CV saattaa tuntua työnhaussa väkinäiseltä velvollisuudelta. Hutaisten ei ansioluetteloa kuitenkaan kannata laatia, sillä CV erottelee hakijat toisistaan. Joskus työpaikan saaminen voi jäädä ansioluettelosta kiinni.
”Rekrytoijalla on aika vähän aikaa, ja hakemuksia tulee yleensä paljon. CV on se, mitä rekrytoijat ensimmäisenä silmäilevät”, rekryvalmentaja Sanna Järvinen Rekryvalmentajasta sanoo.
Järvinen tietää, mistä puhuu. Hän kouluttaa työnhakijoita sivutoimisesti ja lukee päivätyössään Mehiläisen sosiaalipalveluiden rekrytointipäällikkönä satoja työhakemuksia vuosittain.
Nyt hän kertoo, millainen on hyvä CV.
Lue myös: Millainen on hyvä ansioluettelo? Työelämävalmentaja kertoo parhaat vinkkinsä
1. Hyvä CV on räätälöity haettavaa työpaikkaa varten
Moni työnhakija listaa ansioluetteloonsa kaikki aiemmat työpaikkansa. Vaarana on, että olennaiset asiat hukkuvat epäolennaisuuksien joukkoon.
Sanna Järvinen luettelisi CV:ssä vain työpaikat, koulutukset ja taidot, joilla työnhakija voi osoittaa pätevyytensä hakemaansa työpaikkaan. Sosiaalisen median kanavien hallinta saattaa kiinnostaa työnantajaa enemmän kuin ensimmäinen kesätyö mansikanpoimijana.
Ohjenuora enintään yhteen A4-liuskaan mahtuvasta ansioluettelosta ei ole kiveen kirjoitettu, mutta kahta sivua pidemmät runoilut eivät formaattiin kuulu.
”CV:stä ei kannata tehdä romaania. Työkokemus on hyvä esittää lyhyesti ja ytimekkäästi mutta konkreettisesti. Muutama lause keskeisistä työtehtävistä riittää”, Järvinen sanoo.
2. Älä unohda profiilitekstiä
Hakijan esittelevä profiiliteksti tulisi löytyä jokaisesta ansioluettelosta. Kyseessä on ”myyntipuhe”, jonka tarkoitus on vakuuttaa työnantajalle, miksi hakija olisi sopiva valinta avoimeen tehtävään.
Enintään viiden–kuuden lauseen mittainen osio tiivistää hakijan ydinosaamisen, saavutukset ja uratavoitteet.
”Mitään adjektiivilistaa ei kannata laittaa. Ne eivät kauheasti kerro kenellekään mitään. Itse nostaisin profiilitekstissä niitä asioita, joita työpaikkailmoituksessa on hakijalta toivottu. Mitä konkreettisemmin omaa soveltuvuutta osaa perustella, sen parempi.”
3. Panosta selkeyteen
Hyvä CV on helppolukuinen. Väliotsikot ja laatikot parantavat luettavuutta. Canvan kaltaiset työkalut tarjoavat ansioluettelopohjia, joita kannattaa hyödyntää.
Visuaaliset elementit auttavat CV:tä erottumaan. Oman kielitaidon tason voi esimerkiksi esittää väritettyjen pallojen määrällä. Erinomainen kielitaito edustaa viittä väritettyä palloa, sujuva neljää.
”Visuaalisuus ei sinänsä ole mikään itseisarvo. Hyvän CV:n voi Wordillakin tehdä. Olennaista on, että rekrytoija pystyy helposti silmäilemään työkokemuksen, koulutuksen ja muut työtehtävää tukevat asiat”, Järvinen sanoo.
Fontin kanssa ei tarvitse kikkailla. Isokokoinen fontti ja selkeä kirjasintyyli ovat valttia.
4. Muista nimi ja yhteystiedot
Viime vuosina työnhakuprosesseissa ovat yleistyneet nimettömät rekrytoinnit. Mikäli sellaisesta ei ole kyse, tulee ansioluettelosta löytyä työnhakijan nimi ja yhteystiedot.
Puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen avulla rekrytoija pystyy olemaan oikeaan henkilöön yhteydessä. Joskus sähköpostiosoite voi olla tarpeen ensin päivittää.
”Varsinkin nuorilla on välillä mitä kummallisempia sähköpostiosoitteita. Työnhakua varten kannattaa tehdä omaan nimeen liittyvä sähköpostiosoite, jos varsinainen sähköpostiosoite on hieman outo.”
Ikää, sukupuolta, siviilisäätyä, uskontokuntaa tai tietoa armeijan käymisestä ei ansioluettelossa tarvitse kertoa.
5. Selfiet eivät ansioluetteloon kuulu
Myöskään valokuvaa ei ole pakko lisätä. Nykypäivänä monet kuitenkin tekevät niin.
Hyvä CV-kuva on rekrytoinnin asiantuntijan mukaan asiallinen ja työnhakuun sopiva. Iloinen ilme luo positiivista mielikuvaa.
”Mitään biletysillan selfietä en laittaisi”, Järvinen sanoo.
Mustalta listalta löytyvät myös peilin kautta otetut kuvat. Valokuvaajaksi rekryvalmentaja pyytäisi vaikka kaveria.
”Kuva näyttää asiallisemmalta, kun sen on ottanut toinen henkilö. Silloin valokuvassa pystyy olemaan rennommin eikä käsi ole miten sattuu.”
6. Tarkista kieliasu
Ennen kuin ansioluettelon postittaa potentiaaliselle tulevalle työnantajalle, se kannattaa oikolukea tai luetuttaa toisella henkilöllä.
Kaikissa työtehtävissä kielioppisääntöjen noudattaminen ei ole pilkun päälle. Viestinnän alalla kirjoitusvirheet voivat tyssätä työnhaun.
”Teksti, jossa ei ole kirjoitusvirheitä antaa yleisesti ottaen huolitellumman kuvan. Työnantajan silmissä se kertoo siitä, että työnhakuun on panostettu ja sen eteen on nähty vaivaa”, Järvinen sanoo.
7. Tallenna ansioluettelo pdf-tiedostoksi
Kun kaikki tiedot on tarkistettu ja kieliasu oikoluettu, on CV lähes valmis matkaan. Ennen sitä tiedosto kannattaa nimetä hakijan nimellä. Muoto voi olla esimerkiksi: sukunimi_etunimi_CV
Henkilöity tiedostonimi auttaa rekrytoijaa erottamaan hakijat toisistaan.
Jotta tekstimuotoilut eivät vääristy, ansioluettelo kannattaa tallentaa pdf-tiedostona. Tiedostomuodon saa auki kaikilla laitteilla ja internetselaimilla.
Lue myös Kotiliesi.fi: Näin menestyt työnhaussa – lue asiantuntijan 10 vinkkiä!