Home » Mikä ihmeen ikikoru? Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää uudesta korutrendistä

Mikä ihmeen ikikoru? Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää uudesta korutrendistä

Aiemmin kerroimme, että trenditietoiset himoitsevat nyt persoonallisia kasarikoruja. Persoonallisten ja runsaiden kasarikorujen rinnalle on tullut uusi villitys: minimalistiset kestokorut, joita kutsutaan myös nimellä ikikoru.

Sosiaalisessa mediassa esille noussut trendi on erityisesti nuorten naisten suosiossa. Toisin kuin tavalliset korut, ikikoruja ei tarvitse koskaan ottaa pois. Selvitimme, mistä tässä ilmiössä on kyse.

Mikä on ikikoru?

Ikikorut ovat koruja, jotka hitsataan ranteeseen, kaulaan tai nilkkaan kiinni. Niissä ei ole lukitusta, joten ne on leikattava irti, jos ne halutaan poistaa. Kestokoruja tekevät kultasepänliikkeet.

– Ikikoru on ihanteellinen vaihtoehto henkilöille, jotka etsivät minimaalista ja persoonallista korua, jota voi kerrostaa muiden korujen kanssa, kertoo Natalina Jewellery liikkeen toimitusjohtaja Lina Nyman.

Hänen yrityksessään on tehty pysyviä ikikoruja asiakkaille toukokuusta lähtien.

Ikikorun voi ottaa esimerkiksi ystävän kanssa ystävyyden merkiksi. ©Natalina Jewellery

Nyman kertoo, että ikikoruilla voi olla myös erityistä tunnearvoa. Jotkut asiakkaat haluavat merkitä erityisiä tilaisuuksia tai juhlistaa ystävyyttä tai rakkautta ottamalla pysyviä koruja yhdessä ystäviensä tai läheistensä kanssa.

Nyman kertoo, että ikikorujen hinnat vaihtelevat 55 eurosta yli 200 euroon. Kustannukset riippuvat valitusta korumateriaalista ja korun sijoituspaikasta.

Ikikorun ketjujen paksuus vaihtelee 1,5-4 mm väliltä. ©Natalina Jewellery

Lue myös Kotiliesi.fi: Löytyykö kaapeistasi vanhoja Kalevala Korun koruja? Näin tunnistat aidot yksilöt

Näin ikikoru laitetaan:

1) Valitse ketju

Ikikorun asennusprosessi alkaa ketjun valinnalla. Ketjun pituus valitaan sen mukaan mihin ikikoru ollaan laittamassa, ja sen pituutta voidaan säätää. Samalla valitaan myös hitsausrengas, jolla ketjun päät kiinnitetään yhteen. Hitsausrengas valitaan ketjun materiaalin mukaan eli esimerkiksi hopeiseen ketjuun valitaan hopeinen rengas.

2) Valitse halutessasi riipus.

Jotkin korulaittajat, kuten Natalia Jewellery, tarjoavat myös mahdollisuuden lisätä ikikoruun riipuksen. Riipus voi olla esimerkiksi horoskooppimerkki, nimikirjaimet tai jokin muu symboli. Riipus voidaan kiinnittää ketjuun hitsauslenkkiin tai antaa sen liikkua vapaasti ketjussa, riippuen siitä, millaisen ilmeen haluaa ikikorulle.

3) Mittaa oikea koko

Ennen asennusta on tärkeää mitata oikea koko varmistaakseen, että ikikoru istuu mukavasti ja turvallisesti. Koruasentaja auttaa määrittämään sopivan koon, jossa on hieman liikkumavaraa. Tällöin ikikoru ei ole liian tiukka eikä liian löysä.

4) Hitsaus

Kun kaikki valmistelut on tehty, siirrytään ikikorun kiinnitysvaiheeseen eli hitsaukseen. Koruasentaja aloittaa laittamalla nahkapalan ihon ja rannekkeen väliin. Toisessa kädessä hän pitää hitsauslaitetta, joka näyttää ylisuurelta kuulakärkikynältä. Toisessa kädessä hän pitää pihtejä. Hitsauslaitteen avulla ketjun päihin hitsataan hitsausrengas, joka pysyvästi kiinnittää ikikorun osat yhteen.

Koko prosessi kestää yleensä noin 15 minuuttia.

Ovatko ikikorut turvallisia?

