Home » Koti voi mennä alta nopeasti – avopuoliso on eron tai kuoleman jälkeen huonommassa asemassa kuin vuokralainen

Koti voi mennä alta nopeasti – avopuoliso on eron tai kuoleman jälkeen huonommassa asemassa kuin vuokralainen

Mitä talousasioita avoliitto pakottaa pohtimaan?

Saman katon alle muuttaa kaksi käsitystä taloudenpidosta. Rahasta kannattaa etukäteen keskustella ja menoista sopia. Avoliittoon voi liittyä omaisuuden hankintaa, olemassa olevan omaisuuden yhteiskäyttöä tai yhteinen vuokrasopimus.

Pitääkö avoliitossa laatia sopimuspapereita?

Aina voi laatia kirjallisesti kahdenvälisiä sopimuksia. On hyvä sopia asumis- ja remonttikulujen jaosta, jos pari asettuu asumaan toisen omistusasuntoon. Vuokrasopimus kannattaa panna molempien nimiin.

Avoliitto päättyy aina, tulee kuolema tai ero. Jos avopuoliso näyttää omistamastaan asunnosta ovea, lähtö voi tulla äkkiä toisin kuin tavallisessa vuokrakämpässä, jossa omistajan irtisanomisaika on puoli vuotta.

Avoleski ei ilman testamenttia peri edes lapsetonta puolisoaan. Vaikka jättää omaisuutensa perillisilleen, moni tahtoo turvata avoleskensä. Testamentti ja edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä.

Jos ikinä lainaat rahaa avopuolisollesi, tee velkakirja. Vaikka henkilö olisi luotettava, hänen perikuntansa ei välttämättä suhtaudu suopeasti lainaan ilman paperia.

Tunnistaako vastuuttomuuden jotenkin?

Juristin mukaan moni huijattu kertoo huomanneensa merkkejä. Yksi merkki on, jos toinen tahtoo nopeasti edetä suhteessa. Joskus toisen elämäntyyli on pröystäilevä ja kun muutetaan yksiin, hän ei osallistukaan kuluihin.

Yhteinen pankkitili on selkeä ratkaisu arkimenojen hoitamiseen.

© Tinka Lindroth

Jotain kertovat suhteet ex-puolisoihin ja omiin lapsiin. Umpiriidan syy voi olla taloussotku. On toki päteviäkin syitä laittaa välit poikki, kuten väkivalta tai vaino.

Lue lisää: Pitääkö aikuisia lapsia tukea rahallisesti? Erikoispsykologilla selvä mielipide

Sen sijaan kumppani voi olla vastuullinen ilman luottotietojakin. Onhan Suomessa noin 380 000 ihmistä ilman luottotietoja. Lienee hyvä pohja, jos toinen avoimesti kertoo tilanteestaan. Avoliitossa on helppoa pitää rahat erillään.

Kuinka suojata oma omaisuus avoliitossa?

Suojautuminen on varautumista eroon ja perintöihin. Avopuolisot pitävät varansa ja velkansa erossa ja kuolemassa. Kannattaa sopia, mitä erossa tapahtuu yhteisomaisuudelle.

Jos saat paljon rahaa jostakin, vaikkapa yrityskaupasta, varmista, ettei puoliso voi erossa väittää osaa siitä omakseen avoliittolain hyvityspykälän avulla. Pariskunta voi tehdä asiasta kirjallisen sopimuksen.

Tarvitsenko juristin sopimukseen avopuolison kanssa?

Sopimus avoeron varalta on muodoltaan vapaa eikä vaadi todistajia. Tosin todistajien avulla paperista tulee vahvempi. Sopimus varmistaa käytännöt erossa tai toimii pohjana pesänjakajalle riitatilanteessa. Jos omaisuutta on runsaasti ja tulossa on perintöjä, on toki hyvä konsultoida juristia.

Miten jakaa kulut avoliitossa?

