Aasialaista ruokaa myyvä Lai Wong:
Jakomäessä sijaitsevan Shangde-kaupan omistajan Lai Wongin lempivuodenaika on kiinalainen uusivuosi helmikuussa. Silloin hän muistaa aina, miksi hän 12 vuotta sitten halusi perustaa veljensä Weng Wongin kanssa oman aasialaisia elintarvikkeita myyvän puodin.
– Tuntuu hyvältä, kun kuulen ihmisten toivottavan hyvää kiinalaista uuttavuotta. Aikaisemmin pystyin jakamaan juhlapyhien tunnelman vain oman perheeni kanssa, mutta nyt voin elää kaikki festivaalit isomman yhteisön keskellä.
Kaupanpidon tärkein motiivi Laille on juuri aasialaisen kulttuurin vaaliminen. Hänelle on merkityksellistä esimerkiksi se, että hän pääsee puhumaan päivittäin kiinaa, vietnamia ja thain kieltä. Toinen missio on se, että hän voi tarjota ruokaa asiakkailleen kohtuuhintaan.
– Hiljattain eräs opiskelija sanoi, että meidän ansiostamme hänkin pystyy ostamaan laadukkaita pakasteita. Palaute sulatti sydämeni.
Lai sanoo, että hänen ja veljen yhteinen päätös on, että he haluavat tukea vähävaraisia edullisella hinnoittelulla. Se näkyy esimerkiksi siinä, että katkaraputarjous pidetään voimassa aina, kun mahdollista. Merenelävät kuuluvat heistä niin olennaisesti aasialaiseen keittiöön, että kaikilla pitää olla mahdollisuus nauttia niistä.
– Tulin perheeni kanssa Vietnamista Suomeen, kun olin 3. Olimme venepakolaisia. Lapsuuteni oli tosi köyhä. Ruokaa ostaessa piti todella miettiä, miten rahat saisi riittämään.
– Toisaalta muistan myös sen ihanuuden, kun tuli uusivuosi. Silloin ruokaa oli aina yllin kyllin ja itsensä sai syödä varmasti kylläiseksi.
Asiakkaita saapuu kaukaa
Myymälästä löytyy kaikki aasialaisen keittiön perusasiat laadukkaasta riisistä dumplingeihin. Tuotteita on Vietnamista, Thaimaasta, Kiinasta, Japanista, Koreasta… Kauppa ei ole kooltaan suuren suuri, mutta sitäkin tärkeämpi se on monelle.
Tänne tullaan pitkienkin matkojen päästä: Turusta, Tampereelta, Kotkasta. Eräs Lapissa asuva thaimaalainen perhe tekee joka kesä reissun Jakomäkeen ja täyttää seuraavan vuoden riisi-, nuudeli- ja kalakastikevarastonsa.
– Meillä on tosi uskollisia asiakkaita, mistä olemme kiitollisia.
Lain mielestä yrittäjäelämän yksi parhaista puolista on se, että hänellä on mahdollisuus hoitaa perheen asioita työnsä ohella. Hän on ollut lapsuudenperheestään aina se, joka osaa parhaiten suomen kielen.
Siksi hänellä on edelleen tapana auttaa perheenjäseniään tulkkaamalla heille. Hän menee mukaan esimerkiksi vanhempiensa lääkäriin tai veljensä lasten opettaja-vanhempi-tapaamiseen.
– Haluan erityisesti panostaa veljeni lasten kouluun. Minulla itselläni ei ollut mahdollisuutta opiskeluun. Haluan, että seuraavalla polvella asiat on paremmin. Siksi autan lapsia esimerkiksi heidän läksyissään.
Pian on perheen vuoro
Kesällä 2022 tapahtui jotain poikkeuksellista. Shangde meni kiinni kahdeksi viikoksi. Syy oli tärkein mahdollinen: Lain omat häät. Lai ja hänen avomiehensä Francis Wikström vihittiin aviopariksi Espoossa.
Ensin oli luterilainen siunaus, jossa Lai pukeutui valkoiseen hääpukuun. Sen jälkeen pidettiin kiinalainen teeseremonia ja Lai vaihtoi päälleen kiinalaisen hääpuvun.
Lai ja Francis menivät naimisiin kesällä 2022.
Francis ja Lai tapasivat toisensa yhteisen harrastuksen, ilmapistooliammunnan, parissa jo seitsemän vuotta sitten. He rakastuivat ja muuttivat yhteen. Kaupanpito piti Lain kuitenkin niin kiireisenä, että häät ehdittiin järjestää vasta viime vuonna.
– Olen seurannut vuosien varrella monia menestyviä ihmisiä. Valitettavasti monelle käy niin, että he saavuttavat vaurautta ja asemaa, mutta perheen lämpö jää heiltä kokematta.
Lai ei halua olla yksi heistä. Vaikka ura on vienyt kovaa viimeiset 12 vuotta, nyt on perheen vuoro. Pari toivoo lapsia.
– Minulla on maailman ihanin mies. Vaikka hänen työpäivänsä ovat pitkiä, hän ehtii silti tulla kaupalle auttamaan. Hän on aina valmis tukemaan minua.
Suosituimmat tuotteet:
• Pakastekatkaravut
• Tofu
• Yrtit, mm. korianteri ja erilaiset basilikat