Nymanin mukaan ikikorut ovat täysin turvallisia ammattilaisen asentamana. Ammattilaiskäyttöön suunnitellun mikrohitsauslaitteen hitsauskynä on hyvin ohut, ja hitsausjälki on tarkasti kontrolloitua.

– Hitsauskynä ei kosketa ihoa, sillä iho suojataan nahkapalalla korun alta. Varotoimenpiteenä korun asennuksessa käytetään myös suojalaseja, Nyman kertoo.

Asennuksen jälkeen on kuitenkin olemassa riskejä, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen korun laittamista. Näihin kuuluu allerginen reaktio metallille sekä ihoärsytys, jos ikikoru on liian tiukka tai aiheuttaa kitkaa iholle.

Riskejä pyritään minimoimaan selvittämällä etukäteen, onko asiakkaalla metalliallergioita. Nyman kertoo, että gold-filled-ketjuissa on kultasekoitteiden lisäksi muita metalleja, joten ne eivät välttämättä sovi kaikille. Oikean pituisen ketjun valinnalla pyritään taas varmistamaan, ettei ikikoru ole liian tiukka tai aiheuta hankausta.

Alla olevalta videolta voit nähdä, kuinka ikikoru kiinnitetään ranteeseen:

Lue myös: Lävistys korvaan – 16 eri kohdasta? Kaikki, mitä tarvitsee tietää korvarei’istä

Voiko ikikorun poistaa?

– Ikikorujen tarkoitus on olla osa kehoamme ikuisesti, mutta tarvittaessa ne voi poistaa leikkaamalla saksilla tai kynsisaksilla. Muistaa vaan leikata ikikoru juuri siitä kohdasta, jossa hitsausrengas on kiinnitetty. Tällöin koru voidaan helposti hitsata uudelleen kiinni, Nyman kertoo.

Milloin voit (ja milloin et voi) käyttää ikikorua?

Nyman kertoo, että he saavat usein kyselyitä siitä, voiko ikikorun ottaa pois tietyissä tilanteissa.

– Lähtökohtaisesti ikikoru sopii kaikille. Se on hyvin siro ja oikein asennettuna hyvin huomaamaton, joten siitä ei ole haittaa arkikäytössä, Nyman sanoo.

Kestokoruja voi käyttää liikuntaharrastuksissa, saunassa, suihkussa ja uidessa ilman ongelmia. Vedelle altistuminen voi toki kuluttaa korua nopeammin.

Nyman kertoo, ettei lentokentällä tarvitse ottaa pois ikikorua turvatarkastusta varten. Pienet ja yksittäiset korut eivät laukaise turvatarkastuksen skanneria. On kuitenkin hyvä mainita korusta turvatarkastajalle.

On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa Nyman suosittelee käyttämään omaa harkintaa ja kysymään neuvoa ammattilaiselta ennen ikikorun ottamista.

Työpaikalla, jossa korujen käyttö ei ole sallittua, ikikoru voi olla este. Tässä tapauksessa on parasta selvittää työnantajalta, onko korun käyttö sallittua.

Raskauden aikana ikikorun käyttöä ei erityisesti rajoiteta, mutta kannattaa huomioida mahdollinen turvotus. Nyman kertoo, että koru voidaan tarvittaessa jättää löysemmälle, etenkin alkuraskaudessa, jolloin turvotusta voi esiintyä enemmän.

Entä jos tarvitsee käydä röntgen- tai magneettikuvauksissa? Ennen kuvauksia Nyman suosittelee keskustelemaan lääkärin kanssa ja selvittämään, tarvitseeko mahdollinen ikikoru poistaa kuvauksen ajaksi. Sama pätee myös mahdollisen leikkauksen yhteydessä.

Ikikoru on helppo tarvittaessa poistaa. ©Natalina Jewellery

Kuinka kauan ikikoru pysyy hyvänä käytössä?

Kuten kaikki korut, myös ikikorut voivat ajan myötä tummua ja kulua. Erityisesti hopeiset korut ovat alttiita kemikaalien ja ilman epäpuhtauksien aiheuttamalle tummumiselle. Nyman suositteleekin säännöllisesti puhdistamaan ja kiillottamaan korun.

– Jos kotona tehdystä puhdistuksesta huolimatta ikikoru menee huonoon kuntoon, hitsausrenkaan voi leikata auki ja korun viedä koruliikkeeseen puhdistettavaksi. Puhdistuksen jälkeen koru voidaan hitsata uudelleen kiinni, Nyman kertoo.

Selaa ylöspäin