Kuumenna kattilassa vettä tai maitoa. Muotoile valkuaisesta ruokalusikan kokoisia palloja ja aseta ne lusikan avulla kypsymään ”hymyillen kiehuvaan” veteen tai maitoon. Keitä noin 3 minuuttia molemmin puolin – käännä pallerot keittämisen aikana.
5. Nosta lumimunat reikäkauhalla leivinpaperille ja anna jäähtyä.
Kaada vaniljakastike maljaan ja lisää pinnalle marenkipallot. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.