Machiavellismi on laskelmoivaa oman edun tavoittelua. Machiavellisti kohtelee ihmisiä välineinä ja pyrkii esimerkiksi toista imartelemalla ja manipuloimalla saamaan hänet toimimaan oman mielensä mukaan.
”Usein mainitaan, että machiavellistit ovat karismaattisia henkilöitä, ja he tekevät hyvän ensivaikutelman muihin”, kertoo manipulointiin perehtynyt erikoispsykologi Satu Pihlaja.
Machiavellismiin on liitetty myös emotionaalinen kylmyys sekä häikäilemätön ja piittaamaton käytös.
”Jos tavallinen ihminen manipuloi tai yrittää saada toista omalle puolelleen epärehellisellä tavalla, hän tuntee siitä usein syyllisyyttä. Hän ymmärtää, ettei toiselle voi valehdella ja että toisenkin etua tai yhteistä etua pitää miettiä. Machiavellistilla tällaisia ajatuksia tai tunteita ei tule, vaan hän pystyy olemaan kylmä ja välinpitämätön.”
Nimensä termi on saanut filosofi Niccolò Machiavelliltä, jonka teos Ruhtinas kertoo siitä, kuinka päästä valtaan ja ylläpitää sitä.
Machiavellismi on ihmiselle muodostunut selviytymistapa
Machiavellismi on liitetty psykologiassa niin sanottuun synkkään kolmikkoon, johon kuuluvat machiavellismin lisäksi psykopatia ja narsismi. Kolmikkoa yhdistää empatian puute.
Toisin kuin psykopatia ja narsismi, machiavellismia ei kuitenkaan löydy persoonallisuushäiriöiden luokituksesta.
”Ajattelisin, että machiavellismi on pikemminkin ihmiselle muodostunut selviytymistapa kuin persoonallisuushäiriö”, Pihlaja sanoo.
Koska kyseessä ei ole diagnosoitu häiriö, sitä, miksi joistain ihmisistä kehittyy machiavellisteja, ei ole systemaattisesti tutkittu.
Manipuloinnista kuitenkin tiedetään se, että kyseessä on jossain määrin opittu tapa. Ehkä lapsuudessa oma vanhempi on toiminut manipuloivasti, ja lapsi on saanut häneltä mallin, että näin elämässä pääsee eteenpäin.
Manipulointiin voi liittyä myös kokemus siitä, että omat toiveet eivät tule kuulluksi. Tämän takia omaa etuaan on pitänyt opetella ajamaan vilpillisin keinoin. Manipuloijasta voi tuntua siltä, että on oikeutettua ja sallittua toimia näin.
Machiavellismi – kolme tunnusmerkkiä
emotionaalinen kylmyys
häikäilemättömyys
taipumus manipuloida
Lue myös: Tietyt piirteet altistavat manipuloinnille – näin tunnistat hienovaraisen ohjailun
Sivuuta imartelu ja pidä puolesi machiavellistin kanssa
Jos omasta lähipiiristä löytyy machiavellisti, on tärkeää ymmärtää, että henkilö ajaa vain ja ainoastaan omaa etuaan. Hän ei mieti perheensä yhteistä hyvää tai työyhteisönsä hyvinvointia.
Machiavellistin kanssa toimiessa pitää olla tarkkana omista rajoistaan sekä opetella kieltäytymään ja tuomaan oman mielipiteensä vahvasti esille, vaikka se tuntuisi vaikealta. Näin hän ei pääse jyräämään eikä saa valtaa päättää kaikesta.
Vuorovaikutustilanteita voi harjoitella etukäteen, Pihlaja kertoo. Hän on yhdessä kollegansa Nina Lyytisen kanssa koonnut rajojen asettamiseen liittyviä harjoituksia tietokirjaan Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena 2024).
”Kun machiavellisti manipuloi, hän tekee kieltäytymisen tai vastustamisen mahdollisimman vaikeaksi. Hän saattaa esimerkiksi imarrella ja sanoa, että sinun osaamisellasihan tämä työprojekti on ihan pikkujuttu. Kun osaat sivuuttaa imartelun, pystyt kieltäytymään tehtävästä tai vaatimaan, että saat kunnian itsellesi, jos projektiin suostut.”
Harkinta-ajan pyytäminen on myös tehokas keino.
”Manipulointitilanteisiin liittyy usein vaatimus siitä, että päätös pitäisi tehdä äkkiä. Paineen alla ihminen saattaa suostua johonkin, joka jälkikäteen tuntuu väärältä. Siksi kannattaa opetella ottamaan aikaa päätöksen tekemiseen.”
Lue myös Kotiliesi.fi: Terve itsekkyys on rajojen asettamista – Kotilieden lukijat paljastavat parhaat vinkkinsä
Voiko machiavellismista päästä eroon?
Koska machiavellismi ei ole diagnoosi, tutkimustieto ilmiöstä on vähäistä. Siihen voidaan kuitenkin jossain määrin soveltaa narsismista tiedettyjä faktoja.
”Tiedetään, että narsistin on vaikeaa muuttua, jollei hänellä itsellään sitten ole vahvaa halua muutokseen.”
Kenties machiavellistikin voi muuttua, jos hän haluaa oppia toimimaan muita kohtaan reilummin. Hän on ehkä saattanut huomata, että hänellä on vaikeuksia ihmissuhteissaan ja haluaa parantaa niitä.
”Taitava psykoterapeutti voi pitkässä psykoterapiassa auttaa machiavellistia huomaamaan, kuinka hän rikkoo toisten rajoja. Terapian myötä henkilö voi oppia toimimaan tulevaisuudessa toisella tavalla.”