Home » Moni lemmikin omistaja ei kyseenalaista eläinlääkärikuluja, vaikka ehkä pitäisi – Ari kertoo käynnistä, joka köyhdytti häntä liki 1000 eurolla

Moni lemmikin omistaja ei kyseenalaista eläinlääkärikuluja, vaikka ehkä pitäisi – Ari kertoo käynnistä, joka köyhdytti häntä liki 1000 eurolla

Eläinlääkärikäynnistä voi joutua nykyään maksamaan hurjia summia. Inflaatio, yleisten kulujen nousu sekä palkkakulujen kasvu ovat nostaneet eläinlääkärimaksujen hintoja, Annan artikkeli kertoo.

Etenkin yksityisellä eläinlääkäriasemalla käynti voi tulla kalliiksi, koska yksityisellä puolella vallitsee vapaa markkinatalous eikä hintasääntelyä ei ole. Kunnallisella puolella kunnallinen eläinlääkäritaksa määrittelee enimmäishinnan, jonka kunnallinen eläinlääkäri voi periä käynnistä, tutkimuksista ja toimenpiteistä.

Kunnalliselle eläinlääkärille ei kuitenkaan aina pääse. Akuuteissa lemmikin sairaustapauksissa, varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin, ainoaksi vaihtoehdoksi jää usein yksityinen eläinlääkäri.

Kun kysyimme Annan lukijoilta, maksaako eläinlääkärillä käynti jo liikaa, 80 prosenttia vastasi myöntävästi. Syyskuussa 2024 toteutettuun kyselyyn vastasi 133 henkilöä ympäri Suomea. Vastaajat olivat 30-82-vuotiaita. 60 prosentilla vastaajista oli lemmikkinä koira, 40 prosentilla kissa. Yksittäisillä vastaajilla oli lemmikkinä joitain muita eläimiä.

Lääkärikäyntejä on pitänyt lykätä tai jättää välistä

Eläinlääkäritketju Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Sanna Silvonmäki perustelee nykyistä eläinlääkäripalvelujen hintatasoa yleisten kustannusten nousun lisäksi tarjottujen palveluiden laadulla ja laajuudella.

”Eläinlääketiede on myös ottanut viime vuosina pitkiä harppauksia osaamisen, diagnostiikan ja laitteiston suhteen, minkä ansiosta lemmikkejä voidaan hoitaa entistä kattavammin. Ja toisin kuin humaanipuolella, eläinlääkäripalveluiden hinnassa on 25,5 prosentin arvonlisävero”, Silvonmäki kertoo.

Vaikka hintatasolle löytyy perusteluja, suuret eläinlääkärimaksut voivat vaikuttaa siihen, millaista hoitoa omalle lemmikille on mahdollista antaa. Kolmannes Annan kyselyyn vastaajista kertoi, että tiettyjä hoitotoimenpiteitä on pitänyt lykätä tai jättää kokonaan välistä, koska rahaa niihin ei ole ollut.

Esimerkiksi rokotusaikoja on siirretty eteenpäin, sterilointeja jätetty tekemättä ja laajoista tutkimuksista kieltäydytty.

”Hinnat ovat jäätäviä ja lähteneet täysin lapasesta”, kommentoi eräs vastaaja.

”Hammaskiven poisto 12-vuotiaalta espanjanvesikoiralta ei tule kuuloonkaan, koska se on liian kallista”, kertoi toinen.

Arvokkaat hammashoitomaksut nousivat useissa muissakin vastauksissa esiin.

Pitkän linjan koiraharrastaja, muutaman pentueenkin kasvattanut Ari Ruotsalainen näkee, että lemmikkien hammashuolto vaikuttaa olevan kultakaivos monille eläinklinikoille.

”Hammashuolto on toki perusteltua, sillä jos eläimellä on hampaissaan jotain vikaa, se usein salaa sen ja vointi on usein parempi toimenpiteen jälkeen. Mutta eläimen ikä ja toimintakyky pitää ottaa huomioon. Jos vanhalle eläimelle tehdään nukutuksessa hammashoitoa, kuten poistetaan hampaita, toipuminen saattaa olla hidasta. Eläin ei edes välttämättä toivu operaatiosta entiselleen. Tämä pitää myös omistajalle tehdä selväksi toimenpidettä harkitessa”, Ruotsalainen sanoo.

Kuinka paljon olisit valmis maksamaan lemmikkisi
eläinlääkärikuluista, jos se sairastuisi nyt?

Kysyimme lukijapaneeliltamme, kuinka paljon lemmikin eläinlääkärikäynnistä voisi maksaa. Noin kolmannes vastaajista maksaisi lemmikkinsä terveydenhoidosta 100–300 euroa, mutta viidennes olisi valmis maksamaan jopa yli 1000 euroa.

Alle 100 euroa: 17 prosenttia vastaajista

100–300 euroa: 29 prosenttia vastaajista

300–500 euroa: 17 prosenttia vastaajista

500–700 euroa: 4,5 prosenttia vastaajista

700–1000 euroa: 12 prosenttia vastaajista

Yli 1000 euroa: 20 prosenttia vastaajista

Mikä hammashoidossa maksaa?

Eläinten hammashoito on hyvin erilaista verrattuna ihmisten hammashoitoon. Hoito tehdään aina nukutuksessa, mikä myös tuo lisäelementtejä toimenpiteeseen.

