Kierukka on varma ja huoleton ehkäisymenetelmä. Sen ehkäisyteho perustuu vierasesinereaktioon ja joko vapautuvan kuparin tai keltarauhashormonin vaikutukseen riippuen siitä, käytetäänkö kupari- vai hormonikierukkaa. Vaikka käyttö on huoletonta, monia askarruttaa kierukan laitto. Sattuuko se, tarvitaanko puudutusta, asettuuko kierukka varmasti kohtuun oikealla tavalla?
– Kierukan laitto onnistuu yleensä erittäin hyvin lähes kaikille. On äärimmäisen harvinaista, ettei kierukka mahdu kohtuun, ja tällaisissa tapauksissa puhutaan yleensä kohdun rakennehäiriöistä, vakuuttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.
Kierukka on hyvä ehkäisyvaihtoehto, myös ennen raskauksia.
Kierukan laitto on nopea toimenpide.
Asentaminen on hyvä ajoittaa kuukautisiin.
Kierukka asetetaan kohtuun hylsyn avulla
Kierukka on hyvä ehkäisyvaihtoehto lähtökohtaisesti kaikille, myös synnyttämättömille. Aikaisempi käsitys kierukan sopimattomuudesta synnyttämättömille perustui virheelliseen tutkimustietoon, jonka mukaan ei-synnyttäneillä kierukka lisäisi kohtutulehdusriskiä.
Näin ei kuitenkaan ole.
– Kierukan asetuksen tai käytön aiheuttama tulehdus on harvinainen, mutta on tärkeää, ettei tulehdusta ole silloin kun kierukka asetetaan, Heikkinen toteaa.
Kierukka asetetaan kohtuun eräänlaisen hylsyn avulla. Toimintamekanismi on samantyyppinen kuin hylsyillä varustetuilla tamponeilla.
– Kierukka sarvineen on asetettu hieman paksumman hylsyn sisään, jolloin se on suoran putken muotoinen. Putki viedään kohtuonteloon, ja kun hylsyllä työnnetään, kierukka liukuu kohtuun ja sen sarvet aukeavat, Heikkinen kuvailee.
Auenneena T-kirjaimen muotoinen kierukka asettuu näin luontevasti kohtuun, joka on muodoltaan ylösalaisin käännetyn kolmion mallinen.
Kierukan laitto voi aiheuttaa kipua – kivunlievitys auttaa
Kierukan laitto aiheuttaa useimmille jonkinlaisia epämukavuus- ja kiputuntemuksia. Kivun määrä ja kokeminen on kuitenkin aina yksilöllistä.
– Kohdunkaulan kanava voi olla erityisesti synnyttämättömillä sen verran ahdas, että sitä joudutaan muutaman millin verran puikolla laajentamaan. Toisinaan taas voidaan joutua vetämään pihdeillä kohtua sentti tai pari alemmaksi, jotta se saadaan suoraksi kierukan asettamista varten. Osa kokee nämä toimenpiteet kivuliaaksi.
Kierukan laitto on nopea toimenpide. Kaiken kaikkiaan mahdollista kipua tuottava osuus kestää korkeintaan muutamia sekunteja. Kipua ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä tarvittaessa kohdunkaulan kanava voidaan puuduttaa joko paikallisella suihkeella tai pistoksella. Oikeus kivunlievitykseen tulee Heikkisen mukaan olla jokaisella, joka sitä tarvitsee.
– Jos kierukan laitto jännittää ja pelottaa, siitä kannattaa ehdottomasti mainita toimenpiteen tekevälle gynekologille. Pelkoa ei tarvitse hävetä, ja kivunlievitystä kannattaa rohkeasti pyytää joko etukäteen tai toimenpiteen aikana.
Rentoutuminen tutkimuspöydällä ei ole välttämättä helppoa, mutta kierukan asennusta rentous helpottaa. Jännittyneessä tilassa ihminen puristaa pakaroitaan, mikä nostaa kohtua entisestään ylöspäin ja hankaloittaa asentamista.
– Hyvä gynekologi osaa auttaa rentoutumisessa ja muistuttaa, että kivunlievitystä voi vapaasti pyytää missä vaiheessa tahansa.
Lue myös: Tiputteluvuoto kierukan ottamisen jälkeen – mikä on normaalia ja mikä ei? Kysyimme asiantuntijalta
Paras ajankohta asentamiseen on kuukautisten aikana
Ihanteellisin ajankohta kierukan asentamiseen on kuukautisten aikana tai heti niiden päätyttyä. Kuukautisvuoto voi aukaista kohdunkaulan kanavaa, mikä helpottaa asennusta. Toisaalta kuukautisten aikaan vatsan alue voi olla tavallista herkempi kivulle.
Kierukan laitto on hyvä ajoittaa kuukautisiin myös siksi, että raskauden mahdollisuus on helpompi sulkea pois. Lisäksi jos kierukka laitetaan juuri ennen kuukautisia ja vuoto on runsasta, se voi huonossa tapauksessa työntää vasta asennetun kierukan pois.
Kierukan asennuksen jälkeen on mahdollista tuntea kuukautiskipumaista jomotusta. Se on Heikkilän mukaan normaalia ja kertoo kohdun supistelusta reaktiona kierukkaan. Kipu on ohimenevää ja sitä voi helpottaa tulehduskipulääkkeellä.
– Kohdun supisteluherkkyys on yksilöllistä, ja siksi jälkikivun määrä vaihtelee. Kaikille sitä ei tule ollenkaan, Heikkinen sanoo.
Jos sen sijaan tuntuu kovaa ja jatkuvaa kipua, on syytä palata lääkärin vastaanotolle tarkistamaan, että kierukka on pysynyt paikoillaan.
Lähteenä jutussa käytetty haastattelun lisäksi: terveyskirjasto.fi