Kuluttajille myydään kivunhoitoon Tens-laitteita, jotka stimuloivat hermoja sähköllä. Millaiseen kipuun Tens-laite auttaa, onko sitä turvallista käyttää ja voiko sillä korvata vahvoja kipulääkkeitä? Anna kysyi asiasta Ortonin kipuklinikan ylilääkäri Kristiina Kokkoselta. Hän on fysiatrian erikoislääkäri ja fysioterapeutti, jolla on pitkä kokemus sekä kivun hoitamisesta että Tens-laitteista.
Lievittääkö Tens-laite aidosti kipua vai onko kyse lumevaikutuksesta?
”Tens-laitteet eivät ole lumelaitteita, vaan ne hoitavat tehokkaasti kipua. Ihmeidentekijä Tens ei ole, mutta laite vähentää selvästi kivun kokonaiskuormaa.”
Mihin Tens-laitteiden toiminta perustuu?
”Tens-laitteiden toiminta perustuu hermojen stimuloimiseen sähköllä. Laitteen tuottama sähkövirta estää aivoihin lähtevää kipuviestiä sekä saa kehon tuottamaan endorfiineja eli kivunlievityshormoneita. Tens tulee sanoista Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (transkutaaninen sähköinen hermostimulaatio).
Mekanismia nimitetään usein kipuportin sulkemiseksi, sillä kipuimpulssit eivät pääse aivoihin. Tensin vaikutus on ikään kuin aivoja hämäävä ja silmänkääntötemppu, jolla lamataan kipuaistimuksia.
Kun Tens-laite kytketään päälle ja kipuviesti aivoihin himmenee, keho saa hetken hengähtää. Solutasolla hermosto pääsee korjaamaan itseään ja keskushermosto muokkaamaan kipuviestiä. Toisin sanoen laitteen käyttämisestä on sekä lyhytaikaista että pitkäaikaista apua.”
Millaiseen kipuun Tens-laite sopii parhaiten?
”Tens sopii parhaiten tuki- ja liikuntaelinten kipuihin, kuten niskakipuun ja alaselkäkipuun. Se sopii hyvin myös nivelrikkoon, kuukautiskipuihin, synnytyskipuihin sekä perifeeriseen hermokipuun, jollaista syntyy esimerkiksi ääreishermoston hermotulehduksen jälkeen. Lisäksi Tensiä käytetään migreeniin.
Tens sopii myös lihasjännitystiloihin. Niissä lihas kärsii jännittymisen vuoksi hapenpuutteesta ja lihaskalvon hermotus on yliaktiivista, minkä ihminen aistii usein kipuna. Tens on erinomainen rentouttamaan lihasta.
Ikäihmisillä Tensillä hoidetaan lihasten kiristymistä.”
Millaisen kivun hoitoon ja kenelle Tens-laite ei sovi?
”Tens ei sovi laaja-alaisen kivun hoitamiseen. Tens hoitaa kipua paikallisesti siltä kohdalta, jossa kipu sijaitsee. Laite ei tehoa yleissärkyyn, kuten keskushermostoperäiseen kipuun.
Tensin teho ei myöskään riitä voimakkaan kudosvauriokivun hallintaan.
Tensillä ei saa ryhtyä lamauttamaan kipua tilanteissa, joissa pitää löytää kivun syy, eikä sitä saa käyttää sellaiseen kehon kohtaan, jossa on tuntopuutoksia tai iho on rikki. Tunnottomassa kohdassa on hermovaurioita, jolloin kipua kuljettavat hermot voivat sävähtää laitteen sähkövirrasta ja tuottaa voimakasta kipua.
Tensiä ei voi käyttää yhdessä sydämentahdistimen kanssa, eikä sitä saa käyttää lähellä sydäntä. Lisäksi voi olla laitekohtaisia rajoituksia, joten käyttöohjeet kannattaa lukea.”
Voiko Tensillä korvata opiaatteja ja muita kovatehoisia kipulääkkeitä?
”Tensillä ei voi korvata opiaatteja niissä tarkoituksissa, joihin lääkkeet on ensisijaisesti tarkoitettu eli kaikkein vaikeimmissa ensiavun kiputiloissa. Morfiini on voimakkaasti aistituntemuksia lamaava ja endorfiineja aktivoiva, ja se painii ihan eri sarjassa kuin Tens.
Opioidien käyttö on kuitenkin valahtanut kroonisen kivun hoitoon. Tällä puolella Tens peittoaa mennen tullen opioidit vähäisten haittavaikutusten vuoksi. Tens on hyvä lääkkeetön keino osana kokonaiskivunhallintaa.”
Onko Tensistä apua kipuihin, joihin lääkkeet eivät pure?
”Kyllä, nimenomaan näihin kipuihin Tens-laite tehoaa hyvin. Lääkemolekyyleillä on omat vaikutuskohtansa. Jos niitä ei ole tai ihmiseltä puuttuu tarvittavia entsyymejä, lääkkeestä ei ole hyötyä. Tensiä kannattaa silloin ainakin kokeilla.”
