Hanan poresuutin on juoksuputken sisään asennettava hanan osa, jonka tehtävänä on rajoittaa ja tasoittaa veden virtausta. Käsi sydämelle – milloin viimeksi olet puhdistanut kotisi hanojen poresuuttimet eli nämä pienet, pyöreät levyt hanan juoksuputken päässä?
Jos vastaus on hyvin kauan sitten, ei hätää. Ehkä et jopa edes muista siihen ikinä koskeneesi Hanan poresuutin ei viikkosiivouskohteisiin kuulukaan. Sen puhdistus on aiheellista oikeastaan vain silloin, kun veden valuminen hanasta häiriintyy.
– Jos vettä tulee hanasta normaalisti, poresuuttimelle ei tarvitse tehdä mitään. Jos vesi alkaa tulla hanasta roiskuen tai muuten huonosti, suutin on syytä tarkastaa, sanoo myyntiedustaja Lassi Lahti hanavalmistaja Orakselta.
Kalkkipitoinen vesi ja roskat tukkivat poresuutinta
Puhdistukselle Lahti ei anna tarkkoja määräaikoja. Rutiinitarkastuksen voi halutessaan tehdä esimerkiksi vuoden välein.
– On hyvin paljon kiinni veden laadusta ja hanan käyttömääristä, kuinka usein hanan poresuutin tarvitsee puhdistaa. Yleensä puhutaan vuosista ennen kuin hana osoittaa huonontuneen vedentulon tai tukkeutumisen merkkejä.
Poikkeuksena voivat olla uudisrakennukset, joiden putkistoihin on jäänyt rakennus- ja asennusaikaista roskaa loppuhuuhtelusta huolimatta. Tällöin poresuutin voi alkaa tukkeutua lyhyenkin ajan jälkeen.
Myös kalkkipitoinen, kova vesi edistää hanan poresuuttimen tukkeutumista. Suomalainen vesijohtovesi on pääosin pehmeää ja vähäkalkkista, mutta poikkeuksiakin on esimerkiksi oman kaivon käyttäjissä. Kalkin kertyminen näkyy poresuuttimessa valkoisena sakkana.
Lue myös: Suihkupään puhdistus helposti, edullisesti ja ekologisesti – katso ohjeet
Hanan poresuutin – näin sen saa irti ja puhdistettua
Kun hanan poresuutin on aika puhdistaa, sen saa yleisimmissä hanamalleissa auki helposti kiertämällä.
– Mekanismi vaihtelee hieman hanamalleittain, mutta pääsääntöisesti kotitalouksien hanoissa poresuutin on irrotettavissa kiertämällä. Se onnistuu ihan käsivoimalla tai tavallisella kiintoavaimella, jollaisia löytyy joka kodin työkalupakista, Lahti kertoo.
Uudemmissa hanamalleissa sen sijaan poresuuttimen irrottamiseen voidaan tarvita erikoistyökalua. Jos erikoistyökalua tarvitaan, se yleensä tulee hanan mukana.
Mikäli erikoistyökalua ei ole tai sen on hukannut, työkalun saa hankittua varaosana useimmista LVI-alan liikkeistä ja rautakaupoista.
Poresuuttimen puhdistus onnistuu parhaiten sormin ja vedellä.
– Mahdollisesti kevyt rapsuttelu pienellä harjalla, kuten hammasharjalla on riittävä pesu poresuuttimelle. Pesuaineita ei tarvitse käyttää, Lahti vinkkaa.
Siitä miten tunnollisesti suomalaiset muistavat tarkistaa ja puhdistaa hanojensa poresuuttimet, Lahdella on selkeä mielipide:
– Uskon, että ihmiset aika hyvin oivaltavat, että poresuutin tarvitsee aika ajoin puhdistaa.