Yhteinen pankkitili on selkeä. Tililtä maksetaan ruoka, asuminen, kotivakuutus ja vastaavat yhteiskulut. Muut rahat jäävät omiksi. Yhteistiliä ei missään nimessä pidä perustaa palkka- tai eläketiliksi, vaan vain siirtää omalta tililtä rahaa kuluihin. Yhteistiliksi kannattaa perustaa normaali pankkitili eli sitä voi kumpi tahansa käyttää.

Voi olla vaikeaa sopia kulujen tasa­jaosta, jos toinen tienaa vuodessa miljoonan ja toinen 20 000 euroa. Avoliitossa ei ole elatusvelvoitetta.

Mikä riski on yhteinen asunto- tai mökkilaina?

Yhteinen omaisuus on riski, jos toiselle tulisi velkaa ulosottoon. Pankki tai muu velkoja voi ulosmitata velallisen osuuden. Tämä aiheuttaa yhteisomistuksissa pohdintaa, miten toimia velattoman puolison osuuden kanssa.

Valtaosa ihmisistä hoitaa lainansa, mutta tilanne kannattaa miettiä myös kuoleman varalta.

Avoleski voi toki yrittää ostaa mökin tai asunnon kokonaan itselleen perikunnalta. Jos hänellä on omaa lainaa, hän ei pysty ehkä lunastamaan toisen osuutta ja näin ollen pitää luopua koko paikasta.

Jos asunto tai mökki on jo maksettu, vainajan osuus ei siirry ilman testamenttia avopuolisolle. Yhtäkkiä voi omassa kodissa tai mökissä toisena omistajana olla kuolleen perikunta.

Jos avopuoliso kuolee, miten käy yhteiselle kodille?

Avoliitossa ei tule avolesken oikeutta jäädä asumaan yhteiseen tai toisen omistamaan kotiin, ellei asunnon hallintaoikeutta ole testamentattu leskelle. Lesken asumisoikeus koskee vain naimisissa olevia.

Onko avoliitto selkeä perinnönjaossa?

Kumpikin pitää varansa ja velkansa. Vainajan kuolinpesä ei saa mitään avoleskeltä. Avioliitossa välttäisi merkittävät verot toisen kuoltua. Avioleski saa verovapaan perintöosan 90 000 euroa ja lisäksi lähiomaisena 20 000 euron arvosta perintöä ilman veroja. Jos avopuolisolla oli testamentti, avoleski perii hänet. Avoleski saa periä 20 000 euroa ilman perintöveroja aivan kuin kuka tahansa lähiomainen. 

Asiantuntijana: Asianajaja, varatuomari, osakas Elisa Ilmoniemi, Asianajotoimisto Roihu Oy

Juttu on julkaistu Vivan numerossa 7/2024

Tiesitkö…

• Vuonna 2011 voimaan tullut avoliittolaki koskee ihmisiä, joiden avoliitto on kestänyt viisi vuotta tai parilla on yhteinen lapsi. Avoliittolain hyvityspykälän mukaan avopuoliso voi saada rahallista hyvitystä poikkeustilanteissa, jos hän on ollut kartuttamassa huomattavalla tavalla toisen omaisuutta ja tämä johtaisi perusteettoman etuun toiselle osapuolelle.

• Hyvitystä voi saada, jos on vuosia hoitanut lapsia kotona tai työskennellyt ilman palkkaa toisen yrityksessä. Hyvityssumma on usein lähellä 10 000 euroa. Määrä on kalpea aavistus eläkkeestä, jota olisi kertynyt, jos leski olisi saman ajan ollut työelämässä.

• Omaisuuden arvon kartuttamista on esimerkiksi, jos toinen omistaa kodin, molemmat päättävät keittiön tarvitsevan remonttia ja asuntoa omistamaton avopuoliso maksaa koko remontin. Tulee aika pian ero. Hyöty remontista jää omistajalle ja hänen varallisuutensa vahvistuu. Tällöin maksaja voi saada hyvitystä. Jos liitto jatkuisi, tilanne ei olisi yksiselitteinen – molemmat ehtivät hyötyä remontoidusta keittiöstä.

Selaa ylöspäin