Korvalävistykset vaihtoehtoisiin kohtiin ovat olleet huippusuosittuja viime vuosina, eikä suuntaukselle näy loppua. Korvalävistyksien monet paikat voivat hämmentää. Millä nimellä kukin lävistys tunnetaan ja mitä ne oikeastaan tarkoittavat? Sattuuko rei’itys?
Tähän juttuun olemmekin keränneet kaiken oleellisen tiedon, mitä sinun on hyvä tietää korvalävistyksistä.
Kuinka monta lävistystä voi laittaa yhteen korvaan?
– Nykyään hyvin suosittu look on muutama klassinen korvakoru pehmeällä korvanlehdellä ja lisäksi 1–3 rustolävistystä, lävistäjä Niko Nuotio Helsingin Lävistysliikkeestä kertoo.
Nuotion mukaan jollain voi olla yhdessä korvassa toistakymmentä lävistystä. Pelkästään pehmeälle korvanlehdelle voidaan jo laittaa korvan rakenteesta riippuen 4–5 lävistystä.
Alla oleva kuva antaa kätevän yleiskuvan mahdollisista korvalävistyksen paikoista. Kuva esittelee 16 vaihtoehtoista lävistystä:
Korvanlehti
Pehmeälle korvanlehdelle tehtävät lävistykset ovat kautta aikojen suosituimpia. Klassinen korvakoru, ammattitermiltään lobe, on niin tavallinen, etteivät monet miellä sitä edes lävistykseksi. Nuotion mukaan korvanlehteen voidaan laittaa 1–5 lävistystä mieltymysten ja korvanlehden rakenteen mukaan.
Koru: Lävistettäessä laitettava ensiasennuskoru voi olla tappimallinen koru, josta löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Lävistyksen parannuttua koruksi voidaan vaihtaa erilainen tappi tai rengaskoru.
Korvanlehden lävistyksistä voidaan käyttää nimityksiä kuten lobe, transverse lobe, stacked lobe ja upper lobe. Nimitys riippuu siitä, mihin kohtaan korvalehteä lävistys tehdään.
Helix
Helix on rustolävistyksistä yleisin, jonka moni saattaa ottaa klassisten korvalävistysten lisäksi. Tavallisemmin helix-lävistys tehdään korvan uloimpaan ylärustoon, mutta sen paikka voi vaihdella. Nuotion mukaan samassa korvassa voi olla useita helix-lävistyksiä, jotka menevät pitkin korvan ulkoreunaa.
Koru: Helix on monikäyttöisin korvalävistys, johon sopivat ensiasennuskoruksi erilaiset tappi- ja rengaskorut.
Helix-lävistyksen kanssa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta hiuksia harjatessa. Hiusharjan harjaksilla saattaa vahingossa nykäistä lävistyskorua.
Forward Helix
Forward helix -lävistys on yksi helix-lävistyksistä, ja se sijaitsee korvan yläruston ulkoreunalla lähellä korvakäytävää. Etu-helixin alapuolella voi olla tragus-lävistys.
Koru: Ensiasennuskoruna suositaan tappikorua, mutta parantumisen jälkeen koru voidaan vaihtaa esimerkiksi renkaaseen.
Forward-helixiä voidaan myös kutsua felixiksi.
Snug/Anti-Helix
Snug-lävistys, jota kutsutaan myös anti-helix-lävistykseksi, lävistetään korvan sisäpuolen rustoharjuun, joka on korvakäytävän vieressä. Lävistyksen alapuolella voi olla anti-tragus-lävistys.
Koru: Ensiasennuskoruksi laitetaan usein käyrä barbellikoru, mutta lävistyksen parannuttua koruksi voidaan vaihtaa tappi- tai rengaskoru.
Snug-lävityksessä käytetään ensikoruna barbellia – tankoa, jonka molemmissa päissä on kierre.
Tragus
Tragus-lävistys sijaitsee korvan nipukassa lähellä korvakäytävää. Lävistyksen myötä nipukka turpoaa herkästi ja on arka ensimmäisten viikkojen ajan.
Koru: Ensiasennuskoruksi laitetaan lähes poikkeuksetta labret-koru, joka on kuin barbell-koru mutta litteällä takaosalla.
– Labret-koru laitetaan siksi, jotta itse koru veisi mahdollisimman vähän tilaa korvakäytävästä ja korun tanko saataisiin mahdollisimman pitkäksi turvotuksen varalta, Nuotio toteaa.
Tragus-lävistys on erittäin altis osumille ja nykäisyille hiuksia pestessä tai harjatessa.
