Lääkkeillä on haittoja, ja vatsavaivat ovat niistä yleisimpiä. Jos lääke aiheuttaa ripulia, ummetusta tai närästystä, se jää herkästi käyttämättä. Vatsavaivat voivat vaikuttaa elämänlaadun lisäksi lääkkeen tehoon, farmasian tohtori Johanna Räikkönen tietää.
– Ripuli nopeuttaa suolen toimintaa, jolloin lääke ei ehdi vaikuttaa kunnolla. Ummetuksen vuoksi ruoansulatuskanavassa viipyilevän lääkkeen vaikutus voi voimistua ja haitat suolistossa lisääntyä.
Vatsavaivat voivat myös poikia rinnalleen uusia harmeja. Ripuliuloste voi ärsyttää peräaukon ihoa, ummetus altistaa peräpukamille ja närästys vaurioittaa ruokatorven limakalvoa.
Kun lääke vaivaa vatsaa, lääke vaihdetaan toiseen, vatsaa vähemmän ärsyttävään valmisteeseen. Aina korvaavaa valmistetta ei löydy tai vaihto ei auta. Näissäkin tilanteissa oloa voidaan helpottaa.
– Mitä monipuolisempi ja rikkaampi suolistomikrobisto on, sitä vähemmän lääke häiritsee sen tasapainoa. Kun suolistomikrobisto on tasapainossa, vatsa voi hyvin.
Vastustuskykyä Välimereltä
Antibiootit, kortisoni, tulehduskipulääkkeet, tyypin 2 diabetes-, närästys-, vahvat kipu- ja mielialalääkkeet sekä osa hormonitoimintaan vaikuttavista lääkkeistä, kuten e-pillerit, aiheuttavat varsinkin herkkävatsaisille monesti vatsavaivoja. Jotta ne eivät yllättäisi, herkkävatsaisen kannattaa pitää erityistä huolta suolistonsa hyvinvoinnista.
Ruokavalion muuttaminen kasvisvoittoisempaan suuntaan näkyy hyvällä tavalla suolistomikrobistossa jo muutamassa päivässä, Räikkönen kertoo.
– Vatsan sietokykyä voi vahvistaa välimerellisellä, kasvisvoittoisella, kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa sisältävällä ruokavaliolla.
Kasvikset ja neitsytoliiviöljy sisältävät polyfenoleja, jotka muun muassa vähentävät elimistössä tulehdusta lisääviä tekijöitä ja tukevat suoliston limakalvon kuntoa. Kala sisältää terveellisiä omega-3-rasvahappoja, joilla on tulehdusta hillitseviä vaikutuksia.
– Välimeren ruokavaliossa ja sitä mukailevassa, pohjoismaisten ruokavaliosuositusten mukaisessa ruokavaliossa vilja on täysjyvää. Viljan, kasvisten, siemenien ja pähkinöiden kuidut ovat ruokaa hyville suolistomikrobeille.
Välimeren ruokavaliossa punaista lihaa käytetään harvoin. Maitotuotteita käytetään kohtuudella, ja ne ovat yleensä hapatettuja.
– Hapatettujen tuotteiden käyttö saattaa lisätä hyödyllisten suolistobakteerien määrää ja monipuolistaa ja tasapainottaa suoliston mikrobistoa.
Soppakuuri tukee lääkekuuria
Lääkkeiden aiheuttamat vatsavaivat tulevat tyypillisesti lääkehoidon alussa ja ne usein lievenevät, kun hoito jatkuu. Sitä ei tarvitse jäädä odottamaan, vaan sen sijaan voi kokeilla rauhoitusruokavaliota.
– Rauhoitusruokavalio koostuu helposti sulavista ruoista, kuten lämpimistä sosekeitoista, höyrytetyistä vihanneksista, marjapirtelöistä ja puuroista, Räikkönen listaa.
Ruokavalioon kannattaa liittää kuitulisä: psylliumkuitu, marjarouheet, kauralese tai pellavansiemenrouhe. Niiden kanssa tulee muistaa juoda lasi vettä.
– Ruokajuomaksi kannattaa valita lämmintä teetä. Se lisää mahan verenkiertoa ja voi jouduttaa ruoan sulamista.
Kun vatsavaivat viikon, parin kuluttua toivottavasti rauhoittuvat, voi kokeilla tuorelehtisalaatteja. Juuresraasteiden aika on muutaman viikon päästä.
– Marjoilla voi herkutella vapaasti, mutta hedelmien syöntiä kannattaa hillitä. Niiden sisältämä fruktoosi voi löystyttää vatsaa ja kerätä suolistoon ilmaa.
Vaiva poistuu, hoito jatkuu
Lääkehoitoon liittyvät vatsavaivat ovat yleensä ohimeneviä haittoja. Ne usein poistuvat, kun lääkitys loppuu. Suolisto ei toivu hoidosta yhtä nopeasti, ja varsinkin antibioottien vaikutus suolistossa voi kestää pitkään, jopa vuoden.
– Suoliston palautumista lääkehoidosta kannattaa tukea kasvisvoittoisen ruokavalion lisäksi kuituvalmisteilla ja maitohappobakteereilla ainakin noin kuukausi.
Lääke on harvoin ainoa vatsavaivoja selittävä tekijä. Jotta ongelmat eivät uusiutuisi, taustalla olevien juurisyiden kartoittaminen on tärkeää.
– Liian rajoittavat ruokavaliot voivat edistää suolistomikrobiston epätasapainoa ja pahentaa lääkehoitoon liittyviä vatsaoireita.
Taustasyihin tarttumalla ei välttämättä välty kokonaan vatsavaivoilta, mutta ne usein lieventyvät. Jos lääkekuuri stressaavassa ja kiireisessä elämäntilanteessa sekoittaa vatsan, kannattaa miettiä, kumpi on syy ja kumpi seuraus.
– Joskus lääkehoidon aikainen vatsavaiva voi herättää halun pitää itsestä entistä parempaa huolta ja havahduttaa elintapamuutoksiin.
Tarkkana tulehduskipulääkkeen kanssa
Kysy korvaavaa. Tulehduskipulääkkeet heikentävät ruoansulatuskanavaa suojaavaa limakerrosta ja saattavat varsinkin pitkäaikaisessa käytössä altistaa mahan ja pohjukaissuolen haavaumille. Niitä ei saisi käyttää kahta viikkoa pidempään ilman lääkärin ohjetta. Kysy apteekissa vaihtoehdoista: lääkkeettömistä hoidoista ja parasetamolista.
Vaihda vihreään. Lisää tulehduskipulääkekuurilla ruokavalioon lehtivihreitä, kuten pinaattia, lehtikaalia ja mangoldia. Vihreiden kasvisten tulehdusta sammuttavat aineet ja vitamiinit vahvistavat suoliston limakalvoa.
Hörppää piihappoa. Jos tarvitset tulehduskipulääkettä pidempään, ota käyttöön limakalvoja suojaava tuote, esimerkiksi piihappogeeli: kulaus 2–3 kertaa päivässä ja jatka tätä vielä kaksi viikkoa kuurin jälkeen.
Hurahda hapatettuihin. Maitohappobakteerit voivat suojata suolen limakalvoa. Niitä löytyy hapatetuista elintarvikkeista ja valmisteina apteekista. Kokeile kimchiä tai hapatettuja vihannesjuomia ja kombuchaa.
Lähde: Johanna Räikkönen: Voiko vatsasi hyvin? Ruoansulatuskanavan hyvinvointi lääkehoidon aikana. Viisas Elämä 2023
Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 10/2023.