Home » Kofeiinitablettien voimin päntätään ja juhlitaan – liikakäytössä kofeiinimyrkytyksen riski

Kofeiinitablettien voimin päntätään ja juhlitaan – liikakäytössä kofeiinimyrkytyksen riski

Kofeiinitabletti on helppo sujauttaa suuhun, kun väsyttää. Moni turvautuu kofeiinitabletteihin saadakseen lisää virtaa arkeen ja keskittyäkseen paremmin.

Esimerkiksi nuorille ja nuorille aikuisille kofeiinitabletit ovat tuttu valmiste, joiden avulla jaksaa opiskella yötä myöten tai juhlia ystävien kanssa kaupungin yössä aamun pikkutunneille asti.

Mutta kuinka turvallista kofeiinitablettien käyttö on? Kysyimme Helsingin yliopiston farmakologian professori Timo Myöhäseltä, miten kofeiinitabletit vaikuttavat, miten ne vertautuvat kahviin, ja onko niiden käytöllä haittavaikutuksia.

Lue myös: Jos vähäinenkin määrä kahvia aiheuttaa tiettyjä oireita, saatat olla yliherkkä kofeiinille – ”Jo pieni hörppäys riittää”

Miten kofeiinitabletti vaikuttaa?

”Kofeiinitabletit kohentavat hermoston vireystilaa ja ehkäisevät väsymystä.

Ihmisen ollessa valveilla aivoissa alkaa pikkuhiljaa kehittyä adenosiini-nimistä välittäjäainetta, joka aiheuttaa uneliaisuutta. Kofeiini sitoutuu aivoissa samoihin reseptoreihin, joihin adenosiini haluaa sitoutua, ja estää näin adenosiinin väsyttävän vaikutuksen.

Kofeiini imeytyy nopeasti ruoansulatuskanavasta vereen. Sen maksimaalinen piristävä vaikutus ilmenee puolen tunnin kuluttua ja hiipuu vähitellen siten, että 3–6 tunnissa kofeiinin määrä kehossa on puolittunut.

Aineen vaikutuksessa on toki yksilökohtaista vaihtelua. Esimerkiksi kahvin suurkuluttajilla kofeiinitablettien vaikutus voi olla vähäisempi, sillä heille on voinut kehittyä toleranssia kofeiiniin.”

Paljonko kofeiinitabletteja voi ottaa?

”Kofeiinitablettien annostus on yksi tabletti päivässä. Vaikka kofeiinitabletit ovat ravintolisä eikä varsinainen lääkkeellinen tuote, ohjeistettua annosmäärää on hyvä noudattaa.”

Miten kofeiinitabletti vertautuu kahviin?

”Kofeiinitabletit toimivat samalla tavalla kuin kahvi: molemmat sisältävät piristävää kofeiinia. Synteettisesti valmistetuista kofeiinitableteista toki puuttuvat kahvin sisältävät muut ainesosat, kuten kahvirasva ja kivennäisaineet. Kahvin sisältämä kofeiini on peräisin luonnosta saatavista kahvipavuista.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksi kahvikupillinen suodatinkahvia vastaa yhtä kofeiinitablettia. Noin 1,25 desilitran kokoinen kuppi kahvia sisältää noin 56–100 milligrammaa kofeiinia, kun taas yksi kofeiinitabletti sisältää kofeiinia 100 milligrammaa.

Kofeiinitabletit ovat vaihtoehto, jos ei pidä kahvin mausta tai jos jokin kahvin ainesosa ärsyttää vatsaa. Tosin useimmiten vatsaärsytys johtuu juuri kofeiinista, jota molemmat tuotteet sisältävät. Jotkut voivat myös kokea pillerin ottamisen helpommaksi kahvin keittämisen ja juonnin sijaan.”

Synteettisesti valmistetut kofeiinitabletit ja luonnosta saatavat kahvipavut sisältävät molemmat piristävää ja väsymystä ehkäisevää kofeiinia.

© iStock

Mitkä ovat kofeiinitablettien haittavaikutukset?

”Yleisin kofeiinin aiheuttama haittavaikutus on vatsaärsytys. Kofeiinin jatkuva ja pitkäaikainen käyttö voi myös aiheuttaa kofeiiniriippuvuuden.

Oli sitten kyseessä kahvi tai kofeiinitabletit, niiden pitkäaikaisen käytön lopettaminen voi aiheuttaa erilaisia vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä, ärtyneisyyttä tai masentunutta mielialaa. Vieroitusoireet ovat hyvin yksilöllisiä ja ne voivat olla hetkellisesti vaikeitakin.

Henkilö, joka ei juuri käytä kofeiinituotteita, voi saada yhdestä kofeiinitabletista yllättäviäkin vaikutuksia, kuten sydämen tykytystä.”

Kenelle kofeiinitabletit eivät sovi?

”Kofeiinitabletit eivät sovi henkilöille, jotka ovat yliherkkiä kofeiinille. Niitä ei kannata myöskään käyttää, jos on taipumusta sykkeen muutokseen tai rytmihäiriöihin. Ne eivät sovi myöskään mahahaavasta kärsiville, sillä ne voivat uusia mahahaavan tai pahentaa mahahaavan oireita.

Tuote ei sovi myöskään lapsille eikä raskaana oleville, sillä sikiö ei pysty juuri ollenkaan käsittelemään kofeiinia.

Koska kofeiini vaikeuttaa unen saantia, uniongelmaisten tai nukahtamisvaikeuksista kärsivien ei kannata käyttää kofeiinitabletteja.”

Voiko kofeiinitableteista saada yliannostuksen?

”Kofeiinitablettien liiallisesta käytöstä voi seurata kofeiinimyrkytys. Myrkytysoireita ilmenee, jos kofeiinitabletteja ottaa useamman lyhyellä aikavälillä. Aikuisella myrkytysoireiden raja on 400–600 milligrammaa kofeiinia, mikä tarkoitta 4–6 kofeiinitablettia vuorokaudessa.

Myrkytysoireisiin luetaan mukaan liiallinen kiihtyvyys, levottomuus, hermostuneisuus, vapina, pahoinvointi ja sydämen tykytys. Sydämen lisääntynyt syketiheys voi vakavimmillaan johtaa jonkin asteiseen rytmihäiriöön. Vaikeassa myrkytystapauksessa voi esiintyä myös kouristuksia.

Huomio on hyvä kiinnittää myös kahvin ja kofeiinitablettien yhteiskäyttöön. Turvallinen käyttöannos voi helposti ylittyä, jos saman päivän aikana juo kahvia ja käyttää kofeiinipillereitä. Kun juo esimerkiksi pari kuppia kahvia ja ottaa pari kofeiinipilleriä, sitä ollaan jo 400 milligramman myrkytysrajalla.

Kofeiinin yliannostus on aiheuttanut maailmalla kuolemantapauksia, joten kofeiinipillerit eivät olet täysin vaarattomia.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Kahvin vieroitusoireet yllättivät Sannan – viikon ajan lihaksia särki niin, että ei voinut olla paikallaan

Auttavatko kofeiinitabletit laihtumaan?

”En käyttäisi kofeiinitabletteja laihdutuskeinona. Kofeiini voi vaikuttaa hyvin pienissä määrin rasva-aineenvaihduntaan, jos kyseessä on isompi annos. Tosin isot kofeiiniannokset aiheuttavat haittavaikutuksia.

Kofeiini voi myös vaikuttaa lihasten voiman tuottoon, jolloin esimerkiksi urheilusuoritus voi parantua noin kolmen prosentin verran. Tästä ei tosin koidu kovin suurta hyötyä.”

Selaa ylöspäin