”Ennen hammashoitoa lemmikille tehdään terveystarkastus anestesiakelpoisuuden määrittämiseksi. Tämän jälkeen annetaan esirauhoitus ja asetetaan henkitorveen hengitysputki, joka kytketään anestesialaitteeseen. Potilaan elintoimintoja seurataan valvontalaitteiston avulla ja koulutetun hoitajan toimesta koko nukutuksen ja heräämisvaiheen ajan”, Silvonmäki luettelee.

Lisäksi eläimen hammashoitoon kuuluu röntgenkuvaus, jotta hampaiden ja suun terveydestä saadaan oikea käsitys.  

”Kotihoidolla on iso merkitys suun terveydenhuollossa, ja jokaisen lemmikin hampaita tulisikin harjata kotona säännöllisesti. Se on tehokkain tapa säästää hammashoitokuluissa.”

Eläinten hammashoito koostuu monesta osasta, mikä vaikuttaa myös kustannuksiin.

© iStock

Lemmikin omistajan voi olla vaikea arvioida, onko hoito tarpeen

Sekä omien että lähipiirinsä kokemusten perusteella Aki Ruotsalaisesta vaikuttaa siltä, että eläinlääkäriasemilla saatetaan hyväksikäyttää lemmikin omistajan hätää ja tietämättömyyttä siitä, millaista hoitoa lemmikki todella tarvitsee.

”Hoitohenkilökunnan ei tulisi syyllistää tai painostaa kalliisiin hoitotoimenpiteisiin.”

Vaikka lemmikin hoidosta päättää aina omistaja itse, harva uskaltaa kyseenalaistaa eläinlääkärin sanomisia.

”Minutkin eläinlääkäri sai puhuttua pyörryksiin ja vakuutettua, että koirani hampaat pitää putsata nukutuksessa ja että sairaalaolosuhteissa se on täysin turvallista. Hampaita lopulta myös poistettiin. Operaatio maksoi reilut 900 euroa, ja kokemus oli monella tapaa ongelmallinen. Koira ei enää toipunut siitä ennalleen, ja se jouduttiin lopettamaan muutaman kuukauden kuluttua.”

Vastaanotolla kannattaa olla rehellinen rahatilanteestaan

Lemmikin omistajan voi olla vaikea arvioida lemmikkiään lääkäriin viedessään, kuinka kalliiksi käynti lopulta tulee. Kaikki tutkimukset maksavat erikseen. Ja vaikka kyseessä olisi jokin rutiinitoimenpide, lemmikin terveydentilasta saattaa käynnin aikana paljastua jotain yllättävää, minkä vuoksi alkuperäinen hinta-arvio moninkertaistuu.

Yksi Annan kyselyyn vastaajista epäilee, että eläinlääkäriasema on teettänyt hänen koirallaan turhia tutkimuksia.

”On paljon hyviä eläinlääkäreitä, jotka vilpittömästi välittävät eläimistä ja tekevät työtään sydämellä, mutta suuret eläinklinikat tekevät myös bisnestä ja alalla tuntuu olevan epäkohtia”, Ari Ruotsalainen toteaa.

Mistä tavallinen ihminen voi tietää, ovatko lemmikille määrätyt tutkimukset tai toimenpiteet tarpeen?

Evidensian Sanna Silvonmäki painottaa eläinlääkärin ammattitaitoa ja kertoo, että eläinlääkärin tehtävänä on esittää asiakkaalle suositus siitä, mitä olisi paras tehdä ja millaisia vaihtoehtoja omistajalla on.

Lue myös Kotiliesi.fi: Ullan, 56, Lemmikkilanssi vie apua Savon syrjäseuduille – varauskalenteri täysin tukossa

”Tärkeää on myös ymmärtää se, että mikäli tehty tutkimus ei suoraan johda diagnoosiin, kuten jos esimerkiksi verinäytteiden tulokset ovat viiterajoissa, se ei tarkoita, että tutkimus olisi ollut turha. Tämä on tyypillistä, sillä diagnoosiin pääseminen vaatii usein myös muiden mahdollisten sairauksien poissulkemista”, Silvonmäki sanoo.

Eläinlääkäri ottaa myös asiakkaan taloudellisen tilanteen huomioon, kun tutkimus- ja hoitovaihtoehtoja käydään läpi.

”Avoin keskustelu asiakkaan ja eläinlääkärin välillä mahdollistaa sen, että tilanteessa löydetään asiakkaan taloudelliseen tilanteeseen mahdollisimman hyvin sopivat tutkimus- ja hoitovaihtoehdot.”

”En voi ottaa koiraa, sillä ei ole varaa eläinlääkäriin”

Muutama Annan kyselyyn vastaajista kertoi joutuneensa luopumaan lemmikistä, sillä sen hoito olisi tullut jo liian kalliiksi.

Pelko eläinlääkärimaksuista voi vaikuttaa myös siihen, uskaltaako lemmikkiä hankkia.

”Minulla on aina ollut koiria, useampia. Viimeisimmän kuoltua 2021 en ole voinut enää ottaa uutta vaikka haluaisin, sillä minulla ei ole varaa eläinlääkäriin. Tämä surettaa minua syvästi, koiralla olisi iso positiivinen vaikutus elämääni”, toteaa yksi vastaajista.

Selaa ylöspäin