Home » Moni säilyttää hammasharjaa karmealla tavalla väärin – eikä tule ajatelleeksi seurauksia

Moni säilyttää hammasharjaa karmealla tavalla väärin – eikä tule ajatelleeksi seurauksia

Vaikka luulisi, että hampaiden pesu on hallussa, kaikki lapsena opitut totuudet aiheesta eivät enää pädekään. Johtava hammaslääkäri Antti Peteri Coronariasta vinkkaa, miten hampaidenhoitorutiinit päivitetään ajan tasalle.

1. Hanki sähköhammasharja.

Sähköhammasharjalla hampaat saa huomattavan paljon puhtaammiksi kuin käsiharjalla. Jos et vielä omista sähköhammasharjaa, kirjoita se ostoslistalle. Pidä käsiharja korkeintaan mökkivarusteena tai matkoja varten.

Hyvä sähköhammasharja on sellainen, jossa on kolmiulotteisesti liikkuva harjaspää. Se puhdistaa hammasvälit ja ienrajat muita harjoja tehokkaammin. Muuten aivan tavallinen perussähköhammasharja käy hyvin. Suuri osa kalliiden sähköhammasharjojen ominaisuuksista on tavalliselle käyttäjälle tarpeettomia.

Lue myös: Onko sähköhammasharja oikeasti tavallista hammasharjaa parempi? Vastaus on tutkitusti selvä

2. Kuljeta sähköhammasharjaa, älä nykytä.

Sähköhammasharjalla ei kuulu harjata samalla tavalla kuin käsiharjalla. Oikea tapa käyttää sähköhammasharjaa on kuljettaa sitä hampaiden päällä niin, että se on jokaisen hampaan kohdalla muutaman sekunnin kerrallaan. Harja tekee itse nykyttävän eli puhdistavan liikkeen.

Anna harjan kulkea osittain ikenen päällä mutta vältä painamasta sitä liikaa. Jos ikeneen painaa kovaa tai pitkiä aikoja kerrallaan, se voi alkaa vetäytyä ja paljastaa herkkää hammaskaulaa. Seurauksena voi olla hampaiden vihlontaa tai reikiintymistä.

3. Harjaa hampaat säännöllisesti.

Hampaat kannattaa pestä kaksi kertaa päivässä fluoripitoisella hammastahnalla. Puhdistaminen poistaa bakteeriplakin hampaiden pinnoilta ja ienrajoista. Se estää sekä hampaiden reikiintymistä että ientulehdusta.

Hammastahnan sisältämä fluori vähentää hampaiden reikiintymistä, koska se estää bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista. Lisäksi fluori auttaa bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista.

Käytä hampaiden pesuun noin kaksi minuuttia kerrallaan. Paljon sitä pidemmistä hampaidenpesusessioista voi olla jopa haittaa, sillä se lisää ikenien vaurioitumisen riskiä.

4. Hoida hampaiden pesu ennen aamupalaa.

Aamulla hampaat kannattaa pestä jo ennen aamupalaa. Syöminen aiheuttaa aina hampaisiin happohyökkäyksen, jonka aikana hampaiden kiille on pehmeimmillään. Jos hampaat pesee happohyökkäyksen aikana, kiille vaurioituu helposti.

Jos haluat pestä hampaat vasta aamupalan jälkeen, odota vähintään puoli tuntia, jotta happohyökkäys ehtii mennä ohi.


Stop tykkänään! Suuta ei enää kuulu purskutella vedellä hampaiden pesun päätteeksi.

© iStock

5. Hanki pehmeä hammasharja.

Aikaisemmin hampaiden pesuun suositeltiin nykyistä kovempia harjoja ja harjaspäitä. Nykyään kaikille suositellaan pehmeitä harjoja, kuten sensitive-harjaspäitä.

Pehmeä harjaspää poistaa bakteeriplakin aivan yhtä tehokkaasti kuin kovempikin vaihtoehto, mutta se on hampaille ja ikenille lempeämpi. Harjaspää kannattaa vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein, jotta sen puhdistusteho säilyy.

Jos käytät käsiharjaa, valitse myös silloin pehmeä vaihtoehto.

6. Vältä purskuttelua hampaiden pesun jälkeen.

Ennen suu kehotettiin purskuttelemaan hampaiden pesun jälkeen. Nykyään purskuttelua ei enää suositella. Kun olet pessyt hampaat fluoripitoisella hammastahnalla, sylje ylimääräinen vaahto lavuaariin, pyyhi suu ja anna fluorin jäädä vaikuttamaan hampaissa. Se auttaa ehkäisemään hampaiden reikiintymistä.

 7. Puhdista hammasvälit kerran päivässä.

Hammasvälit eivät puhdistu hampaita harjatessa. Ne on syytä puhdistaa erikseen kerran päivässä, mielellään illalla ennen hampaiden harjausta. Kun hammasvälit ovat tyhjät, pesun aikana niihin pääsee fluoria, joka auttaa vahvistamaan hampaiden pintaa.

Hammasvälit voi puhdistaa joko hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Hammastikkua ei kannata käyttää, sillä se työntää helposti suuhun jääneitä ruoan jäämiä entistä syvemmälle hammasväleihin.

Lue myös: Pari lisäminuuttia hampaiden hoitoon päivässä voi pidentää ikää – terve suu suojaa sydäntä ja aivoja

8. Poistata pinttymät.

Markkinoilla on paljon erilaisia hammastahnoja, joiden kerrotaan auttavan valkaisemaan hampaita. Oikeasti mikään markettihammastahna ei saa sisältää tehokkaasti valkaisevia aineita, sillä väärin käytettyinä ne voisivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Jotkut hammastahnat voivat luoda optisen illuusion, joka saa hampaat näyttämään pesun jälkeen hetkellisesti entistä valkoisemmilta. Illuusio kuitenkin häviää nopeasti.

Jos hampaidesi pinnalla on tummia pinttymiä, jotka eivät lähde kotihoidolla pois, varaa aika suuhygienistille tai hammaslääkärille niiden poistamista varten.

9. Jaa hammastahnatuubi huoletta.

Hammasharjaan tarttuu aina erilaisia suun mikrobeja. Siksi mieleen voi juolahtaa kysymys, voivatko ne tarttua yhteiskäytössä olevan hammastahnan kautta myös muiden harjoihin ja aiheuttaa esimerkiksi hampaiden reikiintymistä.

Huoli on onneksi yleensä turha, jos säilytät hammasharjasi paikassa, jossa se pääsee kuivumaan käyttökertojen välissä. Pöpöt nimittäin tarvitsevat kosteutta kasvaakseen.

Perheet ja pariskunnat pärjäävät siis hyvin yhdellä hammastahnatuubilla. Pienten lasten hampaat kannattaa tietysti pestä niille tarkoitetulla hammastahnalla, jossa on lapsille suositeltu määrä fluoria.

10. Säilytä hammasharja kaapissa.

Useimmat ihmiset harjaavat hampaansa kylpyhuoneessa. Moni myös säilyttää harjaansa avoimella hyllyllä jossakin pöntön lähellä. Jos samalla on tapana huuhdella vessa niin, että kansi on auki, harjaan leijailee väkisin erilaisia ulostebakteereja, kuten stafylokokkeja ja kolibakteereja. Perusterveelle ihmiselle niistä ei yleensä ole haittaa, sillä ihmisen oma puolustusjärjestelmä pystyy tuhoamaan ne. Jos puolustusjärjestelmä ei kuitenkaan ole kovin hyvä, ainakin teoriassa ulostepöpöille altistuneesta harjasta voi saada esimerkiksi ripulin.

Myös pelkkä ajatus toisten ulostepöpöistä omassa hammasharjassa voi tuntua epämiellyttävältä. Jos haluat pitää harjasi puhtaana, säilytä se kylpyhuoneen kaapissa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Maijan, 44, hampaat alkoivat lohkeilla ja kiille kulua pois: ”Hampaiden eroosiosta puhutaan liian vähän”

11. Käy säännöllisesti hammaslääkärissä.

Monet kuvittelevat, että he ovat perineet huonot hampaat ja ovat siksi saaneet hammasvaivoja. Suurimmalla osalla kyse on siitä, että he eivät ole hoitaneet hampaitaan suositusten mukaan. Perinnöllisiä suusairauksia on hyvin vähän.

Hammastarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisesti hammaslääkärin yksilöllisen suosituksen mukaan. Vaikka suu vaikuttaisi terveeltä, siellä saattaa olla syntymässä vaivoja, jotka olisi hyvä hoitaa mahdollisimman nopeasti pois.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 33/2024.

Selaa ylöspäin