Keräkaali on yksi kaalin muunnos ja kaikista kaaleista suosituin myös Suomessa. Keräkaalista on jalostettu viljelyyn runsaasti erilaisia lajikkeita, joihin kuuluu tavallisen keräkaalin eli valkokaalin lisäksi muun muassa punakaali- ja suippokaalilajikkeet. Myös alkukesään kuuluvat varhaiskaalit ovat keräkaaleja, mutta vain nopeammin kasvavaa lajiketta.
Keräkaalia myydään kaupoissa ympäri vuoden. Varsinainen sesonki alkaa touko-kesäkuussa varhaiskaalilla ja jatkuu pitkälle syksyyn talvikaalina. Sesongin alussa myytävän varhaiskaalin kerät ovat melko löyhiä, kaalit usein melko pieniä, kevyitä ja miedon makuisia. Talvikaalit taas ovat tiiviitä ja kokoonsa nähden painavia, maultaan varhaiskaalia voimakkaampia ja säilyvät pitkään.
Kaupassa kannattaa valita tiivis ja kokoonsa nähden painava kaali. Kotona kaali kannattaa säilyttää jääkaapissa +2 – +5 asteen lämpötilassa erillään etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista, avokadosta ja omenoista.
Keräkaali: Ravintosisältö
Keräkaali, kuten muutkin kaalit on kevyttä syötävää. Sadassa grammassa kaalia on energiaa vain 31 kcal. Valtaosa energiasta tulee hiilihydraateista, proteiinia keräkaalissa on hieman ja rasvaa niukasti. Kaalissa on erityisesti C- ja K-vitamiinia, A-vitamiinin esiasteena toimivia karotenoideja, kalsiumia sekä jonkin verran folaattia.
Keräkaalin käyttö
Kun kaupan hyllystä nappaa kaalikerän ostoskärryyn, on luvassa vaikka mitä mahdollisuuksia perinteisistä arkiruoista astetta yllättävämpiin makuelämyksiin.
Valkokaalia voi syödä raakana sekä kypsennettynä, ja siitä valmistetaan myös useita perinteisiä suomalaisia ruokia, kuten kaalikeittoa ja kaalilaatikkoa.
Keräkaali sopii hyvin myös suolaisiin piirakoihin, pata- ja vuokaruokiin sekä raastettuna salaatteihin. Lisäksi maitohappokäymisen avulla valkokaalista voidaan valmistaa hapankaalia.
Rouskuttele keräkaali raakana salaateissa
Kaali on superherkullista raakana syötynä, kun suikaloit kaalinkerän ohueksi esimerkiksi juustohöylällä tai mandoliinilla ja pusertelet suikaleet esimerkiksi käsin meheväksi. Kaalin voi tarvittaessa mehevöittää myös kaulimella painelemalla tai upottamalla suikaleet hetkeksi kiehuvan kuumaan veteen.
Kastikkeen voi tehdä esimerkiksi raikkaan öljyisenä, etikkaisena tai tuhdin majoneesipohjaisena. Myös aurinkokuivatuilla tomaateilla ja basilikalla maustettu auringonkukkatahna sopii vaikkapa kaali-fetasalaatin maustajaksi.
Astetta ruokaisamman kaalisalaatin saat, kun yhdistät kaalin kaveriksi esimerkiksi fetaa ja kikherneitä tai broileria. Kun tekee yhden ison salaattipohjan, saa kertakokkailulla kahden päivän terveellisen ja maukkaan aterian.
Kaalisuikaleet voi myös hapattaa. Valmista perinteistä hapankaalia tai kokeile vaihteeksi curtidoa eli salvadorilaista hapatettua kaalisalaattia, jossa maistuu chili, valkosipuli ja oregano.
Keräkaali muhii uunissa meheväksi
Uunissa hissukseen hautuessaan kaalista tulee supermehevää ja ihanan makeaa. Perinteisesti kaalilaatikkoon lisätään jauhelihaa, mutta kaalilaatikko onnistuu hyvin myös soijarouheesta.
Kaalikääryleet on toinen kaalilemppari. Tässä ohjeessa kaalikääryleet täytetään ohrasuurimoilla sekä jauhelihalla. Kreetalaisten kasviskääryleiden täytteeksi voi laittaa fetajuustoa, yrttejä ja maun mukaan joko kvinoaa tai täysjyväbulguria.
Uunissa hauduttamalla keräkaali taipuu myös mutkattomaksi kaalivuoaksi, kaalipiirakaksi tai meheväksi uunikaali-karpalosalaatiksi.
Hauduta kaali keitoksi, padaksi tai curryksi tai paista wokiksi
Kaalikeitto on klassikko, joka taipuu moneen. Ryyditä soppa punajuurella, lehtikaalilla ja porkkanalla tai valmista liemi tomaattisena ja rikasta jauhelihalla ruokaisaksi. Kaalikeiton voi keittää myös vegaanisena, jolloin keräkaalin kaveriksi sopivat lehti- ja ruusukaali sekä valkoiset pavut. Ranskalaiseen tapaan valmistetussa kaalikeitossa kirkas liemi saa ryhtiä sinapista, rakuunasta ja valkosipulista.
Kaalipata hautuu liedellä ihanan meheväksi. Ranskalainen kaalipata on edullista, maukasta ja helppoa arkiruokaa. Sen mausteena on valkopippuria, yrttejä ja sinappia. Jos kaipaat perunoita padan lisukkeeksi, keitä niitä erikseen tai pilko mukaan pataan hautumaan.
Kaali tykkää myös astetta eksoottisemmista mausteista, kuten inkivääristä, juustokuminasta, korianterista, kurkumasta ja chilistä. Punjabilainen kaali on yksi suosituimmista Pohjois-Intian kasvisruoista. Se sopii liharuokien lisukkeeksi tai kokonaiseksi ateriaksi esimerkiksi paistetun juuston ja leivän kanssa.
Vähintään yhtä eksoottisia makuelämyksiä tarjoaa kaalicurry, jossa keräkaali saa ryhtiä itse tehdystä currytahnasta.
Kaalivokkiin sujautetaan keräkaalin kaveriksi myös parsa- ja lehtikaalia. Paras lopputulos syntyy, kun paistat kasviksia kuumasssa vokkipannussa vain muutaman minuutin niin, että kaaleihin jää mukavasti purutuntumaa.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin