Home » Minna Oulasmaa löysi ensimmäisen aidon rakkaussuhteen, kun oli jo isoäiti

Minna Oulasmaa löysi ensimmäisen aidon rakkaussuhteen, kun oli jo isoäiti

Minna Oulasmaa on paitsi Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija myös puoliso, äiti, isoäiti, tytär, sisko ja täti. Hänen puolisonsa on yritysvalmentaja, ja myös poika, isä, veli, eno ja setä Mika Pesonen, jonka kanssa Minna on kirjoittanut lukuisia ihmissuhteita käsitteleviä kirjoja.

Perheen ruokapöydän ääressä puhutaankin ihmissuhteista niin aamiaisella kuin iltapalalla.

– Tapasimme Mikan kanssa nettitreffeillä kypsällä iällä, kun kummallakin oli jo takanaan riittävästi eroja ja elettyä elämää. Meillä tulee juuri kymmenen vuotta yhdessäoloa täyteen. Mutta heti aluksi huomasimme, että olemme esimerkiksi temperamenteiltamme täysin vastakkaisia, Minna sanoo.

Minna on temperamentiltaan introvertti ja asiakeskeinen; hän viihtyy hyvin yksinkin ja kuormittuu liiasta sosiaalisuudesta. Mika puolestaan on ekstrovertti, joka nauttii työstään monien eri ammattiryhmien valmentajana.

– Temperamenttieromme näkyy kaikessa, mitä teemme. Mika maalaa suurella pensselillä, minä nyhrään yksityiskohtia. Mutta meillä on työkalut käsitellä näitä eroavaisuuksia. Se on kaikissa lähisuhteissa olennaista: että vaikka väistämättä tulee törmäyksiä, niitä pystytään purkamaan ja käsittelemään.

Minna ja Mika ovat kirjoittaneet yhdessä tietokirjoja muun muassa temperamenteista, parisuhteen hehkusta ja vuorovaikutuksesta tiimityössä. Viime aikoina Minnan työ on painottunut erityisesti isovanhempiin ja monen sukupolven kohtaamisiin.

Siksi Minna kertoi myös kuusi painavaa ihmissuhdeneuvoa, jotka pätevät niin parisuhteeseen kuin muihinkin läheisiin ihmissuhteisiin.

Minna näkee vastaanotollaan paljon perheitä, joiden välit ovat huonot monen sukupolven ajalta kertyneiden vaikeuksien vuoksi.

– On paljon puhumattomuutta ja huonoja ihmissuhteiden malleja. Samaa käytösmallia ei tarvitse itse jatkaa, mutta se harvoin katkeaa, ellei sitä tee tietoisesti.

Minna kertoo esimerkin: Mika-puoliso päätti katkaista sukupolvien puhumattomuuden ketjun. Mika alkoi puhua kaikesta. Muutos oli valtavan suuri, ja näkyy nyt avoimissa ja lämpimissä väleissä aikuisten poikien kanssa.

Minna on kohdannut monia isovanhempia, jotka vasta siinä elämänvaiheessa ymmärtävät, mikä on ollut pielessä.

– He sanovat, että kunpa minulla olisi ollut tämä viisaus aiemmin. Mutta on täysin mahdollista korjata suhteita vielä esimerkiksi ikääntyneen vanhemman ja aikuisen lapsen välillä, Minna sanoo.

Viime ajat Minna on keskittynyt Väestöliiton perhe- ja ihmissuhteiden asiantuntijan työssään erityisesti vanhemmuuteen, isovanhemmuuteen ja parisuhteeseen.

Minna Oulasmaan teesit

1. Tunnista tyyppisi.

– Olen vahvasti introvertti ’kivi-ihminen’, joka viihtyy hyvin itsekseen missä tahansa. Mieheni on ’ilmapalloihminen’, joka näyttää tunteensa ja nauttii ihmisten seurasta. Olemme erilaisia, mutta onnellisia yhdessä.

2. Katkaise paha ketju.

– Tyttäreni sanoi minulle kerran yläasteikäisenä: ”Kuule, pidä noi sun pelkosi ihan vain itselläsi, minä en niitä suostu vastaanottamaan!” Muistan, miten nuo sanat pysäyttivät. Sain hyvän opin siitä, että emme aikuisena koskaan ymmärrä, miltä jokin asia tuntuu lapsesta – ja miten paljon voimme oppia puutteistamme kuuntelemalla lapsiamme, jos emme heti ala puolustaa vanhemmuuttamme.

3. Opi kokemuksistasi.

– Löysin ensimmäisen aidon rakkaussuhteen vasta Mikan kanssa, ja olin sentään tavatessamme jo isoäiti. Olimme kumpikin tahoillamme kokeneet monenlaista, mutta vasta siinä kohtaa elämääni olin kypsä tähän. Koskaan ei ole liian myöhäistä rakastua.

Minna Oulasmaa, 56

Työ

Väestöliiton perhe- ja ihmissuhteiden asiantuntija ja yksityisenä ammatinharjoittajana parisuhde- ja seksuaaliterapeutti, työnohjaaja, tietokirjailija.

Perhe

Asuu Espoossa. Puoliso Mika Pesonen. Minnalla on kaksi aikuista lasta ja Mikalla kolme aikuista lasta. Minnalla on myös 12-vuotias lapsenlapsi.

Ajankohtaista

Marraskuussa ilmestyi Väestöliiton verkkosivuille Minnan toimittama ”Kerro mulle!”-opas, joka käsittelee lähisuhteita.

Juttu on osa Kotilääkärissä 10/2023 julkaistua kansikokonaisuutta.

Selaa ylöspäin