Anti-tragus
Anti-tragus-lävistys sijaitsee pienessä rustonpätkässä, joka on korvalehden yläpuolella. Sitä vastapäätä olevassa korvan nipukassa voi olla tragus-lävistys.
Koru: Ensikoruksi laitetaan usein barbelli.
Anti-tragus-lävistyksen paranemisaikana olisi hyvä välttää nappikuulokkeita, jotka painavat lävistystä.
Industrial
Industrial-lävistys on kaksireikäinen lävistys, joka sijaitsee korvan yläosassa. Kaksi lävistysreikää yhdistyy pitkällä suoralla tapilla keskenään. Nuotio kertoo, että industrial on suosittu erityisesti nuorten keskuudessa. Se on yksi näyttävimmistä korvalävistyksistä.
Koru: Ensikoruksi laitetaan yleensä pitkä suora barbellikoru. Myöhemmin lävistykseen voidaan vaihtaa toisenlainen pitkä barbelli tai laittaa kumpaankin lävistykseen yksittäiset korut.
Industrial-lävistyksen molemmat reiät voidaan tehdä yhdellä kertaa tai sitten erikseen.
Daith
Daith-lävistys tehdään korvan sisäpuolen poimuun, joka on lähelle korvakäytävän juurta. Daithin alapuolella voi olla tragus-lävistys.
Koru: Ensikoruksi voidaan laittaa rengas tai kaareva tappi. Rengaskoru on suosituin Daith-lävistyksessä.
Daith-lävistys tunnetaan ”migreenilävistyksenä”, joka uskomuksen mukaan vähentäisi migreenioireita. Tieteellinen näyttö puuttuu.
Rook
Rook-lävistys sijaitsee korvan sisäpuolella, korvan keskikohdan poimussa. Rook-lävistyksen alapuolella voi olla conch -lävistys.
Koru: Ensikoruksi voidaan laittaa joko rengas tai käyrä barbelli.
Rook-lävistyksen paranemisaikana olisi suositeltavaa puhua puhelimeen toisella korvalla.
Conch
Conch-lävistyksen nimi voi vaihdella sen mukaan, mihin kohtaan se on tarkoitus lävistää. Tunnetuimpia ovat conch ja sisempi conch, jotka molemmat laitetaan korvan sisäpuolelle niin kutsuttuun korvan kulhoon.
Koru: Riippuen conchin paikasta, ensikoruksi voidaan laittaa pieni tappimallinen koru (labret tai barbelli). Parantuneeseen lävistykseen voidaan vaihtaa rengas, joka menee korvan ulkoreunan yli.
Tästä kuvaparista näet, mihin conch-lävistys voidaan lävistää.
Lue myös Kotiliesi.fi: Menevätkö kaulakorusi aina solmuun? Tämä nerokas jippo ratkaisee ongelmasi – nämä korujen säilytysvinkit haluat lukea
Kuinka kauan menee, että lävistys on täysin parantunut?
Korvalävistysten paranemisajat ovat yksilöllisiä ja valtavan vaihtelevia, noin 1–12 kuukauden välillä.
Korvanlehdelle tulevat klassiset reiät paranevat pääsääntöisesti viikoissa ja rustolävistykset kuukausissa.
Korvalävistyksen paranemiseen vaikuttavat lävistyksen sijainti, kehon reaktio, henkilökohtainen hygienia ja jälkihoito.
Milloin lävistys kannattaa jättää välistä?
Nuotin mukaan korvan anatomialla ja muodolla on merkitystä siihen, voiko lävistyksen ylipäänsä ottaa. Esimerkiksi korvasta voi puuttua kokonaan se kohta, mihin lävistys kuuluisi sijoittaa.
Lävistäjä voi myös todeta, ettei lävistykselle suunniteltu paikka ole optimaalinen, ja se voi vaikuttaa lävistyksen paranemiseen tai lopputuloksen onnistumiseen. Tällaisessa tapauksessa lävistysreikä voi esimerkiksi hylkiä korua tai puhdistaminen on hankalaa.
Lävistyksen ottamiseen voivat myös vaikuttaa arven liikakasvu ja keloidien muodostuminen. Keloidit ovat arpikudoksen liikakasvua, jota voi ilmaantua lävistyshaavan paranemisen aikana. Taipumus arven liikakasvuun on yksilöllinen ja perinnöllinen, ja niihin liittyy helposti uusiutumisriski.
– Jos tällainen taipumus löytyy, on syytä pidättäytyä korvalävistysten ottamiselta, Nuotio toteaa.
Ammattilaislävistäjällä on paljon tietoa ja kokemusta lävistysten tekemisestä. Hänen puoleen kannattaakin kääntyä, jos pohtii tietyn lävistyksen ottamista.
Paljonko korvan lävistys sattuu kovasta kohdasta?
Yksi kysytyimmistä kysymyksistä lävistäjälle on, paljonko lävistäminen aiheuttaa kipua. Nuotio kertoo, että hänen on vaikea antaa asiakkaalle mitään varmaa vastausta etukäteen.
– Tämä riippuu asiakkaan kipukynnyksestä. Toiset kestävät paremmin kipua kuin toiset. Asiakkaalle voi tulla yllätyksenä kuinka helppo tai kivulias lävistyksen otto oli siihen nähden, mitä hän odotti, Nuotio toteaa.
Nuotion mukaan Industrial-lävistys jakaa eniten ihmisten mielipiteitä, sillä sitä varten tehdään kaksi lävistystä samalla kertaa. Se voi olla tuntua tästä syystä kivuliaammalle kuin yksittäinen lävistys.
Lävistyksen parannuttua koruja voi vaihtaa.
Lävistys valittu, entä se koru?
Korvalävistysten kuin muidenkin lävistysten ensiasennuskorut ovat yleensä titaania tai kultaa, jotka eivät sisällä allergisoivia metalleja kuten nikkeliä. Siksi metalliyliherkkyydestä kärsivä henkilö voi usein ottaa itselleen lävistyksen.
Ensiasennuskoruissa myös pyritään välttämään hopeaa. Nuotion mukaan hopeakorut tummuvat herkästi, ja ne saattaa värjätä lävistyksen ympärillä olevaa ihoa. Hopeakoruja pitäisi myös säännöllisesti puhdistaa, etteivät ne tummuisi.
– Korua ei tulisi ottaa pois lävistyksen paranemisvaiheessa. Tästä syystä hopeakorut ovat epäkäytännöllisiä ensikoruina, Nuotio kertoo.
Kun lävistys on parantunut kokonaan, voi siihen vaihtaa mieleisensä korun. Nuotion mukaan koruja vaihdetaan korvaan mielellään liikkeessä lävistäjän avulla.
Hoida lävistys oikein:
Tärkeintä on säännöllinen ja oikeaoppinen puhdistaminen. Lävistyshaava erittää kudosnestettä, jota tulee päivittäin pestä pois keittosuolaliuoksella ja vedellä, kunnes erittäminen loppuu.
Korun koskettelua, liikuttelua, vaihtamista ja poistamista tulisi välttää paranemisen ajan.
– Lävistyksen hoito vaatii kärsivällisyyttä ja vähän omistautumista – varsinkin silloin jos lävistys on ahtaassa vaikeasti puhdistettavassa paikassa. Palkintona kuitenkin saa uniikin korvalävistyksen, Nuotio toteaa.
Rustolävistykset alkavat olla entistä arkisempi näky.
Mistä tietää, onko lävistys tulehtunut?
Nuotion mukaan ensimmäisten viikkojen aikana lievät tulehduksen merkit lävistyksessä ovat yleisiä ja kuuluvat normaaliin haavan paranemisprosessiin.
– Lävistyksen takia ihoon tulee syvä ihovaurio, johon tulee tulehdusreaktio. Yleisimpiä lävistyskohdan oireita ovatkin punoitus, turvotus, särky ja kudosnesteen eritys, Nuotio kertoo.
Turvotuksen ja säryn lievitykseen voidaan käyttää esimerkiksi kylmähaudetta tai särkylääkettä.
Joillakin voi esiintyä isompia komplikaatioita, jotka vaativat aina hoitoa. Esimerkiksi lävistys voi myös turvota niin paljon, että ensiasennuskoru täytyy vaihtaa toiseen.
– Lisäksi voidaan puhua myös bakteeriperäisestä tulehduksesta. Infektion hoitoon voidaan määrätä antibioottikuuri, ja vaikeammissa tapauksissa lävistyksestä luopuminen voi olla ainoa vaihtoehto, Nuotio kertoo.
Korvalävistyksen paranemisessa kannattaakin noudattaa lävistäjältä saatuja hoito-ohjeita, ja tällä tavoin minimoida riskit. Jos kuitenkin jotain ilmenee paranemisen aikana, on syytä kääntyä lävistäjän tai tarpeen vaatiessa lääkärin puoleen.
Lähteenä käytetty myös: Lävistysliike.fi