Tens-laite tepsii parhaiten niskakipuun ja alaselkäkipuun, fysiatrian erikoislääkäri ja fysioterapeutti Kristiina Kokkonen sanoo. Se sopii hyvin myös nivelrikkoon, kuukautiskipuihin, synnytyskipuihin sekä perifeeriseen hermokipuun. Lisäksi Tensiä käytetään migreeniin.
© iStock
Miten Tens-laitetta käytetään?
”Tens-laite on ikään kuin pieni boksi, jossa on paristoja tai akku. Siitä lähtee kaksi piuhaa, ja niiden päähän laitetaan lätkät. Iholle kipukohtaan levitetään geeliä, ja lätkät kiinnitetään geelikohtaan. Kun sähkövirta laitetaan laitteesta päälle, se kulkee toista piuhaa pitkin kehoon ja toisesta takaisin. Sähkö kiertää hoitoalueen läpi.
Sähkövirta ei lamauta lihaksia, mutta lihakset voivat vähän nykiä, kun Tens simuloi lihashermoa yhtä aikaa kipuhermon kanssa. Osa tuntee sähkövirran kulkevan läpi, osa ei havaitse mitään. Sähkön annetaan kulkea yleensä parikymmentä minuuttia.
Millaisia Tens-laitteen mahdolliset haittavaikutukset ovat?
"Yksittäistapauksissa joillekuille on tullut huono olo tai päänsärkyä. Ehkä keho ylireagoi silloin sähköärsykkeeseen.
Joillekuille lätkien liima ei sovi, ja he saavat siitä ihottumaa. Liimoja on monenlaisia, joten silloin voi kokeilla jotain toista.”
Solut toimivat sähköllä, ja sikiökaudella häiriö kehon sähkökentässä voi aiheuttaa epämuodostumia. Onko Tensiä varmasti turvallista käyttää raskaana ja synnytyksessä?
”Kyllä, ellei laitteen käyttöohjeissa kielletä käyttöä näissä tilanteissa. Sähkövirtoja ja niiden intensiteettejä on monenlaisia. Tens aktivoi ihon kautta yleensä vain aistihermosoluja, kosketusaistia ja muita vastaavia hermoimpulsseja.
Lääkinnällisinä laitteina Tensit ovat käyneet läpi tarkat testit, ja niille on tehty runsaasti haittavaikutustutkimuksia. Ei niitä muuten uskallettaisi myydä ihmisille, joilla ei ole terveydenhuollon koulutusta.”
Marketeista ja apteekeista löytyy monen merkkisiä Tens-laitteita. Hintahaarukka näyttäisi olevan paristakympistä pariinsataan euroon. Mitä kuluttajan pitäisi niistä valita?
”Laitteiden välillä on eroja esimerkiksi käytettävyydessä, eri taajuuksien määrässä, käyttöiässä ja siinä, kuinka pitkään laite pysyy kerralla päällä. Toiset laitteet ovat siis monipuolisempia kuin toiset.
Kaikkia pitäisin turvallisina. Kun lääkinnällinen laite hyväksytään Euroopan markkinoille, se menee erittäin tarkan seulan läpi.
Tosin ennen kuin rahoja laittaa likoon, on ensin fiksua lainata Tens-laite esimerkiksi fysioterapeutilta ja kokeilla, auttaako se.”
Voiko Tens-laitetta käyttää jatkuvasti?
”Ei. Sen teho heikkenee, sillä keho tottuu sähkövirtaan.”
Kuinka pitkään Tens-laitteita on ollut saatavilla?
”Kuluttajien saatavilla näitä on ollut parikymmentä vuotta. Sitä ennen niitä myytiin vain ammattilaisille, mutta he lainasivat niitä asiakkaiden koteihin.”
Osaavatko ammattilaiset ehdottaa kipupotilaille Tens-laitteita?
”Kyllä ja ei. Osa lääkäreistä tukeutuu mieluummin lääkehoitoon, koska lääkäreille opetetaan lääkeoppia mutta ei fysikaalisia laitehoitoja. Lisäksi lääkemolekyylien vaikutuksista on todisteeksi hyvätasoisia tutkimuksia.
Tens-laitteiden tehosta on kyllä todistusvoimaa, mutta lääkefirmoilla on ollut enemmän rahoitusta tutkimukseen.”
Lue myös Kotiliesi.fi: Moni hoitaa kroonista kipua lääkkeillä, vaikka niistä on harvoin apua – näin kivun kanssa voi oppia elämään
Käytätkö myös itse Tens-laitteita?
”Kyllä, tuki- ja liikuntaelinten kiputiloihin sekä hermokipuihin. Potilaille suosittelen näitä usein kivunlievitykseen, rentoutukseen ja lääkekuorman vähentämiseen.”