Kuume ilman muita oireita saa monen ihmettelemään, mistä oikein on kyse. Ihmiskehon peruslämpö vaihtelee 35–38 asteen välillä. Keskimäärin aikuisen ihmisen peruslämpö on 36,6 astetta, lapsilla hieman korkeampi. Kehon lämpötila ei ole kuitenkaan tasainen.
– Aamulla kehon lämpötila on tavallisesti puoli astetta matalampi kuin illalla. Myös esimerkiksi ovulaatio vaikuttaa kehon lämpötilaan nostamalla sitä, yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta selvittää.
Kuumeen rajana pidetään tavallisesti 37,5–37,8 astetta. Joillakin ihmisillä kuumeen aiheuttama huonovointisuus voi ilmetä matalammallakin lämmöllä tai päinvastoin vasta korkeammilla lämpöasteilla.
Kuume on kehon hälytysmerkki
Kuume on aina merkki siitä, että kehon puolustusmekanismi on herännyt. Joskus kuume ilman muita oireita saattaa olla sairauden ensimmäinen ja ainoa merkki.
– Joskus kuume voi tulla ensin ja vasta sen jälkeen ilmaantuu muita oireita, jotka selittävät tilaa. Näin saattaa käydä esimerkiksi ihan tavallisen flunssan yhteydessä. Useammin kuitenkin muut oireet tulevat ennen kuumetta.
Jos kuumeen syy on selkeä, voi tilaa jäädä seuraamaan rauhassa kotiin. Kuumetta alentavia tulehduskipulääkkeitä on hyvä ottaa, sillä kuumeesta ei ole todettu olevan käytännön hyötyä sairauden paranemisessa. Pitkään jatkuva kuume saattaa olla jopa riski, sillä esimerkiksi nielussa elelevät meningokokkibakteerit innostuvat lämpötilan noususta ja saattavat aiheuttaa aivokalvontulehduksen.
Kuume ilman muita oireita: milloin on syytä lähteä lääkäriin?
Kummallista kuumeilua ei kannata jäädä seurailemaan kovin pitkäksi aikaa kotiin. Myös silloin, jos kuume vaeltaa edestakaisin, on hyvä varata aika lääkäriin.
– Jos lämpö on alle 38 astetta, tilaa voi seurailla viikon. Jos taas kuumetta on 38,5 astetta tai yli, on syytä hakeutua 3–4 päivän kuluessa lääkärin vastaanotolle. Kun kyseessä on alle kolmen kuukauden ikäinen vauva, on päivystykseen hakeuduttava heti, Lagus muistuttaa.
Hengenvaarallisen korkeana kuumeena pidetään yli 42 asteen kuumetta. Tällöin vaarana on proteiinin vaurioituminen aivoissa. Tila aiheuttaa kouristelua, aivovaurion ja jopa kuoleman.
– Kyse on samanlaisesta ilmiöstä, mitä kananmunanvalkuaiselle käy lämmössä, Lagus kuvaa.
Yli 41 asteen nouseva kuume on harvinaista ja tavallisesti tällaiset lämpötilat johtuvat ulkoisista tekijöistä esimerkiksi saunaan nukahtamisesta.
Voiko kuumeilu viitata allergiaan tai syöpään?
Kun kuume esiintyy ilman muita oireita, on lääkärin vastaanotolla hyvä kertoa, kuinka korkea kuume on, kuinka kauan oireet ovat jatkuneet ja alentavatko tavalliset tulehduskipulääkkeet kuumetta. Tyypillisesti lääkäri kuuntelee tämän jälkeen keuhkot ja katsoo nieluun. Jos selittävää syytä ei löydy tai lisätutkimukset ovat muuten tarpeen, otetaan verikokeita ja mahdollisesti myös röntgenkuva.
Tyypillisimmin kuume ilman muita oireita johtuu jostain infektiosta, kuten hammastulehdus, virtastie- tai munuaisaltaantulehduksesta.
– Munuaisaltaantulehduksessa bakteeri on päässyt nousemaan virtsatietä ylöspäin. Toisinaan ainut oire on kuume, mutta yleensä siihen kuitenkin liittyy toispuolista selkäkipua, joka eroaa tavallisesta lihaskivusta koputteluarkuutena.
Selittämättömän kuumeen syynä voivat olla myös autoimmuunisairaudet, kuten nivelreuma, Crohnin tauti, tai haavainen paksusuolen tulehdus. Joskus taustalta löytyy lääkeaineallergia, kihti tai kilpirauhasen toimintahäiriö. Keskimäärin 20 prosentilta löytyy syöpä.
– Kasvain on kehon sisäinen tunkeilija, jolloin puolustusjärjestelmä saattaa aktivoitua ja nostaa kuumeen. Vakavien sairauksien varalta syy kuumeelle on aina hyvä selvittää, Lagus painottaa.
25 prosentilla, jotka kärsivät kuumeesta ilman muita oireita, ei koskaan löydetä tilalle mitään selitystä, ja kuume laskee aikanaan.