Kierukka on vaivaton ja pitkäkestoinen ehkäisymenetelmä: valmisteesta riippuen samaa kierukkaa voi käyttää 3–10 vuotta. Ennen pitkää eteen kuitenkin tulee kierukan poisto – näin luonnollisesti myös silloin, jos toiveissa on vauva.
Kierukan poisto saattaa askarruttaa. Samoin kuin kierukan laittoon, myös poistoon liittyy usein pelkoja ja ennakko-oletuksia toimenpiteen kivuliaisuudesta.
Myös muut kysymykset voivat vaivata: Saadaanko kierukka vaivattomasti ulos? Milloin on oikea hetki poistattaa kierukka?
Pyysimme asiantuntijalta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkiseltä Terveystalosta vastauksia tyypillisiin kierukan poistoa koskeviin kysymyksiin.
1. Kuinka kauan samaa kierukkaa voi käyttää?
Kierukan ehkäisyteho vaihtelee eri valmisteilla ja kierukkatyypeillä. Hormonikierukan käyttöikä on 3, 5 tai 8 vuotta. Pisin eli 8 vuoden käyttöikä raskauden ehkäisyyn on Mirena-kierukalla. Siinä on 52 mg levonorgestreelia.
19,5 mg levonorgestreelia sisältävän Kyleena-kierukan suositeltu käyttöaika on viisi vuotta, ja 13,5 mg levonorgestreelia sisältävää Jaydess-kierukkaa suositellaan käytettäväksi kolme vuotta.
”Lääkäri arvioi, onko kierukka vielä paikallaan.”
Kuparikierukan ehkäisyteho säilyy 5–10 vuotta.
– Kun valmisteen ilmoitettu käyttöikä päättyy, suosittelen lääkärissä käyntiä. Lääkäri arvioi, onko kierukka vielä paikallaan ja toimiiko se halutulla tavalla, Heikkinen sanoo.
Hän lisää, että jo ennen käyttöiän päättymistä tarkastus on aiheellinen, jos ilmaantuu uusia oireita kuten kipua, ylimääräistä vuotoa tai toistuvia tulehduksia.
Jos kierukka on asennettu runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi käyttää ilmoitettua käyttöikää pidempään; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa.
Heikkinen huomauttaa, että yli 10 vuoden käyttöä ilman tarkastusta ei voi kuitenkaan suositella, sillä kierukan rakenne ei kestä loputtoman pitkään.
Kierukan poisto voi joskus vaatia kohdunkaulan laajentamista instrumentilla.
2. Missä vaiheessa kuukautiskiertoa kierukan poisto kannattaa tehdä?
– Ihanteellisin ajankohta kierukan poistoon on kuukautisten aikaan, jolloin kohdunsuu on hieman raollaan, Heikkinen sanoo.
Kuukautiset ovat paras ajankohta myös siinä tapauksessa, että toiveena ei ole tulla raskaaksi. Ei ole kuitenkaan estettä sille, etteikö kierukan poistoa voisi tehdä muussakin vaiheessa kiertoa.
Lue myös: Kierukan laitto on pelättyä helpompi ja kivuttomampi toimenpide – näin valmistaudut
3. Sattuuko kierukan poisto?
Kierukan poisto on asettamista helpompaa. Se ei yleensä ole kivuliasta, Heikkinen vakuuttaa. Suurelle osalle toimenpide aiheuttaa pienen lyhytkestoisen pistoksen.
– Kierukan poistoa voi verrata papa-näytteen ottoon. Kierukan narut ovat yleensä näkyvillä kohdunsuulla, ja niistä saa helposti instrumentilla otteen.
Ihan aina näin ei kuitenkaan käy.
– Jos langat ovat vetäytyneet syvälle tai katkenneet tai kierukka on kääntynyt kohdussa, voidaan joutua avaamaan kohdunkaulan kanavaa hieman instrumentilla, Heikkinen kuvaa.
Harvinaisissa tapauksissa kierukka joudutaan poistamaan kohtuontelon tähystyksellä.
– Jos kierukan poisto vaatii kohdunkaulan laajentamisen joko poistoa tai tähystystä varten, puudutetaan kohdun kaula tarvittaessa paikallisesti. Kotona ennen poistoa otettu tulehduskipulääke ja parasetamoli auttavat myös jonkin verran estämään kipua.
4. Kuinka hoidan ehkäisyn kierukan poiston jälkeen?
– Hormonikierukan ehkäisyteho voi säilyä kierukan poiston jälkeen, mutta miten pitkään, ei voi varmuudella sanoa. Jos hormoni on estänyt ovulaation, ehkäisyteho voi säilyä seuraavaan ovulaatioon asti, Heikkinen kertoo.
Kuparikierukan poiston jälkeen raskaus sen sijaan voi alkaa heti.
– Jopa muutama päivä ennen kierukan poistoa tapahtunut yhdyntä voi johtaa raskauteen. Munasolu voi olla hedelmöittynyt ja tulossa kohtuun, kun kiinnittymisen aiemmin estänyt kierukka poistetaan.
Koska ehkäisyvaikutuksen hiipuminen on sekä hormoni- että kuparikierukan kohdalla yksilöllistä, suositellaan kondomiehkäisyä viikon ajan ennen kuin kierukan poisto tehdään, jollei raskaus ole toiveissa.
5. Täytyykö kierukka poistaa vaihdevuosien tullessa?
– Ei ole mitään haittaa pitää kierukkaa, vaikka kuukautiset olisivat vaihdevuosien takia loppuneet. Joskus kuukautiset voivat pitää tauon ja alkaa uudelleen, jolloin kierukan pitäminen takaa luotettavan ehkäisyn, Heikkinen sanoo.
Hormonikierukalla myös ehkäistään vaihdevuosia edeltävän ajan ylimääräisiä ja epäsäännöllisiä vuotoja, hän lisää. Yhä useammin hormonikierukka on osa vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa.
Hormonikierukalla kuukautiset voivat loppua keltarauhashormonin vaikutuksesta, Heikkinen muistuttaa. Tällöin kyseessä eivät ole vaihdevuodet. Kierukan poisto ei kuitenkaan ole tarpeen, jotta vaihdevuosien alkamisen saisi selville.
– Jos vuotoa ei ole, tietää vaihdevuosien alkamisen oireista, ei vuodoista.
Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi: kaypahoito.fi