Kiusaus valmistuu joko alusta alkaen itse tehden tai vikkelästi puolivalmisteita hyväksikäyttäen. Yleensä raaka-aineita tarvitaan vain kourallinen.
Kiusauksien keskiössä on peruna, jonka seuraan voi lisätä muita kasviksia, lihaa tai kalaa sekä pari purkkia kermaa. Kippaa ainekset vuokaan ja anna uunin hoitaa loput työt.
Kiireessä voit oikaista kaupan valmiilla peruna-sipulisekoituksella, mutta jos aikaa on, perunat voi suikaloida itse. Valitse mieluiten jauhoinen perunalajike, joka ei kypsyessään mene aivan muusiksi, mutta ruokaa kauhottaessa hajoaa kuitenkin sopivasti. Tuoreista perunoista valmistettu kiusaus vaatii hieman pidemmän kypsennysajan kuin pakasteperunoita käytettäessä.
Parasta kiusaus on, kun maltat paistaa sitä niin kauan, kunnes sen pinta on houkuttelevan ruskeaksi ja rapeaksi paahtunut. Pinnalle voi halutessaan ripotella voinokareita ja esimerkiksi panko-jauhoja tai koko komeuden voi kuorruttaa meheväksi juustoraasteella.
Kiusausta on helppo tehdä reilu määrä kerralla. Kiusaukset kestävät jääkaapissa hyvin muutaman päivän ja maistuvat mainioilta uudelleen lämmitettyinä. Tarvittaessa kiusaukset voi myös pakastaa.
Kinkkukiusaus ja Janssonin kiusaus ovat suomalaisia klassikkoruokia, mutta kokeile myös savutofukiusausta tai chorizo-kasviskiusausta. Uutta makua kiusauksiin saa paitsi höysteitä vaihtamalla, myös erilaisia mausteita ja makukermoja hyödyntämällä.
Katso alta parhaat kiusausreseptit!
Kiusaus kalasta, lihasta tai broilerista
Lohikiusaus on arkiruokaa, josta kuoriutuu todellinen luksusherkku, kun siinä on runsaasti kermaa ja ronskisti tilliä! Paista kiusausta niin kauan, kunnes sen pinta on houkuttelevan ruskeaksi ja rapeaksi paahtunut. Tarjoa kiusauksen kanssa joko mummonkurkkuja tai etikkapunajuuria.
Perunoiden ja lohikuutioiden seuraksi kiusaukseen voi suikaloida myös porkkanaa ja punajuurta. Lisää vuoan pinnalle muutama voinokare ja saat makuelämyksestä täydellisen.
Superhelppo savukalaliusaus syntyy pussillisesta pakasteperunasuikaleita, paketillisesta savukalaa ja parista desistä pakasteherneitä.
Kinkkukiusaus on klassikko, mutta perunasuikaleiden sekaan voi sujauttaa muutakin lihaa. Yhdistä peruna, hirvenliha sekä pari hapokasta omenaa ja mausta ronskisti yrteillä. Omenainen hirvikiusaus maistuu erityisen hyvältä etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera.
Chorizo-kasviskiusaus valmistuu mutkia oikomalla valmiista peruna- ja kasvissuikaleista. Maidosta ja sulatejuustosta sekoitettu juustoliemi mehevöittää kiusauksen ja chorizo antaa mahtavasti makua.
Jos aika on kortilla ja nälkäkiukku vastustamaton, valmista kiusaus uunin sijaan pannulla. Rikasta kinkkukiusausta raastamalla joukkoon kesäkurpitsaa, porkkanaa tai vaikka bataattia. Kinkkukiusauksen mausta tulee täyteläinen ja yrttisen maukas, kun viimeistelet kiusauksen lopuksi pestolla. Juustoisen broileri-pannukiusauksen joukkoon lopuksi sekoitettu sulatejuusto tekee paistoksesta todellisen kiusauksen.
Kiusaukset kasviksista
Kiusaus maistuu paitsi pääruokana, myös lisukkeena. Suikaloi vuokaan perunaa, sipulia sekä punajuurta ja täytelöitä kokonaisuus kuohukermalla. Saat maittavan lisukkeen vaikkapa lihapullille.
Unohda hetkeksi perunat ja kokeile kiusauksessa klassista punajuuren ja sinihomejuuston yhdistelmää. Punajuuri-sinihomejuustokiusaus sopii sieni-perunakiusauksen tapaan lisukeruoaksi.
Savutofukiusaus saa jujua pinnalle lisätyistä herkkusienistä. Lisää osa sienistä kiusaukseen jo paistamisvaiheessa ja asettele loput valmiin kiusauksen päälle. Valmiista peruna-sipulisekoituksesta ja savutofusta ruoka valmistuu vaivatta. Valitse ruokakerman sijaan kasvipohjainen vaihtoehto ja kruunaa vuokaruoka vegaanisella juustoraasteella, niin ruokasuosikki sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Uuniruoka – täydellinen lohturuoka valmistuu jopa yhden vuoan taktiikalla